Welke mineralen bevat kraanwater

Twee liter water

Volgens het voedingscentrum hebben volwassenen per dag ongeveer twee liter water nodig. Voldoende water drinken is belangrijk want zo houd je een goede vochtbalans en worden afvalstoffen efficiënt afgevoerd. Wij proberen dan ook vaak voldoende te drinken. Hierbij kiezen wij vaak voor kraanwater omdat dit goedkoop is, geen calorieën bevat en bijna altijd voorhanden is. Maar welke mineralen krijgen we eigenlijk binnen als we kraanwater drinken?

Mineralen in kraanwater

Nederlands drinkwater is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt doordat er strenge eisen zijn vastgesteld waar Nederlands drinkwater aan moet voldoen. Ook is er een goede controle om na te gaan of deze eisen wel worden nageleefd. Als resultaat hiervan bevat kraanwater in Nederland vrijwel geen ziekteverwekkende bacteriën, zware metalen of andere schadelijke stoffen. Kraanwater in Nederland bevat zelfs minder potentieel schadelijke stoffen dan sommige soorten mineraalwater dat in flessen wordt verkocht. Het kraanwater bevat echter, net als mineraalwater, wel mineralen die wij nodig hebben om gezond te blijven. In Nederland bevat kraanwater in ieder geval de volgende mineralen:

  • Calcium. Dit mineraal is belangrijk voor sterke botten en een gezond gebit. Ook speelt calcium een belangrijke rol bij de bloedstolling, de celgroei en de aanmaak van hormonen.
  • Magnesium. Magnesium is ook nodig voor sterke botten. Bovendien heb je magnesium nodig voor je energiestofwisseling en de opbouw en het functioneren van je spieren.
  • Natrium. Dit mineraal is essentieel voor de balans in je vochthuishouding. Ook je bloeddruk wordt door dit mineraal gereguleerd. Over het algemeen krijgen we in onze voeding vaak een grote hoeveelheid natrium binnen. Natrium is namelijk een van de belangrijkste bestanddelen van zout.
  • Kalium. Kalium heeft, net als natrium, een rol in de regulatie van je vochtbalans en je bloeddruk. Hiernaast is kalium verantwoordelijk voor je bloedsuikerspiegel en de geleiding van zenuwimpulsen.
  • Fosfor. Dit mineraal helpt je met je uithoudingsvermogen en kan vermoeidheid tegengaan. Het speelt namelijk een rol bij de omzetting van suiker wat uiteindelijk energie oplevert.

Naast de hierboven genoemde mineralen, bevat kraanwater diverse spoorelementen. Spoorelementen zijn in principe ook mineralen alleen heeft je lichaam hier maar kleine hoeveelheden van nodig. In Nederland bevat kraanwater in ieder geval de volgende spoorelementen:

  • Koper. Koper is nodig voor de vorming van bindweefsel en botweefsel. Ook speelt het een rol bij de bloedstolling en de werking van het immuunsysteem.
  • IJzer. IJzer is heel belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en het transport van zuurstof. Dit is dan ook de reden dat je ijzersupplementen moet slikken als je last hebt van bloedarmoede. Hiernaast is ijzer betrokken bij diverse stofwisselingsprocessen.
  • Seleen. Seleen is een antioxidant dat je cellen beschermt tegen beschadigingen. Ook is het belangrijk voor een goede werking van de schildklier.
  • Chroom. Dit spoorelement helpt bij het omzetten van koolhydraten in energie. Ook speelt het een rol bij de opname van insuline in je cellen.
  • Zink. Zink is essentieel voor de opbouw van eiwitten en de groei van weefsel. Bovendien speelt zink een belangrijke rol bij je stofwisseling en de werking van je immuunsysteem.

Water bevat dus veel meer stoffen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Kraanwater vs. mineraalwater

Omdat Nederlands drinkwater van zo'n hoge kwaliteit is, kan het goed concurreren met gebotteld mineraalwater. Sterker nog, in sommige gevallen is Nederlands kraanwater beter dan mineraalwater uit flessen. Sommige soorten mineraalwater worden gereinigd met chloor. In Nederland is dat inmiddels verboden. Mineraalwater bevat vaak ook grotere hoeveelheden mineralen. Te grote hoeveelheden mineralen kunnen slechte effecten hebben op het lichaam omdat je nieren hard moeten werken om overtollige mineralen te verwijderen. Bovendien kunnen grotere hoeveelheden van spoorelementen een schadelijke invloed hebben op je gezondheid. Des te meer een reden om een glas kraanwater te nemen.