Wat wil je weten over Spyker

Spyker als automerk

Deze week hoorde ik op de radio iemand beweren dat hij nog nooit van Spyker had gehoord. Het ging over de mogelijke overname van Saab. Nu is Spyker geen wereldmerk zoals Maserati, dat mag echter geen reden zijn om dit sjieke en exclusieve luxe automerk niet te kennen. Nederlands fabricaat uit Zeewolde en poepsjieke sportwagens! Een blik op de Spyker-weg.

 

Spyker vallen en opstaan

♦ Het begon allemaal in 1880, niet als Spyker maar toen nog Spijker omdat de oprichters Hendrik-Jan en Jacobus Spijker heetten. Ze waren beiden smid van beroep maar bouwden aanvankelijk koetsen en dat deden ze met zoveel succes dat ze zelfs de Gouden Koets ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina mocht bouwen in 1897 en 1898.

♦ Dat bracht uiteraard geld in het bakje dus trakteerden ze zichzelf op een Benz en dat beviel blijkbaar goed: een jaar later besloten ze Benz auto's in licentie te gaan assembleren onder de naam Spijker-Benz. Om hun merk meer internationale allure te geven, werd de naam veranderd in Spyker (1903).

♦ Dit jaar betekende een mijlpaal, niet alleen voor Spyker maar ook voor de verdere auto-industrie: de eerste 6 cilinder en 4 wielaangedreven auto ging rijden.

♦ In 1908 stierf Hendrik-Jan tijdens een scheepsramp en Jacobus had er geen zin meer in. In 1908 ging het bedrijf failliet. Ook toen bestond reeds het begrip 'doorstart' en na een verkoop en nog wat woelige tijden werd piloot Henri Wijnmalen in 1915 eigenaar. Deze introduceerde het logo dat bestond uit een combinatie van een spaakwiel en een vliegtuigpropeller.

♦ Om de dalende autoverkoop tijdens de Eerste Wereldoorlog te compenseren, werden er ook vliegtuigen gebouwd onder de naam Spyker. Om diezelfde reden ging men ook vrachtauto's en bussen (C2) maken. Uiteindelijk ging de boel in 1922 weer failliet. Na de zoveelste doorstart betekende mei 1926 definitief het einde. Spyker had toen maar liefst 1500 patenten!

 ♦ In 1999 werd de merknaam Spyker geregistreerd. CEO en Nederlandse oprichter Victor Muller wil onder deze naam exclusieve sportwagens gaan bouwen die per stuk zo'n slordige 300.000 euro kosten... samen met techneut Maarten de Bruijn die in de achtertuin van zijn ouders eigenhandig een auto in elkaar had geknutseld. Spyker is herboren.

♦ En de geschiedenis blijft zich herhalen: in 2003 was er nog geen euro winst gemaakt en Spyker zat en zit nog steeds continue in financiële problemen.

♦ Toch stapte het bedrijf in 2004 naar de beurs.

♦ 2007 was een behoorlijk bewogen jaar: meermaals negatief in het nieuws met onbetaalde rekeningen en CEO Muller (die inmiddels ruzie had met De Bruijn) werd vervangen door Michiel Mol maar blijft wel in dienst van Spyker. De Russische bankier Vladimir Antonov wordt voor 1/3 eigenaar.

♦ Na de verkoop van het Spyker F1 Team trok Michiel Mol zich terug als bestuursvoorzitter en nam Victor Muller weer zijn oude plaats in als CEO.

♦ In 2008 werden in totaal 43 auto's verkocht.

♦ In 2009 hebben ze klanten in Noord-Amerika, Azië en natuurlijk in het Midden Oosten met zijn rijke sjeiks! Op 20 november 2009 kondigt het bedrijf het einde van de productie in Zeewolde aan. Om kosten te besparen verhuist de boel naar het Britse Coventry. Ontslag voor de 45 medewerkers in Zeewolde tenzij ze mee willen verhuizen naar Engeland.

♦ December 2009: Spyker Cars gaat Saab dan toch definitief niet overnemen.

♦ 27 januari 2010: wat iedereen onmogelijk achtte is dan toch gebeurd: Spyker heeft Saab gekocht van GM. Spyker blijkt € 52,5 miljoen cash op tafel te leggen en GM krijgt € 231 miljoen in aandelen. Iedereen vraagt zich bij deze deal af waar Spyker het geld vandaan heeft. Een van de geruchten spreekt van een geheimzinnige Russische investeerder die onbekend wil blijven...

Modellen

  1. Spyker 60HP (1903) had als eerste auto in de geschiedenis remmen en aandrijving op de 4 wielen en een 6 cilinder motor. Topsnelheid: 110 km/uur.
  1. Spyker C4: met een 6 cilinder Maybach motor, verwierf faam in Groot-Brittannië als de 'Rolls-Royce van het vasteland'. De C4 was een dure, luxueuze wagen.
  1. C8 Aileron zou voor de lang verwachte winst moeten zorgen. Hij werd voor het eerst voorgesteld op het autosalon van Genève in maart 2009.

Spyker en Formule 1: fiasco!

Spyker MF1, waarbij MF1 staat voor Midland F1, nam vanaf 2007 aan het Formule 1 circus en gebruikte daarvoor gebruik van Ferrari-motoren. Omdat het hele avontuur veel meer geld verslond dan verwacht, kwam er als snel een eind aan het F-1 drama.

Conclusie

Hoe lang je 'Spykers' nog ziet rondrijden is nog maar de vraag… de geschiedenis bewijst dat het merk geen gelukkig leven gegund is. Jammer... het is een prachtige auto!