Bromfietscertificaat wordt bromfietsrijbewijs

Waarom bromfiets certificaat

Het is alweer een tijdje geleden, 1 juni 1996 om precies te zijn, dat het bromfiets certificaat werd ingevoerd. Voor die tijd kon iedereen die de leeftijd van 16 jaar had bereikt, op een bromfiets stappen en deelnemen aan het openbare verkeer.

Dit bromfiets certificaat was alleen nodig, indien u niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Het bromfiets certificaat is in 1996 ingevoerd om de verkeersveiligheid voor bromfietsers te verhogen. Tot 1 oktober 2006 kon diegene die tijdens de invoering van het certificaat in 1996, 16 jaar of ouder waren en geen rijbewijs hadden, eenvoudig een bromfiets certificaat kopen.

Na 1 oktober 2006 gold echter voor iedereen die geen auto- of motorrijbewijs bezat, de verplichting om het bromfiets certificaat te halen. Dit examen bestond uit 50 theorie vragen, waarvan u er 44 goed moest beantwoorden.

Geldigheid bromfiets certificaat

Het bromfiets certificaat is sinds 1 oktober 2009 niet meer geldig. Op deze datum moest namelijk iedereen die zijn auto- of motor rijbewijs nog niet had, zijn certificaat omruilen voor een bromfiets rijbewijs. Dit bromfiets rijbewijs wordt het rijbewijs AM genoemd. Diegene die zijn certificaat niet op tijd had omgewisseld voor een bromfiets certificaat, moest dit bromfiets rijbewijs opnieuw gaan halen. Met het bromfiets rijbewijs gelden dezelfde regels en wetten, dan met het oude bromfiets certificaat. Voor personen die door medische gronden geen gebruik meer kunnen maken van hun A of B rijbewijs, bestaat er een mogelijkheid om een bromfiets rijbewijs te krijgen, zodat er in ieder geval een brommobiel bestuurd mag worden.

Welk verschil tussen certificaat en rijbewijs

Het behalen van het bromfiets certificaat was al niet eenvoudig, bij het nieuwe bromfiets rijbewijs is dit echter nog moeilijker geworden. Bij het bromfiets certificaat was het alleen een theorie examen van 50 vragen. Bij het bromfiets rijbewijs bevat het theorie examen meer vragen, met name over het veilig besturen van een brommobiel. Sinds 1 maart 2010 moet er echter ook nog een praktijkexamen worden afgelegd. Dit alles maakt het er niet makkelijker en zeker niet goedkoper op.

Welke straf zonder certificaat

Indien u zonder een bromfiets certificaat (Rijbewijs AM) en u bent niet in het bezit van een auto- of motor rijbewijs, op een bromfiets, snorfiets of brommobiel gaat rijden, maakt u zichzelf strafbaar. De boetes die hiervoor staan zijn afhankelijk van de omstandigheden. Voor een bestuurder die jonger is dan 16 jaar, kan de boete zelfs oplopen tot meer dan € 110,-. Bent u ouder dan 16 jaar dan zal deze boete rond de € 60,- zijn. Daarnaast zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen bij schade niets uitkeren en u als onverzekerd beschouwen.

Wat kost een bromfiets rijbewijs

De theorie kunt u thuis leren. Hiervoor zijn boekjes en cd’s beschikbaar, die bij rijscholen te verkrijgen zijn. De kosten van deze lesmaterialen verschillen per rijschool. De kosten voor het theorie examen bedragen meestal € 36,70. Praktijklessen zijn per rijschool verschillend en hier zijn diverse pakketten voor te krijgen. Een rijschool in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, zal een hoger bedrag per les vragen dan een rijschool in een klein dorp, zoals het mooie dorp Losser.

De kosten voor het praktijk examen zijn vast gesteld door het CBR en bedragen € 95,-.

Meer informatie nodig?

Een goede website met up to date informatie over bijvoorbeeld het AM-rijbewijs is www.brommobielaanbod.nl.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden