Wat kun je doen als je met autopech in Frankrijk staat

Inleiding

Ben je net lekker richting het mooie Franse land, houdt de auto er mee op..Of nog erger; als je richting je eigen huis rijdt. Niets is zo vervelend als dat je vervoermiddel je niet meer gaat brengen naar daar waar je heen wilt. Op een dergelijk moment zijn er een aantal dingen waar je (vooral ook van te voren!) rekening mee moet houden en die je moet regelen. Zo ligt het er natuurlijk ook aan waar je bent. Ben je in de bewoonde wereld of sta je op een verlaten berghelling in The Middle of Nowhere. De meest belangrijke van allemaal; ben je goed verzekerd en heb je de juiste papieren bij je? Hieronder wat tips en trucs waar je je voordeel mee kan doen als je aan de kant van de weg in La Douce France komt te staan.

Voorbereiding

Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt plegen, nog voordat je op weg gaat.

 • Hoe ben je verzekerd? Zorg dat je in ieder geval wél verzekerd bent! Voor zowel het voertuig als met een reguliere reisverzekering. Het klinkt misschien wat dubbelop; maar door bepaald clausules dekt niet elke verzekering alle kosten.
 • Kies de juiste verzekering afhankelijk ook van je voertuig (oud, nieuw etc)
 • Zorg dat je weet hoe je verzekerd bent> weet wat de clausules zijn, zorg dat je pasjes bij je hebt, polisnummers weet en bescheiden (papieren)
 • Heb het telefoonnummer van je verzekering bij de hand
 • Zorg dat je een beetje Frans spreekt of in ieder geval een boekje bij je hebt "Hoe en wat in het Frans", of iets dergelijks. De meeste Fransen spreken niet heel erg veel Engels, en helemaal niet als het technische zaken betreft, zoals bij autopech of verzekeringswerk.
 • Heb een routekaart bij je en zorg dat je weet waar je bent. Niet alle Tom Toms hebben het eeuwig leven (of batterijen) en dan is het fijn om uit te kunnen leggen waar je bent.
 • Weet wat het nummer van de Franse wegenwacht is> niet overal staat een praatpaal (alleen langs de grote wegen) Of heb in ieder geval het nummer van de ANWB bij je> zorg dan wél dat je daar ook een lidmaatschap hebt lopen.
 • Als je gaat rijden; zorg dat je telefoon is opgeladen en dat er genoeg saldo op staat.
 • Neem een creditcard en genoeg cash geld mee.

Als je dan uiteindelijk toch ergens stil staat....

Niets is zo erg als dan ook daadwerkelijk stil komen te staan. Je wilt naar bestemming (of huis) en gewoon het liefst zo gauw mogelijk. Als je hebt voldaan aan bovenstaande voorwaarden/tips/ trucs, hangt het er even vanaf waar je staat/ bent.

 • Denk om je eigen veiligheid> als je op de snelweg staat; blijf niet in je auto zitten, maar stap uit en draag een geel veiligheidsvest. Zet je auto zo veel mogelijk rechts en klim achter (de eventueel aanwezige) wegafscheiding.
 • Blijf rustig, kalmte zal je echt redden en zorgen dat je alles even op een rij kan zetten
 • Kijk of er een praatpaal in de buurt is. Loop daar heen met je "hoe en wat in het Frans", én neem je autopapieren mee. Ze zullen naar je kenteken vragen.
 • Bel je verzekering (bij voorkeur de autoverzekering) en laat een "melding" aanmaken.

Op de Franse snelwegen wordt je meestal niet direct aan de kant van de weg geholpen. Meestal wordt er een snelle blik geworpen om te zien wat het euvel zou kunnen zijn. Daarna wordt je afgesleept naar een garage die gericht naar je probleem kan kijken.

Als je niet in de bewoonde wereld staat moet je overleggen met je verzekeringsmaatschappij wat de beste optie is. Of indien je beschikking hebt over internet (of je familie thuis) kun je in de buurt zoeken naar een garage en met hen overleggen.

Als je dan afgesleept bent, hangt het er vanaf wanneer dat is gebeurd. Zaterdag na 1700 slepen ze je met alle liefde naar een garage, maar daar gaat tot maandag niets meer gebeuren. Dan hangt het van je soort verzekering af, of je naar huis kan met vervangend vervoer of dat je hotelkosten vergoed krijgt. Sommige verzekeringen behouden zich de voorwaarde dat er pas vervangend vervoerd geregeld wordt als de garage niet binnen 24 uur het euvel heeft kunnen verhelpen. Als je je dit van te voren bedenkt en dit alles weet, scheelt dat ook in de teleurstelling als je dus niet die avond, maar 2 dagen later thuis bent.

Als je niet naar huis kunt omdat je verzekering dit niet dekt, of dit erg lang gaat duren, kun je nog 3 dingen doen. Óf met het openbaar vervoer naar huis (trein, vliegtuig ed), of een aantal Nederlanders op een parkeerplaats lief aankijken of ze je mee willen nemen, óf familie of vrienden bellen of ze je willen komen halen. Deze laatste opties zijn niet gegarandeerd van succes. Het is ook altijd nog de vraag of je gemaakte kosten vergoed krijgt als je terugreist en het garagebedrijf je auto binnen 48 uur kan maken.

Dus zorg dat je goed verzekerd bent en weet hoe. Alle verzekeringen zijn anders en hebben andere voorwaarden. Ook hotelkosten worden vaak wél vergoed, mar soms in andere waardes, afhankelijk van de verzekering.

Bon voyage et bon route!!