Bromfietscertificaat theorie oefenen

Moet jij binnenkort op voor het examen voor jouw bromfiets? Enige tijd geleden heb ik mijn theorie voor het bromfietscertificaat behaald. Vorige week ben ik geslaagd voor mijn praktijk examen bromfiets. Eerst was ik enkele keren gezakt voor zowel de theorie als de praktijk. Eerst begreep ik niet waarom ik was gezakt. Ik had immers goed geleerd? Daarom heb ik les genomen bij een erkende rijschool. Vervolgens heb ik wat tips gekregen van een ervaren bromfiets rijinstructeur. Een belangrijk onderdeel waar veel mensen op zakken, is het gedrag bij kruispunten. Met name het nemen van voorrang en het krijgen van voorrang is een lastige situatie. Hieronder vind je de beschrijving van de belangrijkste theorie, in mijn eigen woorden, waarmee ik geslaagd ben voor de theorie en de praktijk van het brommerrijbewijs.

Gedrag bij kruispunten

Er zijn verschillende soorten kruispunten op de Nederlandse snelwegen. De volgende soorten kruispunten worden onderscheiden:

  • Gelijkwaardig kruispunt
  • Kruispunt met de voorrangsweg
  • Kruispunt binnen de bebouwde kom
  • Kruispunt buiten de bebouwde kom
  • Kruispunt met afbuigende voorrangsregeling

Algemene stelregels bij alle soorten kruispunten

Houd volgende algemene stelregels in je achterhoofd tijdens het rijden:

Nader het kruispunt voorzichtig

Een reden waarom je voorzichtig moet naderen is, is dat jij zelf overzicht moet krijgen op het kruispunt. Bovendien moeten andere weggebruikers niet schrikken van jouw snelheid. Een medeweggebruikers die voorrang heeft, moet ook de indruk krijgen dat jij die voorrang gaat geven. Indien jij met hoge snelheid op een kruispunt afkomt, kan de medeweggebruikers denken dat jij voorrang gaat nemen. Waardoor hij of zij zal gaan stoppen vlak voor of op het kruispunt. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Kruispunt niet blokkeren

Zorg ervoor dat het kruispunt altijd vrij blijft. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer.

Vroegtijdig stoppen

Zorg ervoor dat jij stilstaat voordat het kruispunt begint. Zeker indien je geen voorrang heb. Jouw mede weggebruiker begrijpt dan precies wat jouw bedoeling is.

Gelijkwaardig kruispunt

Op een kruispunt van gelijkwaardige wegen geldt:

  • trams hebben voorrang op alle bestuurders
  • alle bestuurders die van rechts komen hebben voorrang
  • een voetganger is geen bestuurder

Met name beginnende bestuurders die het bromfietscertificaat willen halen, maken nogal eens de fout door te stoppen voor een voetganger. Een meer ervaren bestuurder zal deze fout niet maken. Dat is een belangrijk verschil tussen bromfietsers en motorrijders. Zo zullen motorrijders deze fout niet maken. Zeker niet indien de motorrijder al een auto rijbewijs heeft gehaald. Ervaring zal het leren. Tot die tijd zal je gewoon tijdens jouw examen moeten onthouden dat je niet moet stoppen voor een voetganger. Tenzij deze voetganger bij een zebra of voetgangersoversteekplaats staat te wachten. Maar een zebra vind je nooit op een gelijkwaardig kruispunt.

Kruispunt met de voorrangsweg

Een kruispunt met een voorrangsweg wordt veelal duidelijk aangegeven met zogenaamde haaientanden op de straat. Deze haaientanden geven aan wie voorrang heeft op wie. Wijst de driehoek naar jou? Dan zul je moeten stoppen. Nu vraag je je wellicht af: "Maar stoplichten regelen dit toch altijd?". Met name in de grote steden heb je op elk kruispunt wel een stoplicht. Jij kan dan eenvoudig wachten op groen of rood licht, zodat je weet dat je voorrang hebt. Je moet echter onthouden wat de functie is van haaientanden op straat. Want wat gebeurt er als een stoplicht niet werkt? Juist! Dan let iedereen op de haaientanden. Mocht je dit vergeten tijdens je examen, dan kan jij hierop zakken. En als je bent gezakt voor je rijexamen, dan moet je opnieuw examen aanvragen. En dat kost extra tijd en geld.

Kruispunt binnen de bebouwde kom

Het is oppassen geblazen op kruispunten binnen de bebouwde kom, terwijl jij op jouw bromfiets rijdt. Grootste probleem is namelijk: fietsers. Beste oplossing voor dit probleem is: rustig rijden. En dit is nou net niet het sterkste punt van de gemiddelde bromfietser. Probeer dan ook te denken vanuit de examinator. Een examinator moet jouw gedrag op straat beoordelen. Ook al heb jij alle fietsers in jouw omgeving gezien, matig jouw snelheid toch. En ook duidelijk met je hoofd en helm draaibewegingen naar links en rechts. Met deze draaibewegingen met je hoofd maak je om aan de examinator duidelijk dat jij alert bent op jouw omgeving.

Kruispunt buiten de bebouwde kom

Op kruispunten buiten de bebouwde kom, heb je andere problemen dan binnen de bebouwde kom. Op kruispunten buiten de bebouwde kom heb je veelal te maken met automobilisten die harder rijden dan jij. Met name afbuigende automobilisten kunnen jou over het hoofd zien. Zeker indien jij op een fietspad rijdt (waar dat mag). De automobilist verwacht namelijk een fietser die langzamer rijdt dan een bromfietser. En als jij dan met hoge snelheid over het fietspad komt, kan de automobilist jou gemakkelijk over het hoofd zien. Het is dus zaak dat je aan je eigen veiligheid denkt.

Kruispunt met afbuigende voorrangsregeling

Een kruispunt met afbuigen de voorrangsregeling is duidelijk herkenbaar aan een wit vierkant bord. Binnen het vierkante witte bord staat duidelijk een grote zwarte lijn getekend, waarop zichtbaar is hoe het kruispunt zal verlopen. Dit kan ook op een "gewone" vierkante kruising zijn. Zorg dat je een paar keer oefent op deze kruisingen.

Tot slot

Hierboven staan enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Bovenstaande theorie kan je het beste zoveel mogelijk in de praktijk toepassen. En ben je eenmaal geslaagd? Weet dan dat je feitelijk aan het begin staat van een lange periode waarin je nog veel moet leren. Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. Heel veel succes met de verschillende bromfietsexamens en ik wens je een behouden thuiskomst!

PS: denk ook an het afsluiten van een goede brommerverzekering, zoals een Ohra brommerverzekering.

Reacties (1)

Reageer
Mo reageerde 4 jaar geleden
31 Jan 19:50
Heb het net gelezen! Over een paar dagen heb ik mijn praktijk examen. Ik hoop dat dit heeft geholpen