Moet ik mijn zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen en onderhoud

zonnepanelenU bent de trotse bezitter van zonnepanelen. Moet u die dingen onderhouden? Onderhouden in de zin van reinigen? Uw installateur kan wel met veel woorden beweren dat uw zonnepanelen geen onderhoud vragen. Meestal is dat wel zo. Toch is het advies om uw panelen regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Hoe onderhoudt u zonnepanelen in de praktijk.

Zonnepanelen en moeder natuur

Maak uzelf niets wijs: ook zonnepanelen hebben last van moeder natuur. Of dacht u echt dat er zich geen mos nestelt op uw panelen? Of verdorde blaren vallen in de herfst? En niet te vergeten stuifmeel in het voorjaar? Al deze neerslagen vormen een film op uw zonnepanelen waardoor deze hun normale werk niet meer naar behoren kunnen doen. Want neerslag van van alles en nog wat betekent verlies van lichtinval en dat betekent minder rendement. Dat kan nooit uw bedoeling zijn van uw investering!

Wel of niet reinigen?

zonnepanelen kuisenVooraleer u uw panelen gaat schrobben, is het belangrijk te weten of u de zonnepanelen wel mag kuisen. Waarom? Dat is afhankelijk van de nieuwheid en kwaliteit! Want het kan best zijn dat uw zonnepanelen voorzien zijn van een ingebouwd reinigingssysteem. Dit betekent dat uw panelen automatisch gereinigd worden. Als dat zo is, hoeft u zelf helemaal niets te doen. U raadt het al? Deze zonnepanelen zijn duurder in aankoop maar op lange termijn bespaart u deze kosten vanzelf terug als u uw vrije tijd in rekening brengt of dit karwei overlaat aan een onderhoudsfirma.

Zelf reinigen

Als uw zonnepanelen geen zelfreinigend systeem hebben, heeft u twee opties: of u gaat zelf aan de slag of u besteedt dit karwei uit aan een gespecialiseerde firma.

Gaat u het zelf doen dan moet u er rekening mee houden dat u om de 2 jaar aan de bak moet. Beter is nog om elk najaar een controle uit te voeren en een poetsbeurt in uw agenda te zetten. Want als u denkt dat de regen uw karwei overneemt, heeft u het mis. Regen is qua onderhoud onvoldoende.

Welke poetsmiddelen mag u gebruiken?

Gewone allesreiniger wordt niet aanbevolen! Het beste is om speciale producten voor het reinigen van zonnepanelen aan te schaffen. Sproei de boel goed af met uw tuinslang en gebruik een zachte doek of spons om na te drogen. Vermijd in elk geval krassen! Dat is meteen ook de reden waarom u niet met een hogedrukreiniger aan de slag kunt.

zonnepaneel kuisen

Uitbesteden

Dan hoeft u uiteraard zelf niet aan de bak. Er zijn gespecialiseerde bedrijven. Hiermee kunt u zelfs een (jaarlijks) onderhoudscontract afsluiten. Een en ander is ook afhankelijk van uw dak. Is het makkelijk toegankelijk, heeft u een veilige ladder en hoe wandelt u veilig van het ene paneel naar het andere? Kortom: uitbesteden is iets om over na te denken...

Conclusie

zonnedakDe eigenaars van zonnepanelen zijn over het algemeen trots op hun investering. Regelmatig zien ze hun stroommeter teruglopen en de groene stroomcertificaten zijn meegenomen. Reden te meer om uw energieleveranciertjes op uw dak goed te onderhouden. Eén controle per jaar loont de moeite. Krijgt u geen spijt van. Ook aan te bevelen mocht u automatisch reinigende zonnepanelen hebben.