Weetjes over de Noordelijke IJszee

Inleiding

Er zijn vier oceanen. Dat zijn de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordelijke IJszee.

Oppervlakte

De Noordelijke IJszee is de kleinste en de ondiepste van de vier oceanen. Hij ligt rond de Noordpool ten noorden van Europa, Noord-Amerika en Azië. Het oppervlak van de Noordelijke IJszee is ongeveer 14.089.600 km2! De gemiddelde diepte van de Noordelijke IJszee is ongeveer 1300 meter maar het diepste punt van de Noordelijke IJszee is 5570 meter en dat ligt bij deAngarabekken. De Noordelijke IJszee wordt ook wel Arctische oceaan genoemd. Tussen Alaska en Noorwegen is de doorsnede 4500 km.

In de winter bevriest de Noordelijke IJszee tot een paar meter dik. Zelfs in de zomer ligt er nog ijs. Dit wordt pakijs genoemd. Pakijs wordt gevormd aan de randen van het poolijs. Het wordt daar afgebroken en weer samen geduwd door de bewegingen van het water waarop het ligt. Reusachtige ijsbergen drijven rond de Noordelijke IJszee. De meeste daarvan breken af van de gletsjers.

Opwarming aarde

Elke keer als je een auto start komt er een gas vrij. Dat gas heet kooldioxide. Dit gas houdt de warmte van de zon vast en is waarschijnlijk één van de oorzaken van de opwarming van de aarde. Daarom wordt de aarde warmer. Door het opwarmen van de aarde smelten de ijskappen. Dit gebeurt overal en is dus een teken dat ons klimaat verandert. Het ijs smelt dus en met minder ijs wordt de aarde dan ook weer warmer. Sommige mensen denken dat de zeespiegel gaat stijgen omdat er meer water komt. Dat kan gevolgen hebben voor sommige landen omdat die dan gaan overstromen. De wetenschappers zijn nog niet helemaal zeker over wat er gaat gebeuren in de toekomst en hoe snel het allemaal gaat.

Links