De beste tips bij Google Maps routeplanner

Inleiding

Iedereen Google Maps wel. Met Google Maps kun je locaties zoeken, en deze bekijken op een landkaart, wegenkaart of als satellietfoto. En veel mensen zullen ook weten dat je Google Maps als gratis routeplanner voor Europa en de rest van de wereld kunt gebruiken. Hier vind je de beste tips bij het gebruik van Google Maps.

Startpunt kiezen

  • Google zal de kaart van het land tonen wat bij de URL hoort. Ga je naar http://maps.google.fr/ , dan start je met de routeplanner voor Frankrijk. Let op! De taal zal ook de standaard taal bij het geselecteerde land zijn. Wil je Nederlands? Ga dan naar http://maps.google.nl/ .
  • Je kunt een startpunt aanklikken in de kaart. De 'Kaart'-weergave van Google Maps is hiervoor het handigst. Je hebt dan een wegenkaart met straten. Dubbelklikken zal de kaart doen inzoomen. Je kunt ook zoomen door het scrollwiel op je muis te gebruiken. Als je je startpunt hebt gevonden kun je deze instellen door op de rechter muisknop te klikken en 'Routebeschrijving vanaf dit punt' te kiezen.
  • Je kunt een startpunt ook gewoon intypen in het zoekveld.

Bestemming kiezen

  • Je kunt de bestemming net als het startpunt aanklikken. Selecteer bij rechts klikken 'Routebeschrijving naar dit punt'.
  • Je kunt een bestemming ook intypen nadat je op de link 'Routebeschrijving' hebt geklikt. Klik vervolgens op de knop 'Routebeschrijving'; nu zal de routeplanner zoeken naar de snelste route.

Routebeschrijving

De routebeschrijving geeft de totale afstand van de autoroute (is standaard) en de geschatte duur. Je kunt ook wandelroute laten plannen door 'Lopen' te selecteren in het uitklapmenu waar 'Auto' staat.

Afslagen bekijken

Sommige afslagen in de routebeschrijving bevatten een icoon van een camera. Door hier op te klikken krijg je een foto van de betreffende afslag te zien.

Bestemming toevoegen

Een bestemming kan toegevoegd worden via de link 'Bestemming toevoegen' of door rechts te klikken op de plattegrond en 'Bestemming toevoegen' te selecteren.

Route wijzigen

De route is eenvoudig:

  • Je kunt startpunt, eindpunt en tussenliggende punten verslepen met de muis.
  • Je kunt zelfs een punt op de route (blauwe lijn) oppakken en verslepen om zo een bepaalde weg te vermijden.

Opslaan

Als je een Google account hebt kun je de route opslaan via de link 'Opslaan in Mijn kaarten' (onder de routebeschrijving).