Wat is de hoogste boom ter wereld

Inleiding

De hoogste boom ter wereld is maar liefst 115,55 meter hoog! Deze boom staat in het Redwood National Park in Californië en werd ontdekt door bomenmeters Chris Atkins en Michael Taylor. Later is de boom opnieuw gemeten, door Steve Sillet, die in de boom klom om daarna een meetlint uit te gooien.

Welk soort boom is dit?

De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens, oftewel een kustmammoetboom. Deze boom groeit langs de kuststrook van de Stille Oceaan, in Californië. Dit is een ideale leefomgeving voor de boom, omdat het hier het hele jaar vochtig is en er valt veel neerslag. Zo heeft de boom steeds voldoende vocht. Het is erg bijzonder dat deze boom zo hoog is, want uit een studie is gebleken dat een boom maximaal 120 tot 130 meter zou kunnen zijn. Ook opvallend is dat deze boom op een helling staat, terwijl de bomen die tot nu toe de hoogste waren, steeds in een vallei stonden. Dat betekent dat er waarschijnlijk nog meer enorm hoge bomen op hellingen gevonden zullen worden in de toekomst.

Bedreigd

De Sequoia bomen worden tegenwoordig zwaar met uitsterven bedreigd, als 95% van de oorspronkelijke oerwouden is omgezaagd. Gelukkig zullen er wel Sequoia bomen overblijven, de meesten staan nu in een beschermd Nationaal park, waar ze niet gekapt mogen worden.

Hoe ziet deze boom eruit?

De naalden van deze boom zijn vrij groot en lijken op die van een taxus, ze zijn plat en liggen vlak maar zijn spiraalsgewijs ingeplant. De kruin heeft de vorm van een kegel, de bast van de boom is roodachtig en zacht. Daarom heet de boom in het Engels 'coast redwood'. De kegels zijn klein en eivormig.

De kustsequoia in Nederland

In Nederland groeien deze bomen niet uit zichzelf, lang werd gedacht dat dit was omdat de boom niet vorstbestendig is. Maar dat blijkt niet zo te zijn, een brabantste bomenkweker zaait al lange tijd een grote hoeveelheid kustsequoia's. Het blijkt dat deze zelfs bij een temperatuur van -15°C nog overleefden. Toch is het Nederlandse klimaat niet ideaal voor de kustsequoia, de bomen die hier staan zijn meestal niet hoger dan een meter of 15.

De kustsequoia in het echt bewonderen

Als u de kustsequoia in het echt wilt zien, zult u toch echt een eindje moeten reizen, naar Californië. In verschillende nationale parken zijn deze te bewonderen, dit zijn de bekendste:

  • Muir Woods
  • Jedediah Smith Redwoods State Park
  • Humboldt Redwoods State Park

De hoogste boom ter wereld ooit

Toch is deze boom van 115,55 meter niet de hoogste boom ter wereld ooit. De hoogste boom ooit was een Eucalyptus regnans, een loofboom. In 1872 werd deze boom ontdekt door William Ferguson vlakbij Watts River in Australië. Deze boom was 132,6 meter hoog en dat terwijl de top was afgebroken, de boom was dus eigenlijk nog hoger. Er zijn meldingen gedaan van nog hogere bomen, maar deze zijn helaas niet na te gaan omdat al deze bomen zijn omgekapt. Ook de melding van de 132,6 meter hoge boom is niet na te gaan.

Laten we het er dus maar op houden dat de kustsequaia de hoogste boom ter wereld is.