Wat kost een auto per maand

Wat zijn de maandelijks kosten voor een auto?

De kosten voor een auto stoppen niet bij de aanschaf ervan. Iedere maand kost een auto je behoorlijk wat. En dat is niet alleen de brandstof om je auto te laten rijden. Er komen flink wat extra kosten kijken bij het bezitten van een auto. Het is niet zo raar dat mensen zich afvragen wat een auto per maand kost. Dit artikel legt uit waaraan je maandelijks geld uitgeeft en hoe hoog de vaste en variabele kosten daarvan zijn.

Maandelijkse auto kosten

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting - 39 euro

Voor de meeste auto's dient wegenbelasting betaald te worden. Auto's die beter zijn voor het milieu (lage CO2 uitstoot) of hele oude auto's (ouder dan 25 jaar) zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Auto's die rijden op diesel of gas betalen een hogere motorrijtuigenbelasting. Het Nibud gaat uit van een gemiddelde van 39 euro aan maandelijkse kosten voor motorrijtuigenbelasting.

Autoverzekering - 42 euro

Elke auto dient verzekerd te zijn als deze de weg op gaat. Dit moet minimaal een wettelijke aansprakelijkheids-verzekering (WA) zijn. Je kunt er ook voor kiezen de auto all-risk te laten verzekeren. Gemiddeld is dit ongeveer 42 euro. Het aantal schadevrije jaren en de regio speelt ook nog een rol in de bepaling van de kosten.

Brandstof - 160 euro

De kosten voor brandstof zijn afhankelijk van een aantal zaken. Rijd je benzine, diesel of op LPG? Daarnaast is je rijstijl van grote invloed. Schakel je sneller door zodat je minder toeren maakt (het nieuwe rijden) dan kun je besparen op je brandstofverbruik. Daarnaast variëren de brandstofkosten nogal. Bij schaarste van olie rijzen de benzineprijzen de pan uit. Deze berekening is gemaakt met een auto die 16.000 kilometer per jaar rijdt en een benzineprijs van 1,80 euro per liter.

Kosten onderhoud - 34 euro

Hoe ouder je auto is en hoe meer kilometers hij gereden heeft des te groter is de kans dat je regelmatig onderhoud moet plegen. Er is natuurlijk de verplichte APK keuring. Daarnaast moet je ook je banden af en toe vervangen. Het Nibud heeft berekend dat je afhankelijk van de grootte van de auto gemiddeld 32 tot 36 euro per maand kwijt bent aan onderhoud voor je auto.

Kosten afschrijving - 210 euro

Er is nogal eens discussie of afschrijving nu echt kosten zijn voor je auto. Dit zijn ze niet direct maar je auto vermindert wel snel in waarde. Je moet daarom geld opzij zetten om weer een vergelijkbare auto te kopen. Een nieuwe auto schrijft in het begin veel af. De kosten zijn daarom hoger dan bij een oudere auto. Daarnaast schrijven auto's die veel rijden meer af dan auto's die weinig kilometers maken. Volgens het Nibud dien je er rekening mee te houden dat je tussen de 140 en 285 euro per maand afschrijft op je auto. Wanneer je voorzichtig omgaat met je auto en altijd op tijd bent met onderhoud kun je je afschrijvingskosten proberen te drukken. Mocht je je auto weer willen verkopen dan is deze nog in goede staat en dan zal een koper hier meer voor willen betalen. Houd daarom netjes bij wanneer er onderhoud is gepleegd en bewaar daar de bonnetjes van.

Overige maandelijkse autokosten

Daarnaast zijn er nog een aantal andere variabele kosten voor autorijders.

  • Kosten wegenwacht (bijvoorbeeld ANWB). Vanaf 50 euro per jaar.
  • Parkeerkosten op plekken waar je niet gratis kunt parkeren. Of wellicht dien je een garage te huren voor je auto.
  • Verkeersboetes. Het kan altijd voorkomen dat je een boete pakt voor te hard rijden of verkeerd parkeren.
  • Schoonmaken. Kosten voor schoonmaakmiddelen of wasbeurten.