Olieramp BP

Inleiding

Het is al maanden in het nieuws, de olieramp van BP. Na een paar maanden hebben ze het het lek weten te dichten. Maar de schade is enorm! Hoe heeft BP dit zo uit de hand laten lopen?

Hoe het lek is ontstaan

Het lek is ontstaan op het platform Deepwater Horizon. Daar vond op 20 april een explosie plaats na een Blow-Out. Daarbij vielen elf doden en zeventien gewonden. Tijdens de poging om alles te blussen zonk het platform, daarbij brak de boorstang. Er werd gevreest dat dit wel de grootste olieramp uit de geschiedenis kon worden.

Het verloop van de olieramp

Op 25 april werd er geprobeerd om het lek te dichten, maar deze pogingen mislukten allemaal. Op 5 mei werd het kleinste van de drie lekken gedicht doordat er een betonnen sacrofaag werd aangebracht boven het kleinste lek. Drie dagen daarna werd er ook een poging ondernomen om de andere twee lekken te dichten, maar deze mislukten. Meer dan 5 weken na de ramp, op 28 mei, leek het erop dat de andere 2 lekken ook gedicht waren. Dit hadden ze gedaan door gebruik te maken van het zogenaamde Junkshot, dan word er letterlijk allemaal rommel zoals touwen en tennisballen in de buis gespoten. 2 dagen later werd bekend dat deze actie mislukt was. In het begin van juni probeerde BP het opnieuw, ze zaagden een stuk van de lekkende oliepijp af en daarna konden ze er een trechter op plaatsen die een groot deel van de olie op ving, dit was echter alleen een tijdelijke oplossing. Midden juli werd een een kap over het lek geplaatst, wat de lekkende olie doorpompt naar de schepen die het verwerken.

Het gevolg van de olieramp van BP

Er is veel olie in de Golf van Mexico gestroomd, daardoor is er veel schade aan het milieu. Vooral de dieren die aan het oppervlakte leven zijn hier ernstig door geraakt, zoals schildpadden. Ook is de visserij in de Golf van Mexico stilgelegd.

Oostkust van Amerika is ernstig getroffen door de grote olievlek in de Golf van Mexico. Bijvoorbeeld het populaire Pensacola Beach was bedekt met een laag olie. De getroffen stranden zijn ondertussen al wel schoongemaakt.

De kosten voor BP

De kosten van de olieramp zijn enorm voor BP! Volgens BP zijn de kosten in begin juli opgelopen tot 3,12 miljard dollar. Dat zijn onder andere de kosten van het dichten van het olielek, het opruimen en opvangen van de gelekte olie en de compensatie aan de slachtoffers van de olieramp.

Op 16 juni had BP al bekendgemaakt 20 miljard dollar vrij te maken voor financieële compensaties.

Conclusie

BP heeft er dus vanalles aan gedaan om de schade te beperken, maar ondanks al die moeite is dit toch een van de grootste olierampen in de geschiedenis, zijn er ongelofelijk veel slachtoffers gevallen en is de natuur in en rondom de Golf van Mexico ernstig aangetast. Het zal nog lang duren voordat BP er financieël weer bovenop is gekomen en alle olievlekken zijn opgelost.