Zandzakken niet meer van deze tijd

Wateroverlast

In de krant las ik een stukje over zandloze zandzakjes. Erg actueel met de voorbije watersnood in Belgie en een deel van Nederland. Bij overstromingen horen zandzakjes. Is het een goed idee om er enkele in huis te halen voor de zondvloed toeslaat? Het is niet nodig om echte zandzakken in de tuin op te stapelen als we de leveranciers van zandzakjes zonder zand mogen geloven.
 

Zand en zakken

Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan tot ik op de radio een brandweerman hoorde zeggen: 'Die zandzakjes halen we weer op, doen het zand eruit, drogen en dan wordt het zand weer hergebruikt waar nodig in de bouw'. Wat een gedoe! Eerst vullen, dan transport naar de plaats van rampspoed, daar distribueren (al of niet met roeiboot), daarna weer ophalen, leegmaken, drogen enzovoort… Wat kost zo'n 'operatie zandzakjes' dan wel niet? Bij het zien van de beelden maakte ik mij ook de bedenking dat dat anders moest kunnen. En wat blijkt? Er zijn inderdaad alternatieven op de markt!

1. Hydrokeep

Hydrokeep is een nieuwe benadering van de zandzak. De zak zelf is van het bekende jute gemaakt. Het zand is daarbij vervangen door absorberende polymeren. In gewoon Nederlands: de polymeerkorrels zitten in de zak en zuigen water op. Ter illustratie: deze korrels worden ook gebruikt in luiers. Klaar voor gebruik weegt een dergelijke zak ca. 400 gr. en na 3 tot 5 minuten in water te vertoeven, zuigt hij ca. 16 liter water op! Of zoals op de website staat: water tegenhouden met water! Maar dit procédé kun je ook gebruiken om water (in een kelder, garage, auto) laten op te zuigen dus niet het tegenhouden zelf maar het verwijderen van water na een calamiteit van welke aard dan ook. Zowel de zak zelf als de korrels zijn 100% biologisch afbreekbaar. Dus geen ophalen en geen afval meer! Prijs: nog niet bekend!

2. Aqua-Sac

Door nieuwe en innovatieve technieken te gebruiken, stellen wij u de ‘Aqua-Sac voor als oplossing van al uw overstromingsproblemen. De Aqua-SAC is niets meer of niets minder dan de traditionele zandzak maar dan in een modern, innovatief kleedje! De innovatie of nieuwheid zit hem in het SAP: een super absorberend polymeer, verpakt in een fijngeweven jute zak. Bij contact met water vergroot deze zak zo’n 30 keer zijn originele volume en dit in ca. 5 tot 8 minuten! De voordelen: snel en eenvoudig in de praktijk, heeft niet veel plaats nodig (opslag), licht om te transporteren en milieuvriendelijk.

Op YouTube

3. Watermuren

Er bestaan nog nieuwe technieken: een wand die je voor de deur plaatst! Op maat te bestellen. Twee uitvoeringen gevonden: wellicht is de ene nagemaakt op de andere. Hoogte: één hoogte gevonden (onder voorbehoud) van 57 cm. Met dus de vanzelfsprekende vraag: wat als dat niet hoog genoeg is? Het plaatsen lijkt eenvoudig. De prijs is heel redelijk als het mechanisme werkt met in je achterhoofd welke ellende dat je ermee kunt voorkomen!

Instructievideo

Conclusie

Zoveel alternatieve mogelijkheden! Ligt hier geen nieuw en braak terrein voor de verzekeringen!? Hier biedt zich een gat in de markt aan om klanten te lokken toch? Twintig gratis zakken als je je bij ons verzekert... met opdruk van Interpolis, Mercator, Ethias... in plaats van mensen die in de miserie zitten te bedreigen met ze uit de verzekering te gooien! Dit is toch voor beide partijen een win-win situatie?

Links

Watermuur

Hydrokeep

Aqua Sac

Prijzen vanuit UK