Hoe doe ik klein onderhoud aan mijn Aprilia SR scooter

De Aprilia SR is één van de meest begeerde scooters op dit moment. Er is veel aanbod van particulieren en scooter dealers. De mooie racelijnen, de hoogstaand technische 50cc motor in deze categorie en niet te evenaren rij prestaties maken deze brommer een heus rijgenot. Er zijn een aantal kleuren beschikbaar voor deze scooter waaronder Aprilia Black, White Replica, Silver Mirror, Black Devil en Lemon Yellow. Er zijn er nu ongeveer 800.000 van verkocht. Toen de Aprilia SR in 1992 op de markt werd gebracht werd het een groot succes. Tot op de dag van vandaag is dit een van de meest technische scooters. Het was de eerste scooter die sportiviteit, snelheid, rijgenot en een prachtig uiterlijk had. Door de jaren heen zijn er een heel aantal aanpassingen geweest aan het model en de motoren. Zo zijn er lucht-én vloeistof gekoelde motoren, optionele onderdelen en nieuwe kappen geïntroduceerd.

1992: SR 50 is de eerste sportieve scooter 1993: SR 50 is de eerste racing Replica scooter 1994: SR 50 is de eerste sportieve watergekoelde scooter 1997: SR 50 is de eerste scooter met twee remschijven 1999: SR 50 is de eerste scooter met elektronische injectie.

De SR is een opvallende scooter met karakteristieken waar deze direct aan herkenbaar is. Grote velgen, laagprofiel banden en hoge kwaliteit hydraulische vering zijn enkele van deze kenmerken.


Klein scooter onderhoud

Hieronder volgt een klein aantal punten voor onderhoud die veelal zelf uit te voeren valt. Zorg in alle gevallen voor goed gereedschap en een schone werkplaats met voldoende ruimte. Zo is het werken aan je scooter overzichtelijk en gecontroleerd.

Remblokjes vervangen

Remblokjes vervangen: Haal de gehele remklauw los van je scooter. Je ziet nu 2 metalen plaatjes zitten binnen in de remklauw. Meestal zitten deze stevig vast gezogen en gedrukt door het gebruik. Knijp een aantal keer in je rem en trek/duw de ouder remblokjes eruit. Met een beetje getik van een hamer wil het ook wel lukken. Je ziet nu aan beide binnenkanten van de remklauw een halve bolvormige holle ruimte zitten. Neem wat vet of ander lucht-vocht afdichtend spul en smeer dit over de randen van deze ruimtes. Pak nu je nieuwe remblokjes en klem ze in de klauw. Door je rem weer een aantal keer in te drukken zul je zien dat de remblokjes worden vastgezogen. Plaats nu de remklauw weer op zijn plaats en bevestig het geheel. Probeer of  de rem werkt door je wiel te draaien en te remmen.

Onderdelen spuiten

Onderdelen spuiten: Schroef of haal het te spuiten onderdeel van je scooter en maak het goed schoon. Maak het vervolgens vet vrij en leg het in een ruimte waar weinig stof en dergelijke zijn. Spuit nu een grondkleur over het onderdeel op een egale manier. Laat het enige tijd drogen en schuur het. Doe dit eventueel nog een keer zodat je een egale kleur en oppervlakte krijgt over het gehele onderdeel. Neem nu de gewenste kleur en spuit het onderdeel. Weer schuren en drogen. Nog een keer spuiten en grondig schoonmaken.


Tips voor scooter onderhoud

  1. Doe geen dingen waarvan jezelf geen weet hebt. Scooter zijn technische hoogstandjes en het kan gevaarlijk zijn met onderdelen als electra te gaan knoeien. Zeker wanneer je op de weg rijd en anderen door gebrekkig of slecht onderhoud in gevaar brengt. Doe dit dus alleen wanneer je weet waar je mee bezig bent.
  2. Houd je scooter ten alle tijden netjes en schoon. Dit is behoud van je spullen en vergt het minder onderhoud. Ook het uiterlijk van je scooter blijft mooi en leuk om te zien.

Links naar scooter sites

www.arendsscooters.nl

www.scooterfreaks.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden