Wat is het fietsknooppuntennetwerk

Inleiding

Het fietsknooppuntennetwerk is al redelijk lang bekend binnen Nederland. Toch is pas sinds eind 2011 elke Nederlandse provincie voorzien van een uitgebreid fietsnetwerk. Het principe van het netwerk komt uit Belgisch Limburg. Daar zijn zij voor het eerst begonnen met het bewegwijzeren van fietsroutes met behulp van deze knooppunten. Vervolgens is deze manier van bewegwijzering ook in de andere provincies van België ingezet en uiteindelijk overgewaaid naar Nederland.

In dit artikel wordt uitgelegd wat het fietsknooppuntennetwerk precies is en hoe je er gebruik van kunt maken.  

Wat is het fietsknooppuntennetwerk

Fietspad

Een fietsknooppuntennetwerk is precies wat het woord al zegt. Het is een uitgebreid landelijk netwerk van knooppunten die je langs de toeristische en afwisselende fietsroutes leidt. Sinds 2011 is elke Nederlandse provincie voorzien van een knooppuntennetwerk. Vanzelfsprekend zijn deze netwerken op elkaar aangesloten.

Een knooppunt is vaak verbonden met twee tot vier andere knooppunten. De meeste knooppunten liggen tussen de 0,5 en 5 kilometer uit elkaar, waardoor je een interessante en afwisselde route van knooppunt naar knooppunt kan plannen. Door gebruik te maken van dit fietsknooppuntennetwerk kom je de verscheidenheid van Nederland tegen.

Nederland is namelijk een heerlijk land om al fietsend te (her-)ontdekken. Hier zijn twee belangrijke redenen voor.

  • Nederland is overwegend plat. Hierdoor is het mogelijk om zonder al te veel inspanning grote afstanden af te leggen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de weersomstandigheden, maar op een mooie (windstille) dag kun je fantastisch fietsen.
  • Nederland heeft een zeer diverse omgeving. Al fietsend door Nederland kom je door prachtige uitgestrekte natuurgebieden, zoals bossen, duinen, landerijen, heide en veen. Elk seizoen ziet de omgeving er weer anders uit, waardoor de natuur alsmaar blijft boeien. Maar Nederland is meer dan alleen natuur. Wat te denken van de landelijke en pitoreske dorpen, vaak voorzien van een plaatselijk kerkje en/of een molen, of de grotere, bruisende steden. Kortom: de Nederlandse diversiteit is prachtig.

Hoe werkt het fietsknooppuntennetwerk

InformatiepaneelHet enige wat je nodig hebt om van het fietsknooppuntennetwerk gebruik te maken is een fiets. De routes, die je zelf plant, zijn helemaal gratis. Je hoeft dus geen knooppuntenkaart of een fietsnetwerkboekje aan te schaffen, maar je vind bij elk knooppunt een uitgebreid informatiepaneel (zie foto, het type bord kan verschillen per provincie). Daarnaast is elk knooppunt voorzien van een nummer.

Zoals gezegd is elk knooppunt verbonden met minimaal 2 andere knooppunten. De route van het ene knooppunt naar het andere wordt aangegeven met de nummers en een pijl (zie foto). Zo weet je precies waar je langs moet fietsen om bij het volgende nummer aan te komen.

De informatiepanelen zijn bedoeld om (vooraf) een complete fietsroute uit te stippelen of om tijdens je fietstocht je vervolgroute verder te bepalen of aan te passen. De afstanden tussen de knooppunten worden hierop ook weergegeven, zodat je precies weet hoelang je fietstocht wordt.

Hoe kan ik een route plannen?

RoutewijzerEr zijn twee manieren om een mooie route te plannen. Tijdens het fietsen met behulp van de informatiepanelen of vooraf thuis op het internet en/of op een fietsknooppuntenkaart.

  • Vooraf thuis

Je kunt vooraf je fietsroute al plannen via het internet. Hier zijn meerdere websites voor, maar van de drie websites die erg prettig werken zijn onderaan dit artikel de weblinks weergegeven. Op deze websites zijn vaste fietsroutes te vinden, maar je kunt met een uitgebreide planner ook zelf je eigen route uiteenzetten. Het grote voordeel hiervan is dat je gelijk te zien krijgt hoelang de route is en deze precies op een bepaalde afstand kan afstemmen.

Er zijn ook fietsknooppuntenkaarten te koop (welke dus niet persé nodig zijn voor het fietsen) waarmee je je route kan plannen. Deze kaarten zijn onder andere bij de ANWB of de VVV te koop. Ze werken hetzelfde als gewone fietskaarten, alleen is het knooppuntennetwerk er duidelijk op aangegeven.

  • Tijdens het fietsen

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je de route tijdens het fietsen zou willen plannen. Bijvoorbeeld omdat je vooraf niet weet hoever je wilt fietsen, hoe hard de wind is of wat de andere weersomstandigheden zullen zijn. Dan zijn de informatiepanelen ideaal om te gebruiken. Alle fietsknooppunten in de omgeving staan vermeld, inclusief de afstanden tussen de knooppunten. Zo kun je precies je, op de omstandigheden aangepaste, route uitstippelen.

Links naar websites

Fietsersbond

Fiets er op uit

Fietsen 123

Conclusie

Fietsen in Nederland is een heerlijk tijdverdrijf. Voornamelijk voor natuurliefhebbers, maar ook voor de mensen die liever in en om steden fietsen. Met behulp van het fietsknooppuntennetwerk kun je de ideale route uitstippelen die aan je eigen wensen en/of aan de weersomstandigheden voldoet. Daarnaast is het netwerk perfect voor als je op vakantie bent in Nederland en je de omgeving wilt verkennen. Zoek een knooppunt op en ga al fietsend op ontdekkingsreis door eigen land!