Waterfilter: veilig en gezond drinkwater

Waterfilter

De reden om een waterfilter te gebruiken, zal voor iedereen verschillen. In sommige delen van de wereld is het van levensbelang om water eerst door een waterfilter te laten gaan om het veilig drinkbaar te maken, maar in Nederland is het leidingwater dat uit de kraan komt veilig drinkbaar. Daarom is het voor ons niet direct noodzakelijk om leidingwater eerst door een waterfilter te laten gaan, maar toch kiezen veel mensen er voor dit tóch te doen. Waarom?

Waterfilter: Waarom gebruiken

Er kunnen verschillende omstandigheden zijn waarom je ervoor kiest een waterfilter aan te schaffen. Als algemene stelregel kunnen we zeggen dat het verstandig is een waterfilter te gebruiken als je de kwaliteit van het water dat je wilt gebruiken onvoldoende vindt. Dit kan zijn omdat het een gevaar vormt voor jouw gezondheid, of omdat je het simpelweg niet lekker vindt. Drinkwater kan door gebruik van een waterfilter bijvoorbeeld lekkerder worden van smaak, omdat stoffen die er niet in thuis horen uit het water worden gefilterd. Een andere reden kan zijn dat het water te hard is, of teveel kalk bevat, wat schade op kan leveren aan apparaten. Welke soort apparaten lees je hieronder.

Waterfilter: Waar gebruiken

Waterfilter voor apparaten

Er zijn heel veel toepassingen te bedenken waar een waterfilter gebruikt kan worden in apparaten. Deels heeft dit ten doel het apparaat te beschermen tegen kalkvorming, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, of koffiemachine. Daarnaast zijn er ook veel toepassingen te bedenken waarbij de gebruiker er voordeel van heeft (betere smaak) dat het water door een waterfilter gaat voordat het gebruikt wordt, zoals bij een ijsblokjesmachine, of watercooler.

Waterfilter op vakantie: boot, caravan, camper

Voor wie graag verre reizen maakt met zijn boot, camper, of caravan kan overwegen een waterfilter in te bouwen. Zo heb je onderweg altijd de beschikking over veilig en gezond drinkwater. Afhankelijk van het type waterfilter dat je inbouwt, zijn er waterfilters die water uit meren en rivieren kunnen filteren tot drinkwater. Of extremer: er bestaan waterfilters waarmee je zeewater kunt ontzilten en tot drinkbaar water kunt filteren. Ideaal dus om aan boord te hebben als je de wereld rond gaat varen. Maar als je van minder experimentele kampeervakanties houdt, kan het ook voordelen hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld leidingwater in een land waar het (voor een Nederlander) niet drinkbaar is, door je waterfilter filteren tot drinkbaar water.

Waterfilter voor thuis

Wie denkt aan een waterfilter denkt wellicht gelijk aan een ingewikkeld apparaat dat veel ruimte in beslag neemt. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Neem bijvoorbeeld de waterfilters van Brita die volledig zijn geïntegreerd in bijzonder stijlvolle waterkannen. Je vult de kan, zet het in de koelkast en als je het water in je glas schenkt is het schoon en gefilterd. Simpeler kan niet.

Waterfilter: Conclusie

Een waterfilter kan op heel veel verschillende toegepast worden. Voor sommigen is het van levensbelang, voor anderen de luxe om de waterkwaliteit te verbeteren. Kijk goed in je eigen huishouden of het verstandig is een waterfilter te installeren, want ook al vind je het voor de drinkbaarheid van het leidingwater niet direct nodig, het kan de levensduur van apparaten zoals een wasmachine enorm verlengen.