Wat zijn de Reuzenplaneten

Inleiding

Ons zonnestelsel, zoals dat bij ons bekend is, omvat een aantal planten. Een aantal van deze planeten zijn erg groot en worden ook wel reuzenplaneten genoemd. Deze reuzenplaneten zijn Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en deze planeten liggen heel erg ver weg van de Aarde. Lees meer over de reuzenplaneten in dit artikel.

Jupiter

De allereerste reuzenplaneet waar ik het in dit artikel over ga hebben is de planeet. Jupiter. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Jupiter is 11 keer groter dan de aarde.

Jupiter draait zo snel om zijn as, dat een dag op Jupiter maar 10 uur duurt. Omdat Jupiter zo ver van de zon staat duurt een jaar op Jupiter 12 aardse jaren. Jupiter bestaat uit gas en vloeistof. Omdat Jupiter geen vaste oppervlakte heeft, kan er geen ruimtevaartuig landen.

Er zijn wel 3 Amerikaanse ruimtevaartuigen voorbij Jupiter gevlogen in 1997. Dat waren de Voyager I en II en die hebben foto’s gemaakt. Op Jupiter zie je een grote rode vlek. Die grote rode vlek heeft een doorsnede van 40.000 kilometer. Die grote rode vlek is een storm die al meer dan 300 jaar duurt! Jupiter heeft ook ringen maar die zijn niet goed te zien.

Manen

Jupiter heeft 16 manen. De vier grootste zijn Io, Calisto, Ganymedes en Europa. Deze manen zijn vanaf aarde met een telescoop te zien. De maan Europa is bedekt met ijs. Op I0 zijn zeker 6 actieve vulkanen. Ganymedes is de grootste maan in ons zonnestelsel.

Saturnus

De tweede reuzenplaneet waar ik het over ga hebben in de planeet Saturnus. Saturnus is de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel. Saturnus is 9 keer groter dan de aarde.

Deze planeet is het meest bekend door zijn mooie ringen. Deze ringen bestaan uit miljarden ijsbrokken. Saturnus kun je in de lucht zien als ster. Net als Jupiter bestaat deze planeet uit gas en vloeistof.

De Voyager I en II hebben beelden van Saturnus gemaakt nadat ze bij Jupiter waren geweest. Saturnus heeft 22 manen.

Uranus

De volgende reuzenplaneet is Uranus. Uranus is de derde grootste planeet. Een jaar op Uranus duurt 84 aardse jaren. Net als Jupiter en Saturnus bestaat hij helemaal uit gas en vloeistof. Toch is Uranus anders dan alle andere planeten uit ons zonnestelsel. Uranus draait namelijk op zijn zijkant.

De helft van Uranus is 42 jaar licht en de andere helft is 42 jaar donker. Uranus heeft ook ringen maar die zijn niet zo mooi als van Saturnus. Uranus heeft 17 manen en daarvan zijn er 5 grote manen. De bekendste maan is Miranda. De manen die Voyager II heeft ontdekt zijn echt heel klein.

Neptunus

Neptunus wordt ook wel de blauwe planeet genoemd. Dat komt door de stoffen in de atmosfeer. Het is er erg koud en er zijn veel orkanen. Een jaar duurt op Neptunus 165 aardse jaren. De Voyager II had 12 jaar nodig om bij Neptunus te komen. Toen heeft de Voyager allemaal foto’s gemaakt en daarop stonden 5 ringen om de planeet.

Neptunus heeft 11 manen en de grootste daarvan is Tridon.

Links