Wat is een UAV

Introductie

Tegenwoordig zijn ze bij de meeste strijdkrachten erg populair: UAV's. In dit artikel uitleg over wat UAV's zijn, waarom ze zo handig zijn en waarom ze waarschijnlijk de menselijke piloten vervangen.

Wat is een UAV

Allereerst de vraag: wat is een UAV? UAV staat voor Unmanned Aerial Vehicle. Het zijn kleine onbemande vliegtuigjes

die tegenwoordig zeer veel worden ingezet. Ze worden voornamelijk ingezet voor spionage- en observatietaken. Omdat ze zeer lang in lucht kunnen blijven zijn ze uitermate geschikt voor observatie. Waar satellieten slechts enkele keren over een bepaald gebied komen kunnen de UAV's er vele uren en sommige soorten zelf dagen over rondvliegen zonder te landen.

Uitrusting

De meeste UAV's zijn voornamelijk uitgerust met camera's: een normale filmcamera, een infraroodcamera en een radar die op de grond gericht is. Op een gegeven moment werden UAV's ook bewapend met Hellfire anti-tankraketten. Hierdoor kregen de onbemande vliegtuigjes ook "tanden".

Zeer handig

Een UAV heeft aantal voordelen over een normaal spionagevliegtuig en een satelliet.

Zo kan de UAV veel langer in de luch blijven dan het vliegtuig en blijft het langer boven dezelfde regio dan een satelliet. Verder kan de UAV worden bestuurd op vele duizenden kilometers afstand. Hierdoor kunnen de "piloten" vanuit een cabine in de VS missies vliegen met de UAV's boven Afghanistan en Irak. De piloten zelf lopen derhalve geen gevaar; enkel het materieel kan kapot gaan. Een bijkomend voordeel van het feit dat de piloot op afstand kan zitten is dat de piloot kan worden afgelost. De Global Hawk kan tot 48 uur in de lucht blijven. Omdat ze op (grote) afstand bestuurd worden kunnen er 3 diensten worden gedraaid: 3 piloten in de VS vliegen ieder 8 uur per dag met de UAV en lossen elkaar af. Met een normaal vliegtuig was dit zeker niet mogelijk geweest.

De UAV's zijn ook zeer "cost-effective": de meeste kosten minder dan 5 miljoen dollar. Verlies van een UAV  is dus ook geen ramp.

Piloten vervangen & de UCAV

Omdat op dit moment de piloten de beperkende factoren zijn in gevechtsvliegtuigen worden ze langzaam aan

weggewerkt uit de cockpit. Ze kunnen het toestel op afstand besturen, maar ze hoeven er niet zelf in te zitten. Hierdoor kunnen onbemande gevechtsvliegen (UCAV's: Unmanned Combat Aerial Vehicles) veel krachtiger draaien dan normale toestellen, hebben ze geen cockpit, schietstoel, zuurstofvoorzieningen etc. nodig. De piloot bestuurt het toestel gewoon op afstand. Op termijn zullen ze UCAV's waarschijnlijk zelf beslissingen gaan nemen over aanvallen of niet aanvallen.

Zijn we op weg naar een uitwerking van het Skynet van de Terminator-films...?