Weetjes over de Grote Oceaan

Inleiding

Er zijn vier oceanen. Dat zijn de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordelijke IJszee.

Oppervlakte

De grote oceaan is de grootste oceaan van de hele wereld. De Grote Oceaan strekt zich uit van de Noordelijke IJszee in het noorden tot Antarctica in het zuiden en van Azië en Australië tot Noord- en Zuid-Amerika. De Grote Oceaan heeft een oppervlakte van 181000 vierkante kilometer. Hij is twee keer zo groot als de Atlantische Oceaan. De Grote Oceaan is wel 17700 kilometer breed! De Grote Oceaan is gemiddeld 200 meter diep maar het diepste punt ligt bij de Marianentrog die wel 11022 meter diep is! De Grote Oceaan bedekt ongeveer de halve aarde.

De grote oceaan heeft ook een paar andere namen, zoals de Stille Oceaan en de Pacific. De Grote Oceaan werd vroeger ook wel Stille Zuidzee genoemd.

Ferdinand Magellaan

In het jaar 1521 heeft de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan uit Portugal de Grote Oceaan overgestoken. Hij ging vanaf Zuid-Amerika helemaal naar de Filippijnen. De drie schepen van Magellaan werden door de wind voortgestuwd door het warme water. Dit ging op een hele rustige manier. Zo komt het dat de Grote Oceaan ook wel Pacific wordt genoemd. Het woord Pacific betekent namelijk vredevolle. In Nederland noemen we hem niet zo maar noemen we hem meestal de Stille Oceaan. De Stille Oceaan is niet altijd zo stil want er waaien ook hevige stormen en daardoor is er ook wel eens een golf gekomen van 34 meter hoog!

In de Grote Oceaan liggen meer dan 25000 verschillende eilanden. Een aantal voorbeelden daarvan zijn Hawaï, Paaseiland en de Galápagoseilanden.

Links