Hoe vervang ik een versleten fietsketting bij mountainbikes en racefietsen

Inleiding

Niets is zo vervelend als wanneer de ketting van je fiets stuk gaat en je stil komt te staan tijdens een lekker stukje fietsen. Sommige dingen zijn soms te voorkomen. Dit artikel behandelt het mogelijke voorkómen en leert je hoe je je ketting kunt herstellen als deze daadwerkelijk knapt!

Wat doet een ketting en hoe is deze samengesteld?

Bij de aandrijving van de fiets neemt de ketting de voornaamste plaats in. Zonder deze ketting zal de aandrijfkracht nooit bij het achterwiel komen. De ketting bestaat uit een hoeveelheid binnen-en buitenschakels, schalmen, pennen en bussen. De constructie van pen, bus en rol zorgt ervoor dat de ketting soepel en zonder wrijving in en uit de tanden van de kettingwielen gaat. Het materiaal waaruit de kettingschakels zijn gemaakt heeft een enorme treksterkte die goed de aandrijfkracht aankan. De ketting rekt nooit op. Wel wordt de ketting na verloop langer. Dit komt door de slijtage tussen pen en bus. Zeg maar het draaimechanisme van de ketting. Deze slijtage is van belang om na te gaan of de ketting versleten is.

Hoe stel ik vast dat mijn fietsketting versleten is? Slijtage, dus het langer worden van de ketting, kan men heel gemakkelijk zelf constateren. De ketting pakt men vast tussen duim en wijsvinger en de ketting aan de voorzijde bij het voorblad op te lichten. Wanneer er veel ruimte is, dan is de ketting versleten. Ongeveer een ruimte van 0,5 centimeter kan als houvast gebruikt worden. Vergeet ook niet de achtertandwielen te vervangen.

Hoe vervang ik een fietsketting?

Het vervangen van een versleten fietsketting gaat altijd samen met het vervangen van de tandwielen. Dit aangezien beiden op elkaar zijn ingesleten. De tandwielen van het voorblad hoeven niet altijd in deze combinatie te worden vervangen. Maar als de tanden van het voorblad eruit zien als een zogenaamde ninja-ster, dan is het raadzaam om dit wel te doen.

Stap 1 Koop een nieuwe fietsketting Substap 1: bepaal het merk ketting Het moge duidelijk zijn dat bij een Shimanogroep een Shimano ketting hoort en bij een Campagnologroep een Campagnolo ketting. Houd er wel rekening mee bij de aanschaf of je een 9,10,11 speed ketting nodig hebt. Dus afhankelijk van het aantal tandwielen achter, bepaald ook de breedte (type) ketting.

Stap 2: Bepaal de lengte van de ketting De kettingen worden geleverd met meestal 114 schakels. Vaak is dit te lang. De ketting moet ingekort worden met behulp van een kettingpons. Er zijn velen te koop. Maar ook hier geldt, dat goedkoop ook duurkoop is. Investeer in een goede kettingpons. Het levert zijn geld dubbel en dwars op. Met behulp van een kettingpons duw je het asje uit de ketting. Van belang is dat je niet het hele asje eruit duwt, maar tot op de buitenste schakel. Duw je hem er helemaal uit, dan krijg je het asje er nooit meer in. Bij Shimano kettingen worden speciale asjes meegeleverd. Hier heb je dat probleem niet. Er zit een soort verlengstukje op, die je later kan afbreken. Een duidelijke instructie wordt bij deze ketting geleverd. Het bepalen van de kettinglengte is vrij eenvoudig. Leg de ketting op het grootste (buiten) voorblad en het kleinste (buitenste) achter tandwiel. Inmiddels heb je de ketting door de voor en achterderailleur geregen. Je pakt beide losse uiteinden vast van de ketting en breng ze zover naar elkaar dat de achterderailleur ten opzichte van de achtervork een positie heeft van een hoek van ongeveer 90 graden. Dit is de lengte van de ketting.

Stap 3. Maak de ketting op maat Met behulp van de kettingpons maken we de ketting op maat. Als het asje weer vast wordt geklonken met behulp van de kettingpons, vergeet dan niet de ketting iets heen en weer te wrikken op het punt waar de ketting weer aan elkaar is verbonden. Vaak zijn de schakels zo tegen elkaar gedrukt, dat er iets speling gemaakt moet worden op het scharnierpunt. Oefening baart kunst!