Etherische olie voor verschillende doeleinden

Inleiding

Dit artikel omschrijft wat je met etherische olie allemaal kan. Behalve een paar goede tips geef ik je ook een paar interessante weetjes. Je zal versteld staan van de tips, weetjes en toepassingen die er zijn met etherische olie. De twee meest gebruikte soorten zijn, eucalyptusolie en lavendel.

Etherische olie tegen al wat plakt

Met eucalyptusolie kan men kauwgom uit haar loskrijgen, lijmvlekken, vet, teer, hars en de lijmresten van etiketten. Let wel op met de olie in het haar bij een gevoelige huid. Met een paar druppels eucalyptusolie zijn deze vlekken nagenoeg goed te verwijderen van textiel en harde oppervlakten.

Als een vlekkenverwijderaar voor de was.

Bet de vlek met eucalyptusolie, werk van de rand van de vlek naar het midden toe. Stop je wasgoed in de wasmachine. Op deze manier verwijdert men gemakkelijk volgende vlekken uit textiel: 

  • grasvlekken
  • boordvlekken
  • transpiratievlekken
  • lippenstift
  • bakolie

Oude hardnekkige vlekken.

Met eucalyptusolie maak je oude of hardnekkige vlekken van hars en teer weer zacht. Na het betten van de vlek laat je deze drogen, eens droog kan men de vlek er makkelijk afkrabben. Is er nog een randje olie te zien daarna, dan is deze makkelijk te verwijderen met een beetje alcohol.

Fris stofzuigen doe je zo.

Lavendel-  of eucalypsusolie besprenkel je op de wegwerpfilter van uw stofzuiger, of nog beter: stop een besprenkelde tissue in de stofzak. Je zal zien dat na het stofzuigen er een heerlijke lavendel- of eucalyptus geur in de kamer zal hangen.

Kom geurig de winter door.

Buiten is het ijskoud en binnen is het knus warm. De centrale verwarming draait, maar zorgt er meteen ook voor dat de omgevingslucht in huis erg droog kan worden. Men kan natuurlijk ook wel een luchtbevochtiger aanschaffen, maar er is een alternatief, namelijk het volgende: je kan verdampingsbakjes aan de radiatoren hangen, die vul je dan met water waar je dan een paar druppels etherische olie naar keuze aan toevoegt. Dit op zijn beurt zorgt dan meteen voor een extra sfeer. Hier kan echt geen enkel interieurparfum tegenop.

Ademruimte bij verkoudheid.

Ben je verkouden, druppel dan eucalyptusolie op een neusdoek en houd deze een tijdlang onder uw neus, adem nu diep en beheerst door uw neus. Je kan ook een paar druppels in kokend water doen, laat het water dan heel even afkoelen en ga dan een vijftiental minuten met een handdoek over uw hoofd erboven stomen. Hierdoor krijgen je luchtwegen letterlijk en figuurlijk weer meer ademruimte.

Een geurig interieur.

Wanneer je uw keuken- of badkamertegels en vloeren poets, doe dan in het sopje waar je mee poets een paar druppels citroenolie. Dit zorgt voor een lekkere frisse geur.

De hond zonder vlooien.

Een plantenspuit met daarin een mengsel van water en eucalyptusolie kan je gebruiken om manden en hokken mee te bespuiten, laat het daarna drogen in de zon. Tijdens de wasbeurt van het kussen en deken van de hond voeg je bij de laatste spoelbeurt een theelepeltje eucalyptusolie toe. 

Kat en krabpaal.

Katten hebben meestal een vaste plek om hun behoefte te doen, en dit kan natuurlijk ook buiten hun kattenbak om zijn. Ook kan het zijn dat ze aan je meubels krabben. Dus komt het erop aan om deze plekjes onaantrekkelijk te maken voor de kat, dit doe je door er een paar druppels sinaasappelolie op te besprenkelen. Katten hebben een grote hekel aan sinaasappelgeur. Let wel op met de bekleding van meubels en neem eerst de proef op de som op een onopvallend plekje. Je kan er ook toe besluiten alleen de poot van het meubel te besprenkelen. Geef uw kat vervolgens een krabpaal.

Weg met kakkerlakken.

Kakkerlakken hebben een hekel aan de geur van eucalyptusolie. Je kan uw aanrecht en keukenkastjes een eucalyptusoliebehandeling geven, doe het volgende: besprenkel een vochtige doek met wat druppels eucalyptusolie en wrijf vervolgens de onderkant het aanrecht en de onderkant van de keukentafel in, de binnenkant van de keukenkastjes en de plek waar de afvalemmer staat.

Gebruik het tegen vliegen.

Wanneer je uw polsen en enkels inwrijft met wat eucalyptusolie, dan blijven de irritante en bloeddorstige insecten die er toch alleen maar op uit zijn uw bloed te drinken een heel eind uit uw buurt.

Tot slot een "Wist je dat?"

  1. De Chinezen wisten tweeduizend jaar geleden al dat bepaalde etherische olie uit bepaalde planten een heilzame werking hadden. Voor het distilleren van een paar druppels etherische olie zijn grote hoeveelheden planten nodig. Zo heb je voor het produceren van een liter citroenolie tussen de duizendvijfhonderd en drieduizend citroenen nodig. Voor een liter tijmolie maar liefst vierhonderd kilogram tijmbladeren.
  2. Er zijn veel verschillende soorten etherische olie van goedkoop tot heel duur. Ze zijn er ook in allerlei geuren. Iedere olie heeft zijn eigen eigenschappen en toepassingen in gebruik. 

Je hebt de: 

  • rustgevende
  • ontsmettende
  • verzachtende

Ze kunnen gebruikt worden in de cosmetica maar ook in het huishouden. De twee bekendste zijn eucalyptusolie en lavendel. Alhoewel je er maar een paar druppels van nodig hebt is etherische olie zeker niet goedkoop!

Aanraders om te lezen.

Bron: Alledaagse dingen buitengewoon gebruik.