Wie ontwierp het eerste Lufthansa vliegtuig

Algemeen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, is ooit begonnen met het planmatig inzetten van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Door Claude Dornier kon de Silberfuchs in september 1927 als eerste planmatig vliegtuig ingezet worden voor binnenlandse vluchten.

Claude Dornier

Dornier is geboren op 14 mei 1884 in het Duitse Kempten. Zijn vader was van Franse komaf, zijn moeder was Duitse. Hij komt uit een gezin met nog 6 andere kinderen. Uiteindelijk verkreeg hij zowel de Franse als de Duitse nationaliteit. Hij stierf op 5 december 1969 in Zug, Zwitserland.

Hij studeerde af in machinebouw aan de Technische Hogeschool München. Dit was in 1910 en hij ging werken bij de Graf Zeppelin Company waar hij in aanraking kwam met de luchtvaart. Ondanks al zijn moeite, kreeg hij het niet voor elkaar om Zeppelin aan te zetten tot het bouwen van vliegtuigen.

Hij richtte zijn eigen bedrijf op, samen met zijn broer in 1922. Het bedrijf kreeg de naam Dornier-Metallbauten GmbH. In 1932 werd Claude de enige aandeelhouder. Er werden diverse successen behaalt zoals vliegende boten en het eerste, lange metalen vliegtuig van de wereld, “De Dornier X”.

 

De Dornier vliegtuigen

Een aantal van de Dornier vliegtuigen zijn:

 • De Dornier X vliegboot werd in 1929 op de markt gebracht en was toen ter tijd het grootste vliegtuig in zijn soort. Het vliegtuig kon landen op water en werd gebruikt voor de Pool expeditie van Roald Amundsen in 1926.
 • Datzelfde jaar kwam de Dornier DO-X op de markt. Het was toen ter tijd het grootste 12 motorig personen vliegtuig dat in 1931 een vlucht maakte van Duitsland naar New York in Amerika. Het vliegtuig werd in 1934 overgebracht naar het Luchtvaartmuseum van Berlijn. In 1945 is het tijdens de bombardementen geheel verwoest. Gegevens van dit vliegtuig zijn:

      - Het vliegtuig kon een topsnelheid behalen vaan 210 km per uur

      - De lengte van het vliegtuig was 40,10 meter

      - De hoogte van het vliegtuig was 10,10 meter

      - De vleugelwijdte was 48,00 meter

      - Naast de maximale 14 bemanningsleden konden er 66 passagiers in het vliegtuig

 • In 1932 stapt Dornier over naar de militaire luchtvaart. In de periode dat hij hier werkzaam was brengt hij de DO-17 en de DO-217 tot ontwikkeling. Beide vliegtuigen zijn bommenwerpers welke door Hitler gedurende de Tweede Wereldoorlog werden ingezet.
 • Door zijn ontwikkeling van de oorlogsvliegtuigen kwam hij na de oorlog zonder werk te zitten. Daarom verhuisde hij naar het Zwitserse Zug. Hij werd luchtvaart adviseur in Aeronautische techniek. Hier bleef hij tot aan zijn dood.

Het Dornier Museum

Op 24 juli 2009 werd in Friedrichshafen het Dornier museum geopend, een initiatief van een (van de 6) zoon van Claude Dornier, Silvius Dornier . Kosten van het, door privé investeerders Lufthansa als één woord geschreven) vliegtuig ondergebracht. Er is geen enkel origineel toestel waar dan ook ter wereld bewaard gebleven. In Hongarije hebben gepensioneerde werknemers van Lufthansa het toestel deskundig nagebouwd en in originele kleuren geverfd.

De gegevens van dit toestel zijn:

 • Het toestel komt uit de Dornier Merkur fabriek
 • Het fabrieksnummer is 88, tail sign D-1103
 • De naam van het toestel is de “Silberfuchs”, oftewel de zilvervos
 • Het vloog van september 1927 tot 1935 reguliere vluchten binnen Duitsland
 • Het vliegtuig was geheel gebouwd van metaal
 • Er konden 2 bemanningsleden en 6 passagiers tegelijk met het vliegtuig mee
 • Het vliegtuig behaalde op een hoogte van 3.000 meter een topsnelheid van 190 km tussen de 19 en 23 minuten.
 • Regelmatig waren er meer dan 20 van dit type tegelijk in de lucht
 • Het vliegtuig heeft 7 wereldrecords landvliegen op zijn naam staan

In het museum bevinden zich onder andere ook:

 • Een origineel exemplaar van het transport vliegtuig de “Dornier 31”. Dit vliegtuig kon ook verticaal stijgen en landen.
 • Het in massa gemaakte na oorlogse vliegtuig de “Dornier 27”