Iedereen is anders


Inleiding

Iedereen is anders. Kijk naar je buurman of buurvrouw ze zijn anders dan jij. Op school zul je ook niet twee de zelfde mensen vinden, iedereen ziet er namelijk op school anders uit! Maar doordat iedereen anders is, is het ook weer makkelijker om ze te herkennen. Maar hoe zit dat met dieren? Kijk naar je hond of kat, ze behoren wel tot een bepaalde groep en er zijn ook verschillende soorten/rassen en toch zijn er dieren van het zelfde ras/soort nog steeds anders dan elkaar... Maar bij een vogel soort kunnen we moeilijk tot geen verschillen ontdekken, maar als je aan een vogel kenner vraagt wat dan precies het verschil is kan hij zo een hele lijst opnoemen!

Hoe kan het dat alle wezen anders eruit zien?

Alle levende wezens zijn uniek, ze hebben allemaal iets wat ze uniek maakt. Dat ze allemaal anders zijn zijn twee redenen voor, bijna iedereen heeft een uniek set van 'genen'. Bijna alle levende wezens hebben een set genen dat anders is dan elk ander individueel. De andere reden dat iedereen anders is, is dat iedereen andere ervaring heeft/opdoet! Hierdoor ga je anders in elkaar zitten. Kijk maar is naar een tweeling er zijn nog altijd flink wat verschillen tussen ze. De ene kan dus een andere ervaring hebben dan de andere. Zo kan het zijn dat de ene meer eet dan de andere waardoor die wat dikker word bijvoorbeeld. Zo kan er door elk klein dingetje dat je anders doet ook anders eruit zien.

Hoe herkennen we alles eigenlijk?

Hoewel alle honden verschillend zijn weten we dat het geen katten zijn, dit komt doordat  ze er toch weer anders uit zien op een bepaalde manier. Zo weten we dat honden kunnen blaffen en katten een eigen geluid maken en dus niet blaffen, hierdoor wisten we dus dat ze anders waren dan elkaar en zo verdeelde we ze in groepen. Deze groepen konden we maken door de kenmerken in een tabel te zetten wat alle kat soorten kunnen maar honden niet zoals hieronder een tabel.

Katten Honden
Klauwen die naar binnen kunnen                          x                       
Maakt een mieauw geluid                          x
Korte snuit                          x

Doordat er op de wereld zoveel verschillende levende wezens zijn is het onmogelijk om ze allemaal te kennen. Bijvoorbeeld wanneer je door het bos loopt en je ziet een mooie vogel maar je weet de naam er niet van en je wilt die wel heel graag weten omdat je er informatie bijvoorbeeld over wilt zoeken. Is het natuurlijk niet handig als je op bijvoorbeeld internet naar het woord 'Vogel' zoekt. Dan heb je zo 98.900.000 resultaten binnen, die kan je niet allemaal gaan bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat de vogel rood was kan je Roden vogel in typen. Hierdoor heb je het grote aantal verkleint naar 129.000 resultaten, maar hier is natuurlijk nog steeds geen beginnen aan. Daarom is het handig om een tabel zoals hieronder te gebruiken.

Vraag JA NEE
1 Vraag 2 Vraag 3                       
2 Het is een reiger vraag ...
3 Het is een roodborstje Vraag 4
4 vraag 5 Vraag ...
5 Het is een tapuit Vraag ...

Het is niet de bedoeling om deze tabel te gebruiken aangezien het een voorbeeld is en dus ook niet klopt. Maar wanneer je dus zo'n soort tabel gebruikt is het een stuk makkelijker om de vogel te vinden die je zocht! Het voorbeeld is niet erg uitgebreid, voor echt uitgebreid zoeken in vogelsoorten klik hier .

Dit soort tabellen kan je natuurlijk ook voor het zoeken van andere levende wezens of planten gebruiken, eigenlijk kan je het voor alles gebruiken! Je kan er ook zelf eentje maken.

Conclusie

Op de wereld zijn erg veel verschillende wezens die er allemaal anders uit zien, soms zijn dit groten verschillen en soms ook weer erg klein. Door deze verschillen hebben wij mensen alles in groepen verdeeld en die groepen een naam gegeven zoals dat honden honden zijn terwijl er nog wel weer allemaal soorten rassen honden zijn. Dus in deze groepen zijn weer kleinere groepen en weer nog kleinere groepen. Hierdoor kunnen we wanneer we dus bijvoorbeeld een vogel zien die we niet kennen makkelijk achter de naam komen door al deze soorten groepen te gebruiken.