Wat is een AWACS vliegtuig

Introductie

Boven Nederland zie je af en toe een vliegtuig met een grote ronde schijf op de romp. Het heeft ongeveer het formaat van een Boeing 707. Dit is een AWACS-vliegtuig. In dit artikel meer over het AWACS-vliegtuig.

AWACS

AWACS staat voor Airborne Warning And Control System. Het vliegtuig fungeert dan ook vaak als een vliegende commandopost. Deze vliegende commandoposten kunnen door een grote computercapaciteit snel overzicht krijgen op het slagveld. De radarschijf bovenop het toestel heeft een bereik van 400 km. Hiermee heeft de AWACS inzicht in alle luchtdreigingen op een bepaald moment en zo kan het snel vliegtuigen wijzen waar ze heen moeten. Deze vliegtuigen hoeven hun radar niet aan te hebben waardoor ze langer ongezien blijven.

Een AWACS voorziet vaak ook in communicatiemogelijkheden tussen verschillende vliegtuigen en landeenheden. Zo kunnen bevelhebbers op de grond een AWACS aanroepen om vliegtuigen op een bepaald doel af te sturen. 

De officiële taak van de AWACS staat beschreven als: surveillance vanuit de lucht en het verzorgen van commando-, controle- en communicatietaken.

De grote platte ronde schijf bovenop het vliegtuig is radar schijf. Hierdoor komen de termen Airborne Warning in AWACS voor. Als de AWACS vliegtuigen op 30.000 voet (10 km) hoogte vliegen is het bereik van de radar 400 km. Hiermee kunnen ze heel Nederland overzien. Nederland heeft zelf dan ook geen AWACS; het land is simpelweg te klein.

Specificaties

De specificaties van een E3 AWACS zijn de volgende:

Bemanning: 17-21 (waarvan 13-17 AWACS specialisten)

Afmetingen:

Spanwijdte: 44,4 meter Lengte: 46,6 meter Diameter radarschijf: 9,1 meter

'Snelheid:' "meer dan" 800 km/u (topsnelheid geheim) Maximale hoogte: 35.000 voet (10,670 meter) meer dan 11 uur zonder tussentijds (vliegend) bijtanken Maximaal startgewicht: 151,955 kilo

Voor een pagina met alle specificaties, zie hier: Specificaties E3 AWACS

Overlast

In Nederland vliegen geregeld AWACS vliegtuigen over, tot grote ergernis van bewoners van Zuid-Oost Limburg. De vliegtuigen stijgen namelijk op van de nabijgelegen basis Geilenkirchen in Duitsland. Door het gerommel van de motoren wordt veel overlast veroorzaakt. De Nederlandse vereniging STOP AWACS protesteert regelmatig tegen deze overlast. Ook wordt veel gepraat met Tweede Kamerleden en ministers, tot op heden zonder veel succes.