Een arboretum Meer dan een verzameling bomen

Het leven in een drukke stad

Sfeerplaatje
Als je in een drukke stad woont kan een mooie tuin een verademing zijn. Een stille plek in de drukke stad, waar bomen, struiken, planten en ander moois staat te pronken. Elk deel van het jaar valt er wel iets anders in een tuin te zien. De natuur heeft altijd wel een verrassing voor ons in petto. Een mooie bloem, een prachtig gekleurd blad, een zoemende bij, een zingende vogel.....en natuurlijk de bomen. Als je regelmatig in dezelfde tuin komt, zal je die altijd weer anders aantreffen. Sommige tuinen zijn er niet alleen om er in te wandelen en ervan te genieten, ze hebben ook nog een andere functie. Een voorbeeld van een tuin met een andere functie tuin is een arboretum.

Wat is een arboretum?

In de kas met cactussen
Kleurenpracht
Wat is een arboretum eigenlijk? Het woord arboretum betekent bomentuin. Arbor is Latijn voor boom. Een arboretum is niet zomaar een tuin met een verzameling bomen en struiken, maar de bomen en struiken zijn er vaak met een wetenschappelijk of educatief doel geplant.

Trompenburg Tuinen en Arboretum in Rotterdam

Wetenschappelijk of educatief doel, of niet: Trompenburg Tuinen en Arboretum is een prachtig complex dat als een oase van rust in Rotterdam ligt. Oorspronkelijk was Trompenburg de tuin van het weekend- en zomerhuis “Huize Zomerlust” dat Hendrik Wachter in 1825 liet bouwen. Ongeveer in 1870 kreeg Huize Zomerlust een andere naam van de toenmalige eigenaar Hoey Smit. Voortaan zou het huis “Trompenburg” heten. Van 1825 tot nu is de tuin van huis Trompenburg gegroeid tot acht hectaren. De bomen en struiken op Trompenburg zijn oorspronkelijk afkomstig uit de hele wereld. Er zijn niet alleen bomen en struiken te bewonderen, maar ook onder andere vaste planten, bolgewassen en waterplanten. Er staat tevens een kas met bijzondere cactussen en vetplanten op het complex en er is een vijver waarin grote goudvissen zwemmen.

Wandelen in arboretum Trompenburg

Wandelen kan je er volop, alleen of onder begeleiding van een gids. Ben je moe, dan rust je uit op één van de bankjes die overal in de tuin te vinden zijn en kan je gewoon van de stilte genieten. Doordat er een grote groep vrijwilligers in de tuin actief is, kunnen er ook tal van activiteiten worden gehouden. Op de website van Trompenburg Tuinen en Arboretum kan je daar meer over lezen.

Andere mooie tuinen

Vind je dat je te ver van Rotterdam woont, kijk dan eens op internet of er ook bij jou in de buurt ook een arboretum is.

Enkele voorbeelden:

Oudenbosch: Stichting Arboretum Oudenbosch. Een arboretum in een voormalige kloostertuin.

De Lutte, Arboretum Poort-Bilten. Een arboretum met duizend verschillende soorten bomen.

Utrecht: Botanische Tuinen Utrecht Von Gimborn Arboretum. Met een heidetuin en iets heel bijzonders, een “Babbelend bomenpad”, dat mensen met een visuele of motorische beperking laten genieten van het park.

Wanneer zijn de tuinen voor het publiek open?

Voor alle tuinen geldt: Ben je van plan één van de tuinen te bezoeken? Voor informatie over bereikbaarheid, openingstijden, adressen , enzovoort, kijk je even op de website van de betreffende tuin.

KIJK GOED ROND EN GENIET ERVAN!!

Lees ook: Bomenridders strijden voor bomen.