Wat moet je doen als je auto in een slip raakt

Inleiding

Het is weer glad op de Nederlandse wegen. Gladheid door sneeuw, bevroren wegdek, ijzel en vaak ook regen is de oorzaak van veel slippartijen en ongelukken. Het is erg vervelend om de controle over je eigen auto te verliezen, laat staan dat je met je auto nog ergens op af glijdt zoals andere auto's, bomen of water. Veel mensen weten dan ook niet goed wat ze moeten doen als hun auto in een slip raakt. In dit artikel wordt kort uitgelegd wat er gebeurt als je slipt en worden er tips gegeven wat je kunt te doen als dit daadwerkelijk gebeurt!

Wat gebeurt er tijdens een slip

Tijdens een slip merk je dat je auto een andere kant opgaat dan jij zelf voor ogen had. Je hebt verschillende manieren van 'slippen': zo bestaan er de voorwielslip, achterwielslip en de volledige vierwielslip.

Voorwielslip Tijdens een dergelijke slip breekt de voorkant van de auto uit doordat de voorwielen blokkeren. Dit wordt ook wel onderstuur genoemd. In een bocht zal de auto in een voorwielslip naar buiten (uit de bocht) glijden.

Achterwielslip Hier breekt de achterkant van de auto uit. Je kunt het zien als dat de achterkant van de auto de voorkant in wil halen; de achterste wielen blokkeren. Dit wordt ook wel overstuur genoemd.

Vierwielslip Tijdens deze slipvorm blokkeren alle wielen.

Wat kun je doen als je auto in een voorwielslip raakt

Wanneer je toch in een slip komt, zijn er een aantal do's die je moet zien toe te passen en uiteraard zijn er ook dont's die je moet zien te vermijden/ laten.

Wat wel te doen

  • Geef minder gas, en laat het gas los. Doordat je het gas loslaat komt er druk op de voorwielen en zal de auto vanzelf weer grip krijgen en de bocht afmaken.
  • Stuur mee in de richting van waar de auto heen wil/ gaat. Dit voelt niet natuurlijk maar als je banden dan weer grip krijgen kun je voorzichtig sturen waar je naartoe wilde. Dit wordt gedaan om de onderstuur op te vangen.
  • Ook hier geldt: kijk waar je heen wil en niet naar het 'gevaar'.

Wat níet te doen

  • Ondanks dat remmen waarschijnlijk je eerste impuls is, moet je zien te voorkomen dat je te hard remt omdat hierdoor de wielen blokkeren en je grip vermindert.

Wat kun je doen als je auto in een achterwielslip raakt

Wat wel te doen

  • Kijk in de richting waar je naar toe wilt. Onbewust handel je namelijk in de richting waar je naar toe kijkt. Je kunt je dus bedenken wat dat betekent als je naar het gevaar (bijvoorbeeld de boom, de sloot etc) blijft kijken.
  • Tegensturen
  • Koppeling intrappen
  • Gas loslaten

Wat níet te doen

  • Hard remmen
  • Reageer niet te heftig/ bruusk in je handelingen
  • Gas bijgeven (dit kan alleen bij een ondergrond die grip geeft en niet glad is)

Slipcursus

Ondanks deze tips kan het natuurlijk nog steeds moeilijk zijn om voor te stellen hoe het daadwerkelijk is om te slippen en hoe je daadwerkelijk gaat reageren. Als je wilt weten hoe het is om (gecontroleerd) in een slip te raken en wil voelen hoe je moet reageren, kun je je inschrijven voor (en natuurlijk deelnemen aan) een slipcursus. Er zijn meerdere aanbieders via het internet. Wat je leert op een slipcursus staat beschreven op de leerwiki Wat doe je tijdens een slipcursus Je kunt natuurlijk ook een slipcursus nemen omdat het spannend en stoer is om te leren slippen! Daarnaast is het te allen tijde handig om te weten hoe je moet reageren als je voelt dat je auto in een slip raakt; dat komt je eigen veiligheid alleen maar ten goede!