Geschiedenis van de Auto 1905 tot 1918

Inleiding

Dit is het derde deel in de serie over de geschiedenis van de auto. Ditmaal gaat het over de periode van 1905 tot 1918, dit wordt ook wel het Messing-tijdperk genoemd en is een heel belangrijk tijdperk geweest in de geschiedenis van de auto. In dit tijdperk begon men met het aan de lopende band produceren van betaalbare auto's voor iedereen.

Autogeschiedenis: van 1905 tot 1918

Het tijdperk wordt niet voor niets het messing tijdperk genoemd, dit kwam door het mengmetaal messing dat in die tijd veel op auto's werd gebruikt. Daardoor kregen het radiatorrooster, de houders van de koplampen en andere externe metalen onderdelen vaak een goudkleurige toon.

In deze jaren kwam de auto eigenlijk tot een standaard ontwerp en begon de auto steeds meer te lijken op de auto die we tegenwoordig kennen. In de vorige delen die ik over dit onderwerp geschreven heb stonden foto's van auto's die in die tijd gemaakt werden, misschien is je wel opgevallen dat ze vaak nog op een paardenkoets leken. Dat is ook logisch natuurlijk omdat mensen al honderden jaren het paard en wagen gewend waren, daardoor was het niet vanzelfsprekend dat het basisontwerp direct zou veranderen. In deze periode gebeurde dat echter wel en al voor 1910 was er geen sprake meer van een auto die op een paardenkoets leek.

De Ford Model T, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Deze legendarische auto staat bekend als de eerste auto die beschikbaar was voor de gewone man maar nog meer als de eerste auto die op de lopende band geproduceerd werd. De Model T had een 2,9 Liter viercilinder motor met een vermogen van 20pk en woog 540 kilo. Onderdeel voor onderdeel werd deze auto in elkaar gezet, iedere arbeider monteerde slechts één onderdeel aan de auto. Deze revolutionaire aanpak zorgde ervoor dat de Model T vele malen minder kostte aan tijd en geld dan zijn concurrenten. In 1914 was het proces op de lopende band zo efficiënt geworden dat het maken van een Model T nog maar 93 minuten duurde. In dat jaar produceerde Ford meer auto's dan alle andere automakers bij elkaar. De Model T werd geproduceerd van 1908 tot 1927, voordat hij werd vervangen door de Model A. In deze tijd werden er meer dan 15 miljoen van deze voertuigen verkocht. De prijs van de auto is door de jaren heen zelfs ernstig verlaagd omdat het proces van de lopende band steeds werd verbeterd. De auto kostte in 1909 $850 (dat is ongeveer gelijk aan €14.000 nu), in de jaren 20 van de vorige eeuw zakte de prijs zelfs tot $290, ongeveer gelijk aan €2.000 euro nu. De Model T is door zijn grote invloed op de auto industrie in 1999 uitgeroepen tot 'Car Of The Century' (auto van de eeuw).


In 1914 zorgde de Eerste Wereldoorlog ervoor dat de productie van auto's voor de gewone verkoop zo goed als tot stilstand kwam. De autoindustrie schakelde over op de productie van militaire voertuigen, waaronder auto's, motoren, tanks e.d.

Tot Slot

Het volgende deel in deze serie zal gaan over de auto's van 1919-1930, het zogeheten Vintage tijdperk. In dit tijdperk werd de auto veel gebruiksvriendelijker. Dit deel zal voornamelijk gaan over zaken als de autoradio, stuurbekrachtiging, autoverwarming en nieuwe soorten versnellingsbakken.

Hieronder links naar alle andere delen uit mijn serie:

Geschiedenis van de Auto tot 1885

Geschiedenis van de Auto 1885 tot 1904

Geschiedenis van de Auto 1919 tot 1930 Geschiedenis van de Auto 1931 tot 1948 Geschiedenis van de Auto 1949 tot 1979 Geschiedenis van de Auto 1980 tot nu