Welk fietszadel kiezen

Fietszadels

Is een fietszadel belangrijk? Vraag dat maar eens aan een wielrenner of een recreatieve kilometervreter. Hordes fietstoeristen flitsen door de straat, in alle maten en kleuren. Als ze halt houden, zie je sommigen pijnlijk over hun achterste wrijven: zadelpijn. Tijdens Parijs Roubaix hadden weer enkele renners een zadelbreuk. Welke is het huidig aanbod aan fietszadels en wat kost dat zoal?

 

Soorten fietszadels

De keuze van je fiets is belangrijk (maat, kleur, merk, prijs) maar het zadel des te meer. Naast rug-, knie- of polsklachten is pijn aan het achterwerk de meest geuite klacht, vooral bij de vrouwelijke, recreatieve fietser. Daarom is er een hele industrie gegroeid rond fietszadels. Een overzicht:

 1. Uitgesneden of gespleten fietszadel,
 2. Gleufzadel (partieel uitgesneden),
 3. Puntloos zadel (volledige uitsnijding),
 4. Gelzadels,
 5. Combinatie van gleuf- en gelzadel,
 6. Klassieke lederen zadel (nog weinig in gebruik),
 7. Waterzadel.

Tips

 1. De breedte van het racefietszadel wordt is afhankelijk van de afstand tussen de zitbeenknobbels en de fietshouding.
 2. Positie: hoogte: de ideale hoogte blijkt 108% van de binnenbeenlengte te zijn. Die meet je vanaf de onderste pedaal in het verlengde van de zitbuis. De horizontale positie: de knie moet ongeveer loodrecht boven het pedaal in horizontale positie staat.
 3. Een zacht zadel is niet altijd de beste keuze om zadelpijn te voorkomen!

Merken en prijzen

Door de jaren heen zijn er enkele merken die inmiddels een goede naam hebben op het gebied van fietszadels. Een volledig overzicht geven is dan ook onbegonnen werk. We beperken dit artikel tot het meest exclusieve merk Selle Italia en het meest bekende in België en Nederland: Selle Royal. Het merk Lepper is een Nederlandse fabrikant. Elk merk heeft daarenboven ook nog wel enkele kindermodellen. De genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Als je online zou bestellen, moet je op sommige sites nog rekening houden met verzendkosten.

 of Win een fiets?!

1. Selle Italia: het paradepaardje!

HEREN

 C2 Gel Flow Zadel  €  62.94
 C2 Gel Zadel  €  62.94
 Prolink Gel Zadel  €  86.95
 SLK Zwart Gel Flow Zadel  €  89.95
 SLR Kit C Carbon Rails Zadel  € 138.94

DAMES

 Lady Gel Flow  €  74.95
 Diva Zwart Genuine Gel Zadel  €  84.94
 Diva Zwart Gel Flow Zadel  €  87.95
 SLK Lady Zwart Gel Flow Zadel  €  89.95
 SLR Lady Gel Flow Zadel  € 115.95

 

2. Selle Royal: bekend!

Heren/dames

 Respiro Pro Sport   € 79,90
 Respiro Soft Assortiment   € 59,90
 Ergogel Assortiment   € 54,90
 Lookin Assortiment   € 39,90
 Urban Assortiment   € 29,90 tot € 34,90
 Premium Assortiment   € 29,90
 Classic Assortiment   € 9,90 tot € 12,90

Conclusie

 • Duidelijk is dat de prijzen nogal uiteenlopen. De vraag is dus hoeveel geld je kunt of wilt besteden. Selle Royal vind je in de meeste fietsenzaken, zelfs op de markten. Selle Italia vind je eerder in de betere fietsenzaak (dus niet overal!) en is ook bekend uit het profwielrennen.
 • De meeste zadels kun je online kopen, met terugzendgarantie en niet goed geld terug. Omdat een zadel kiezen een belangrijke keuze is, is toch het advies om een fietszadel in je plaatselijke fietsenzaak te kopen en bij de aankoop meteen af te spreken of je nog mag ruilen en binnen welke termijn. De fietsdeskundige kan dan ook meteen ter plekke het zadel goed installeren!
 • Aangezien er nog tientallen andere merken zijn, is een rondreis op internet (met eventuele dealers bij u in de buurt en de prijs) eerst wel nuttig.

Nog een leestip: De wielrenner en zijn edele delen 

Shoppingtips

, ,  +