Wie is autoproducent Saleen

Algemeen

General Motors, Ford en Chrysler, de “grote drie uit Detroit”, verkeren in zwaar weer. De toekomst ziet er donker uit voor GM en anno mei 2009 is het doek gevallen voor Chrysler. Alleen Ford staat in Detroit weet het hoofd boven water te houden. Toch zijn er ook kleine producenten die nog leven, zoals Saleen.

Steve Saleen

De achternaam wordt uitgesproken als suh-lean. Stephen Mark werd geboren op 2 april 1949 in het Amerikaanse Inglewood in de staat California. Hij studeerde af in business aan de universiteit van Californië.

Steve is getrouwd met Liz, wonen in Coto de Caza (Californië) en samen hebben zij 3 kinderen:

 • Molly
 • Clint
 • Sean

Steve’s carrière in het kort:

 • In 1966 heeft hij zijn eerste eigen auto, een Europees model Porsche 356 gebouwd in 1956.
 • Op jonge leeftijd begint hij met het autoracen, in de jaren ’70 van de vorige eeuw reed hij mee in de Formula Atlantic Series.
 • In de jaren ’80 behaalde hij deelkampioenschappen en de SSCA Transam Series (onder andere beste racer).
 • In 1991 wist hij de SCCA Race Truck Championship op zijn naam te zetten.
 • Hij reed toen in een Ford Racer.
 • Saleen/Allen RRR Speedlab race team werd in 1995 gevormd door (acteur) Tim Allen, Bob Ondurant en Steve Saleen. In de komische serie “Home Improvement”, knort Tim regelmatig arr arr arr. Daarvandaan komen de 3 R’s in de naam van het team. I
 • n 1996 wordt Steve Saleen opgenomen in de Mustang Hall of Fame
 • In 1997 maakt Steve deel uit van het team dat reed in de 24 uur van Le Mans

Autoproducent Saleen

In 1983 richt hij Saleen Autosport op, en begint met het produceren van sportauto’s (in gelimiteerde oplage) en onderdelen hiervoor. Het bedrijf staat in Irvine (Californië). Een jaar later komt zijn eerste eigen auto op de markt, de Saleen Mustang. Dit is een aangepaste versie van de Ford Mustang, waarbij onder andere de aerodynamiek, stuur en wielen onder handen zijn genomen. Er worden drie wagens in dat jaar geproduceerd, een witte, zwarte en koperkleurige hatchback. Tijdens de Mosport (een 24 uur race) behaalt de wagen de eerste plaats in zijn klasse.

In 1984 wordt de naam Saleen Autosport omgedoopt tot Saleen Performance Inc, waarna de naam aan het einde van de vorige eeuw werd teruggebracht tot Saleen Inc. Een bedrijf dat Saleen financieel steunt is Hancock Park Associates.

In 1991 brengt Saleen de Mustang S351 op de markt, wat op dat moment de snelste productie auto ter wereld is. In 1997 wordt de H302SC Ford Mustang Heritage op de markt gebracht, waarmee de langdurige samenwerking tussen Saleen en de Ford Mustang kenbaar wordt gemaakt.

Saleen in de 21e eeuw

De Saleen S7

Op 19 augustus 2000 wordt het paradepaardje van Saleen gepresenteerd, de Saleen S7. Een supersnelle auto die is ontworpen door Saleen in samenwerking met Billy Tally en Phil Frank. De auto heeft een 8 cilinder motor en een motorinhoud van 7 liter. In 4 seconden is de auto vanuit stand naar 100 km, waarbij een maximale snelheid te behalen is van iets meer dan 330 km. De bolide kost bijna $ 400.000,--.

De wagen heeft inmiddels al 4 GT kampioenschappen op zijn naam staan, alsmede een record bij de 24 uur van Le Mans.

OEM Status

Saleen is het enige kleine autoproducerend bedrijf in de Verenigde Staten die een Original Equipment Manufacturere status heeft, ook wel een OEM status genoemd. De autoproducent maakt ook aangepaste versies van de Ford Focus. Het bedrijf produceert niet alleen sportwagens, maar verkoopt ook auto onderdelen en accessoires.

Steve Saleen en SMS

In mei 2007 richt Saleen SMS Supercars op, nadat hij is vertrokken bij Saleen Inc. In het daaropvolgende jaar wordt de Challenger 570 serie gepresenteerd, een opgevoerde Dodge Challencer. De wagen heeft meer dan 570 pk. Ook bij dit bedrijf worden de auto’s gelimiteerd gebouwd en voorzien van de handtekening van Saleen. De wagen is bij alle Dodge dealers in Amerika te bestellen voor een kleine $ 60.000,--, maar op is op.

Verwacht wordt dat verder in het jaar 2009 de SMS460 Mustang uitgebracht wordt, eveneens voorzien van een handtekening van Steven Saleen. Deze handtekening behoort bij de zogenaamde SMS Signature Series.

Interessant

 • De Saleen S281 Mustang is te bewonderen in de bioscoopfilm “Transformers”.
 • Er is nog een fabriek van de Saleen, in Troy in de staat Michigan. Hier wordt de Ford GT gemaakt.