Hierop moet je letten bij een nieuw speeltje voor je hond

Inleiding

Op wat moet ik letten wanneer ik een speeltje aan mijn hond geef? Het is niet de eerste vraag de je jezelf stelt wanneer je een hond neemt. Je gaat gewoon naar een winkel en kijkt wat jij leuk vind voor je hond en koopt het. Maar wat voor speeltjes je aan je hond geeft is erg belangrijk!

Wanneer je een speeltje aan je hond geeft kan je letten op de volgende punten:

  • Is het speeltje niet te klein zodat hij erin kan stikken?
  • Is het wel van stevig materiaal gemaakt? of heeft hij het zo stuk?
  • Gaan zijn tanden er niet van stuk of is het juist goed voor zijn tanden?
  • Wanneer het kapot gaat, komen er dan geen schadelijke stoffen uit?
  • Kan hij ermee mee spelen als hij alleen is of kan hij er alleen mee spelen wanneer je er bij bent?
  • Geeft het speeltje een piep geluidje?

Is het speeltje niet te klein zodat hij erin kan stikken?

Het eerste punt is natuurlijk uiterst belangrijk! Je wilt natuurlijk niet hebben dat je hond stikt. In winkels kan je in winkels altijd vragen welke speeltjes niet te klein zijn voor je hond. Je zegt hoe groot je hond is hoe oud je hond is wat voor ras het is. Natuurlijk kan je zelf ook wel inschatten wanneer een speeltje te klein is.

Als je een speeltje hebt die precies groot genoeg is voor jouw pup is het wel handig om bij te houden hoe groot je hond steeds is. Want natuurlijk alle kleine schattige pups worden uiteindelijk grote honden! maar wanneer je pup flink is gegroeid is het belangrijk om te kijken of het speeltje niet al te klein is geworden voor hem. Want wanneer de hond groeit groeit zijn bek natuurlijk ook mee (wanneer dit niet gebeurd is er iets niet helemaal goed). Wanneer jij denkt dat het speeltje te klein is geworden en hij erin kan stikken moet je het hem maar niet meer geven.

Is het wel van stevig materiaal gemaakt? of heeft hij het zo stuk?

Sommigen honden bijten al aardig snel speeltje stuk. Wanneer dit gebeurd en hij bijt het in kleine stukjes en eet het op kan hij namelijk buikklachten krijgen of stikken. Over het algemeen zijn de meeste hondenspeeltjes natuurlijk wel stevig maar er kan altijd nog een uitzondering tussen zitten. Voorde rest zijn er ook honden knuffels, Die worden niet speciaal honden knuffels genoemd. Knuffels speciaal voor honden zijn dan ook niet gewone knuffels. Honden knuffels zijn over het algemeen steviger en bevatten geen kleine plastic oogjes die de hond zou kunnen inslikken. De kleine harde dingen in een knuffel zijn het gevaarlijkst. Dus als u een niet honden knuffel aan uw hond geeft is het over het algemeen niet gevaarlijk zolang jij maar toekijkt. Voor de rest is er wel veel kans dat de knuffel snel kapot gaat.

Wanneer een speeltje zo hard is als een steen kunnen er soms kleine stukjes tand afbreken. Maar voor de rest zijn de speeltjes voor honden bijna altijd goed voor de tanden, Ze worden er steviger van, De tanden kunnen scherp blijven.

Wanneer het kapot gaat, komen er dan geen schadelijke stoffen uit?

Uit honden speeltjes komen natuurlijk geen schadelijke stoffen wanneer het kapot gaat. Maar bij andere speeltjes die je je hond geeft kan dat wel zo zijn. Kijk dus meestal wat voor materiaal het is gemaakt, Bevat het schadelijke stoffen voor mens of dier? Wanneer je er zeker van bent dat het helemaal safe is kan je het geven, maar het beste is nog altijd om gewoon hondenspeeltjes te geven die speciaal voor honden zijn!

Wanneer het kapot gaat, komen er dan geen schadelijke stoffen uit?

Wanneer uw je hond alleen laat met een speeltje is het belangrijk of het stevig is etc. (het zelfde verhaaltje als al dat hierboven) Een flostouw (zie plaatje hiernaast) is een erg leuk speeltje voor de meeste honden. vooral als het baasje het weggooit en de hond hem moet halen, maar wat ze ook leuk vinden zijn trek spelletjes met een flostouw. Maar flostouwen zijn niet helemaal veilig! daarom mag de hond absoluut niet met het flostouw spelen wanneer hij bijvoorbeeld alleen thuis is! de reden hiervan is zoals uw wel kan zien bestaat het flostouw uit allemaal kleine draaitjes. wanneer de hond hier een tijdje op kauwt komen er al snel kleine touwtjes los, wanneer hij deze kleine touwtjes doorslikt kunnen zijn darmen verstopt raken. Wanneer uw denkt dat dit het geval is ga dan zo snelmogelijk naar een dierenarts!

Geeft het speeltje een piep geluidje?

Ook bekent zijn speeltjes die een geluidje maken, Bijvoorbeeld een bal en waarneer de hond erin bijt dat er dan een piepje uitkomt. Maar zelfs zo’n klein piepje is eigenlijk al gevaarlijk! Voor een volwassen hond niet maar voor een pup wel. Wanneer de pup veel in zo’n balletje bijt wanneer hij klein is heeft hij wel na een tijdje door dat wanneer hij erin bijt er een piepje uitkomt. En wanneer hij dan groot word en volwassen en hij gaat met een pup spelen en hij bijt perongeluk iets te hard geeft die pup een piep. De volwassen hond denkt dan: Hee, Dat is leuk als ik hierin bijt komt er ook een leuk piepje uit! Hij zal dan dus niet begrijpen dat de pup het niet leuk vind en zal gewoon er nog is een paar keer in bijten. En ik kan zeggen dat dat niet heel erg fijn is voor de pup.

Ik hoop dat uw er wat van op bent gestoken en als uw het beste voor uw hond overheeft is het altijd handig op de bovenstaande punten te letten.


© Stijn Wijnsma