Wat zijn Led lampen

Led lampen

Led verlichting is door zijn hoge lichtopbrengst aan een geweldige opmars bezig. Led is de afkorting van Light Emitting Diode. Ledlicht staat garant voor zeer helder licht. Leds worden aanzien als de opvolger van de gloeilamp en de TL buislamp. Dit soort lampen verdwijnen uit het schap.

 

 

Led verlichting: wat is nieuw

  • Een diode is een miniem elektronisch onderdeel van halfgeleidermateriaal.
  • Diodes hebben de eigenschap licht uit te stralen als er een stroom doorheen wordt gestuurd. Aanvankelijk werden leds gebruikt als indicatorlampje op elektrische apparaten. In 2000 kwam er een doorbraak: er konden leds worden gemaakt met een formidabele helderheid. Daardoor begonnen ledlampen de gloeilamp te vervangen.
  • Voornaamste pluspunten: ze hebben een veel langere levensduur, zijn schokbestendig, geven geen CO2 uitstoot, ontwikkelen minder warmte en gebruiken veel minder energie. Daar waar bij een traditionele gloeilamp 80% van de energie verloren gaat, is dat bij een led lamp slechts 20%.
  • Inmiddels, door heel veel innovatie, gaat het niet meer alleen om wit licht maar ook gekleurd licht. Dit maakt ze ideaal geschikt voor sfeerverlichting in zwembaden, reclamezuilen, gevelpanden, yachten, musea enz.
  • Elk anderhalf jaar verdubbelt de lichtopbrengst (ook wel lumens per Watt genoemd) van een Led en gelukkig blijft de prijs hetzelfde. Hierdoor kan het aantal halfgeleiders per lamp dalen en zijn Leds aanzienlijk goedkoper geworden de laatste pakweg 5 jaar.
  • De voorspelling is dat Leds midden 2010 echt zullen doorbreken als alternatieve lichtbron. De prijs zal dan nog steeds aan de hoge kant zijn (4 maal duurder dan een spaarlamp) maar Led-lampen gaan veel langer mee!

Nog vele vooroordelen!

Er bestaan (nog) vele vooroordelen, of bezwaren als je het zo wil noemen, tegen Ledverlichting: kil licht, leds zijn nog (te) duur, onvoldoende efficiëntie en ook: hoe efficiënter, hoe killer.

Remedies

  1. Door meerdere leds te gebruiken en de kleur ervan te 'mengen', bekom je een warm licht.
  2. De goedkoper (Chinese) leds die nu massaal op de markt worden gegooid, zijn op een printplaat gezet en stellen kwalitatief niets voor. Een goede led-lamp heeft een stabiele, gecontroleerde stroomtoever. Met andere woorden: slimme elektronica moet de leds voeden.

Dit filmpje legt het allemaal uit: Test van Led lampen

LED: ernstige en ludieke toepassingen

1. De Japanse ontwerper Makoto Tojiki ontwierp deze 'Man With No Shadow' met Star Trek trekjes! Een demonstratie van wat je met LEDjes allemaal kan...

2. Een Britse firma maakt en verkoopt baseball-caps met LED-verlichting. De klip van de cap is voorzien van een zonnepaneeltje dat 2 LED-lampjes, verwerkt aan de onderkant van de klip, van stroom voorziet zodat je altijd kan zien in het donker. Volgens de fabrikant kan je zelfs een boek lezen. Het opladen van het paneeltje duurt 3 dagen. Eens opgeladen is de cap stroomhoudend met 8 uur daglicht en zorgt voor 5 uur stroom. Prijs: ongeveer EUR 50.

3. RIO: de eerste LED verlichte douche! Douchen wordt een ware sensatie!

Up date oktober 2009: LED-tegels vormen een interactief E-board

Led schoolbordVijf ontwerpers maakten een concept voor de I-Quad: interactieve LED-tegels die in principe alles kunnen weergeven en aangesloten kunnen worden op externe apparaten. I-Quad is een elektronisch bord bestaande uit LED-tegels die door middel van een frame bijeen worden gehouden. Het bord kan draadloos of via USB aangesloten worden op externe apparaten. Iedere tegel heeft de mogelijkheid om op lage resolutie beelden weer te geven. In essentie kan alles worden getoond op het scherm van communicatie tot entertainment en sfeerverlichting.

Update december 2009: Philips wint de hoofdprijs met haar LED lamp in Amerika

De led-lamp van Philips verbruikt slechts 10 Watt en is daardoor goed voor een besparing van 83% in vergelijking met de 60W gloeilamp. Alle goede eigenschappen van deze gloeilamp blijven trouwens overeind. Zo straalt de led-lamp dezelfde hoeveelheid licht uit als een 60W gloeilamp en bedraagt de levensduur 25000 uur of maar liefst 25x langer.  De lamp ondergaat op dit moment nog een grondige evaluatie vooraleer ze op de markt wordt gebracht.

Update december 2012: nieuwe plastic lamp is spotgoedkoop en even zuinig als LED

De naam van deze nieuwe lamp is FIPEL. Dat is de afkorint van 'Field-Induced Polymer Electroluminescent'. Een hele boterham die je meteen mag vergeten. Het procedé blijkt eenvoudig: lampen met drie lagen plastic waarin speciale nanodeeltjes verwerkt zijn en daar stuur je een elektrische stroom door. 

Dan heb je licht en nu de lampen nog. Het voordeel van de 3 lagen plastic is dat plastic erg flexibel is. De lampen kunnen daardoor alle vormen krijgen: peertjes, rechthoeken of welke vorm dan ook. En ook nog elke gewenste kleur. 

Nog meer goed nieuws: FIPEL’s zijn even zuinig als LED’s maar veel goedkoper. Dit komt grotendeels door de eenvoudige productiemethode.  Bovendien bevatten FIPEL’s geen giftige stoffen en zijn onbreekbaar.  

Worden midden 2013 in onze winkels verwacht.  

Links

Wat zijn Oled lampen