Hoe voorkom ik dat er iets van de bijrijdersstoel wordt weggenomen

Inleiding

Misschien komt het niet direct in je op als een ideale "steel of diefstal" lokatie; maar de er wordt met grote regelmaat een diefstal gepleegd vanaf de bijrijderstoel. En daar ben je je niet altijd van bewust als je aan het autorijden bent. Van deze onbedachtzaamheid maakt het dievengilde dan ook zeer graag gebruik door bijvoorbeeld je autodeur open te trekken en je bijrijderstoel leeg te halen. Hieronder een aantal tips hoe je je hier wel bewust van kan worden en hoe je kunt voorkomen dan je spulletjes uit je auto worden weggenomen terwijl je zelf in de auto zit!

Wat gebeurt er

Het dievengilde maakt graag gebruik van het feit dat je je eigenlijk niet bewust bent van het feit dat er iets kan gebeuren. Je rijdt in je auto en staat bijvoorbeeld stil voor het verkeerslicht (of voor een zebrapad of iets dergelijks) en dan ineens wordt de deur aan de bijrijderszijde opengerukt en worden de spullen die je daar op de bijrijderstoel hebt liggen weggenomen. Het laat je volkomen verbouwereerd achter, er gebeurt zoveel tegelijkertijd, en dan gaat natuurlijk ook weer het verkeerslicht op groen waardoor er van je verwacht wordt dat je gewoon doorrijdt. De dief is allang gevlogen, want die maakt vaak gebruik van een snelle scooter; en dan het liefst met een ander als chauffeur, waardoor ze nog sneller het plaats delict kunnen ontvluchten. Een enkele keer zijn ze zelfs nog brutaler en trekken ze je portier niet open, maar slaan ze een ruitje van je auto in. Het spreekt voor zich dat bovenstaande natuurlijk ook mogelijk is bij artikelen die op de achterbank liggen.

Wat kun je doen om diefstal op deze manier te voorkomen

  • Zorg dat je geen waardevolle spullen in het zicht heb liggen zoals bijvoorbeeld op de bijrijderstoel of de achterbank. Een handtas of laptop valt snel op als deze op de stoel liggen; leg deze uit het zicht diep onder aan het voeteneinde en leg er desnoods iets over heen.
  • Doe het portier aan de bijrijderszijde op slot. Dit kan het openrukken van het portier voorkomen.
  • Als je je handtas toch bij je voeteneinde (aan de bijrijderszijde uiteraard!) wil hebben staan kun je je autogordel door het hengsel steken zodat deze aan elkaar verbonden worden.
  • Ben je bewust van het feit dat mensen zich kunnen bedienen van bovenstaande diefstalmethode. Je hoeft niet overalert bij een verkeerslicht te staan, maar ben je gewoon bewust en mogelijk wel wat extra alert bij snelle scooters die veel interesse hebben voor het interieur van je auto.

Als het dan toch gebeurt....

Niets is een garantie, dus ook bovenstaande tips niet. Mocht het je dan toch gebeuren, zorg dan dat je snel een telefoon bij de hand hebt en bel de politie (bij zeer grote voorkeur Handsfree!). Geef hen zoveel mogelijk relevantie informatie over het vervoermiddel waarop de dief is weggereden (kleur, type, merk, kentekenplaatje etc), informatie over de dief zelf (en eventuele medeplichtigen zoals bestuurders van het vluchtmiddel bijvoorbeeld)(kleding, haar, huidskleur), rijrichting> waar reden/ renden ze heen? Hierdoor kan de politie snel en gericht zoeken naar de dieven. Jouw informatie is daarvoor onontbeerlijk. Het is niet te hopen dat dit je ooit overkomt, maar mocht het toch zo zijn, weet je in ieder geval hoe je door kan geven om de daders te pakken! En anderen zijn in ieder geval gewaarschuwd voor deze Modus Operandus.