Dashcams zijn hot ook voor autoverzekeraars

Is de dashcam een hype of een blijvertje

Dashcams zijn hot. Voluit gaat het om een camera op uw dashbord van uw auto. Of u plakt hem tegen de vooruit. Vanaf u de auto start, wordt uw hele rit gefilmd, zelfs met geluid. Krijgt u een ongeval dan heeft u de bewijslast meteen bij de hand. Geen discussies meer over schuld en onschuld. Wel een punt van discussie is de privacy.

Idee achter de dash(bord)camera

De bedenker van deze gadget ‘leende’ zijn idee bij de heren politie tijdens de reportages ‘Blik op de weg’. Hij ging op zoek naar een ‘rijdende camera’ voor Jan met de pet. Hij vond ze in China en de bal ging aan het rollen. Verschillende TV programma’s en kranten toonden interesse, zowel in Nederland als in België.

Twee mogelijkheden

Of u neemt uw autorit op. Of u gebruikt de camera als bewakingscamera tegen vandalisme als u ergens staat geparkeerd.

Hoe dan ook: de kwaliteit is uitstekend voor zo’n klein cameraatje. Getuige de honderden filmpjes of Youtube.

Technische specificaties: hoge resolutie met een HD opnamekwaliteit van 1280 x 1024 pixels en ondersteuning tot 32 GB SD geheugenkaart. Uniek is de lange opnamecapaciteit. En u kunt filmen in het (bijna) donker. De 1MP lens van deze hoge resolutie-camera is van het merk Canon. Met de 'Loop'-functie kunt u de opnamen zo instellen dat wanneer het geheugen vol is de oudere beelden weer worden overschreven.

Bij de nieuwste modellen is het probleem van langere opname opgelost doordat ze gebruik maken van bewegingsdetectie. Dat wil zeggen: ze ‘filmen’ alleen vanaf het moment dat u uw auto start en tot u stopt met rijden. Dat is een forse geheugenbesparing.

Doelgroep

Menigeen ging u voor en kocht een car-camera aan voor privé gebruik. Raakt u betrokken in een verkeersongeluk dan kan de opname helpen om uw verzekering te overtuigen hoe het ongeval precies is gebeurd. Het is mogelijk om datum en tijd in te stellen bij de opname.

Maar ook voor bedrijfswagens, autorijscholen, vrachtwagens en taxi's is het ideaal om precies te registreren wat er gebeurt.

Inhoud van een bestelling

Als voorbeeld een Auto videocamera HD: camera, korte USB kabel (kort), lange USB kabel (1,5 meter), clip, auto-oplader, zuignap, draagketting en 2 GB micro SD kaart. Stroom haalt u in de sigarettenaansluiting (12v). Met de USB kabel haalt u de beelden van de camera.

Autoverzekeraars

Ook aanbieders van autoverzekeringen springen op de dashcam. Door te vergelijken kunt u tot 200 euro besparen. En bij krijgt u zelfs een dashcam cadeau als u bij hen een autoverzekering afsluit (via Verzekeringssite dat wel; actie inmiddels stop gezet). De waarde van deze cam is 49 euro. Het loont altijd de moeite om te

In België te bestellen bij .

 en hebben ze ook. 

Conclusie

Nuttig of gadget? Een eerste bedenking. Ten tweede de discussie en kritiek omwille van de privacy bij een dashcam. Wat mag wèl en wat mag niet worden gefilmd en/of bewaard? De toekomst zal het uit moeten wijzen. Misschien komen er ooit rechtzaken van. Voorlopig is het zover nog niet want de verkoop van deze dashcamera's is nog maar pas begonnen.

De conversie van zo'n camera op je dashboard is niet erg groot. Alleen als je een echte brokkenpiloot bent, kan deze zijn geld opbrengen.