Een flitsmelder in de auto: mag dat

Een flitsmelder of radarverklikker in uw auto

Iedereen heeft een grondige hekel aan verkeersboetes en voorkomen is altijd beter dan genezen. Tijdens een autorit door Frankrijk zag ik opvallend veel Franse auto’s met een zogenaamde 'flitsmelder' of 'radarverklikker'. Wat doet zo’n flits-/radarmelder en is het apparaat toegestaan?
 

Coyote flitsmelder

Deze flitsmelders zijn meestal van het merk Coyote en de Fransen hebben het dus over 'mijn Coyote'. Ze kopen het ding on line bij de firma Coyote Systems of in de betere auto-accessoires zaak.

Wat?

  • Uitwendig is het een klein, zwart toestelletje dat je bevestigt aan de achteruitkijkspiegel of op het dashboard. Je hebt een gewone en een mini versie. Het opladen gebeurt via de sigarettenaansteker of via een USB aansluiting.
  • Werkt samen met het GPS-modem.
  • Verwittigt zowel visueel als met geluid dat er op je trajekt een flitscamera (zowel vast maar vooral mobiel!) staat en zelfs hoe hard je ter plekke mag rijden!
  • Tijdens het rijden kun je met een knop aangeven waar je een snelheidscontrole hebt zien staan. Deze informatie wordt dan meteen verwerkt via gps- en p2p-techniek zodat andere bestuurders à la minute worden verwittigd wanneer zij op die plaats passeren.

Mag het?

De lijn is dun! Een detector mag namelijk niet, maar een melder wel! Het verschil? Radargolven of automatische apparaten mag je als privé persoon niet opsporen. Het argument voor de Coyote is dat het de flitscamera meldt en dat is wel legaal. In Frankrijk mag je het hebben.

# België

Webiste Federale Politie België

  • Inforad was reeds bekend in het milieu en blijkt: althans op de betreffende zijn website '100% legaal' te zijn.
  • In België verklaart de Federale Politie in een krantenstukje dat zij geen bezwaar hebben tegen het aankondigen van controles. Dit gebeurt toch al dagelijks op verschillende radiozenders en zelfs door de politie zelf op hun website. Zie:

# Nederland

  • De radarverklikker is sinds een aantal jaar verboden en maakt de politie gebruik van detectoren die de radardetectoren opsporen. Slimmerds gebruiken blijkbaar aluminiumfolie? Hoe de Nederlandse politie zal omgaan met de Coyote is tot op heden nog niet bekend.
  • Wanneer de Coyote precies officieel te koop komt is ook nog niet bekend (juni 2009) maar de ‘Mini Coyote’ wordt al tweedehands on line aangeboden voor o.a. EUR 265!

Kost?

De Mini Coyote kost bij aanschaf EUR 200 en na 3 maanden moet je een abonnement nemen en dat kost EUR 12/maand.

Tip

Zwitserland: alle flitsmelders zijn er onwettig verklaard!

Link

Website Coyote Systems