Wat wordt het tijdperk na de gloeilamp

Algemeen

Nu dat de overheden de gloeilamp per 1 september 2012 hebben verboden, worden de huishoudens gedwongen te zoeken naar een alternatief. Werd de gloeilamp in 1881 tijdens de presentatie van Thomas Alva Edison nog gezien als wereldwonder, nu behoort deze sfeervolle lamp over niet al te lange tijd tot het verleden.

Alternatieven

Wanneer de gloeilamp definitief uit de verkoop en productie is, zijn er de volgende alternatieven:

Spaarlamp:

Dit is een fluorescentielamp, een gebogen tl-buis. Hierin zit kwik, argon en krypton. Hierdoor worden ultraviolette stralen opgewekt. De smoorspoel is degene die voor de doorlopende stroom zorgt. Door het fosforpoeder dat op de binnenkant van de buis is aangebracht wordt de ultraviolette straling licht. Wel heeft de lamp een starter nodig.

Het voordeel van deze lamp is:

  • Het grote voordeel van deze lamp is dat hij 4x minder energie verbruikt dan de huidige gloeilampen.
  • Door zijn zuinigheid is de spaarlamp ook milieuvriendelijk, het draagt bij aan de vermindering van het broeikaseffect.
  • Ook heeft deze lamp een hoger aantal branduren dan de gloeilamp. Heeft deze laatste een maximaal van nog geen 1.000 uren, zijn grote broer gaat 10.000 branduren mee.
  • De spaarlamp is voor meer dan 90% te recyclen.

Het nadeel van deze lamp is:

  • De aanschaf van de lamp ligt vele malen hoger dan de gloeilamp. De gloeilamp kost ongeveer 70 eurocent, maar een spaarlamp kost ongeveer een paar euro.
  • Deze spaarlampen bevatten kwik, wat als gevaarlijke stof wordt beschouwd.

Halogeen verlichting:

Halogeen verlichting werkt op hetzelfde principe als de gloeilamp. Loopt er stoom door een gloeidraad, dan licht de draad op. De lamp is gevuld met een inert gas, waardoor deze langer meegaat dan zijn voorganger. Was het zo dat bij de gloeilamp de wolfraam geleidelijk aan verdampt (de binnenkant van de lamp verkleurd naar zwart), bij de halogeenlamp is aan het gas halogenen, bestaande uit jodium of broom, toegevoegd. Ondanks hetzelfde principe levert een halogeenlamp meer licht.

Het voordeel van deze lamp is:

  • Deze verlichting is zeer geschikt voor accentverlichting.
  • De lamp is uitermate geschikt voor dimmers
  • De halogeenlamp heeft een hoge helderheid

Het nadeel van deze lamp is:

  • De lamp is minder zuinig dan de spaarlamp
  • De lamp mag niet met blote handen worden aangeraakt. Door het vet op de handen kan de levensduur worden verkort.

TL-buis verlichting:

Een tl-verlichting is een zuinige verlichting en gaat lang mee. Net als in de spaarlamp, zit ook in de tl 5 tot 10 mg kwik verwerkt. Een tl-buis heeft ongeveer een capaciteit van 70.000 branduren (dit staat gelijk aan 2.917 etmalen of 8 jaar waarin de lamp permanent aan is).

De tl-buis is gevuld met gas en fluorescentiepoeder. De starter zorgt voor een gasontlading wanneer de etniciteit wordt aangedaan (aan- en uitdoen is energiezuinig, maar wel slijtageonderhevig). Door deze gasontlading ontstaat uv licht, welke door het fluorescentiepoeder zichtbaar licht wordt. De kleur van de buis is afhankelijk van de samenstelling van de stoffen in de tl-buis. Lampen waar trifosfor in zit zijn voor de gewone consument bijna niet te koop. Deze lampen hebben een heldere kleur.

Ledverlichting:

Dit alternatief voor de gloeilamp is nog lang niet uitontwikkeld. Led staat voor de afkorting Light Emitting Diodes. Bij deze vorm van verlichting wordt de LED omgezet van energie in licht door het gebruik van halfgeleider materialen. De verwachting is dat een LED lamp ongeveer 10 jaar zijn werk zal doen voordat hij vervangen moet worden. In een LED lamp is geen enkele gloeidraad te vinden, ze worden niet heet en hebben ten opzichte van andere verlichtingsmogelijkheden weinig elektrische energie nodig.

De voordelen van deze vorm van verlichting zijn:

  • Ze zijn effectief en hebben weinig elektra nodig
  • De lamp is onverwoestbaar, ze worden gemaakt van epoxyhars epoxy.
  • Deze lamp is betaalbaar in massa te produceren
  • De lamp is betrouwbaar, bevat namelijk geen bewegende delen. Dus omdat er geen bewegende delen in de lamp zijn, is deze minder storingsgevoelig.

Natuurlijk kent LED verlichting ook een nadeel:

  • Deze vorm van verlichting is tot op heden nog erg duur
  • LED verlichting geeft tot op heden nog steeds weinig licht.