Wat is Air Force One

Inleiding

Air Force One. Misschien wel het beroemdste vliegtuig ter wereld. Hét transportmiddel bij uitstek van de President van de Verenigde Staten. In dit artikel meer informatie over Air Force One.

Limousine in de lucht

Allereerst staat Air Force One bekend als het vliegtuig van de president van VS. En dit klopt. Waar de president ook heen gaat, Air Force One vervoerd hem. En niet alleen hem: er is ruimte voor bemanning, de staf van de president, pers, familie van de president etc. Het vliegtuig is in feite een vliegende limousine: van alle gemakken voorzien. Veel zaken over Air Force One zijn geheim: bescherming, eventuele bewapening, vluchtschema's, indeling van het vliegtuig etc. Wat er wel bekend is, is dat het vliegtuig een van de modernste communicatiecentra in de wereld heeft. Air Force One kan fungeren als het commandovliegtuig van de president in geval van een ramp of een oorlog. In zo'n situatie zijn goede verbindingen essentieel, vandaar dat er een uitgebreide communicatieruimte aan boord is.

Air Force One - één vliegtuig?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Air Force One niet één specifiek vliegtuig. Tot op het moment dat de president aan boord stapt is het gewoon een omgebouwde Boeing 747. Pas als de president aan boord is wordt het Air Force One. Ditzelfde geldt voor Marine One, de helikopter van de president. Er zijn meerdere vliegtuigen die als Air Force One kunnen dienen. Hoeveel dit er zijn is niet bekend. Wat wel bekend is is dat de vliegtuigen worden onderhouden door de Presidential Airlift Group. Dit is echter niet de groep die de Marine One-helikopters beheert, dit wordt gedaan door het HMX-Squadron van de Mariniers.

Uitzonderlijke voorzieningen in Air Force One

Air Force One heeft een aantal voorzieningen aan boord die geen andere toestellen hebben:

  • Zeer uitgebreidde communicatie-ruimte
  • Elektronische storingsapparatuur (details geheim)
  • Bescherming tegen een Elektro-Magnetische Puls
  • Conferentiekamer voor persvoorlichtingen
  • Medische faciliteiten
  • Bijtanken tijdens de vlucht
  • Flare-lanceerder: afleidingsmiddel tegen raketten

Foto's

Hieronder nog wat mooie foto's van Air Force One:

Het interieur van Air Force One

Een tweede foto van het interieur.