Niemand kan leven zonder water

Niemand kan leven zonder water. Dat weet bijna iedereen, maar waarom zijn de mensen dan toch niet zuinig met water? Misschien dat wij hier in Nederland denken, er is hier genoeg. We wonen in Nederland waterland. En wat betreft de mensen die wonen in de Hoorn van Afrika, hebben die dan pech?

Water

Hier in Nederland, spoelen we bijna weg. En toch is het hier volgens de kranten ook nog steeds te droog. Kan je je voorstellen hoe het in Kenia is, nee dat kan je niet, want het is heel moeilijk om voor te stellen hoe het leven is zonder water. Hier draaien we de kraan open en daar komt water uit. Natuurlijk moeten we er wel elke maand een bedrag voor betalen. En hoe meer we verbruiken hoe meer we moeten betalen.

Droogte

In Kenia zijn ze afhankelijk van het grond- of berg water, en als er bijna of geen regen valt dan raken deze watervoorzieningen uitgeput. Soms moeten mensen uren lang lopen voordat ze een bron gevonden hebben waar ze een paar liter water uit kunnen krijgen.

Verspilling

Een druppelende kraan kan 75 liter water per dag verspillen.
Een Nederlander verbruikt 126 liter water per dag
Een Amerikaan verbruikt 700 liter water per dag
Een Senegalees verbruikt 29 liter water per dag
Van de gemiddeld 126 liter water die wij per dag gebruiken wordt 40% gebruikt om jezelf te wassen, 27% om het toilet door te spoelen en 24% om de vaat en kleren te wassen.
Bron; verswater.nl
In Nederland wordt het water vooral verspild door het te laten lopen, tijdens het tandenpoetsen, een half uur douchen, een paar keer per dag het toilet doorspoelen. Bij een beetje droogte, wordt gelijk de kraan open gedraaid om de tuin te sproeien.

Nederland

In Nederland klagen we wat af, als er weer een bak water naar beneden komt. Vergeet niet dat we er ook voordeel van hebben. Het groente en het fruit is een stuk goedkoper, dan in een droge periode. De tuin hoeven we niet te sproeien. Het is inderdaad niet fijn, als je een dikke bui op je hoofd krijgt, net als je op de fiets zit. Hoe doen de mensen dat dan in Kenia, klagen die ook zoveel omdat het zo droog is?

Kenia

Op het moment is het erg droog in Kenia, dat weten we allemaal, elke dag zien of lezen we er wel iets over. Gelukkig zijn Nederlanders gul en geven ze veel geld op giro 555. Het is jammer dat al het geld naar het Noorden van Kenia gaat, terwijl de mensen in Centraal Kenia ook te maken hebben met droogte. Deze mensen moeten zich zelf zien te helpen, ook daar mislukken oogsten en moeten mensen uren lopen voor een jerrycan met water.

Conclusie

Wees zuinig met water, ook in Nederland waterland. Helaas kunnen we geen waterleiding aanleggen van Nederland naar Kenia. Maar bedenk, wat je met het water doet, voordat je het weg laat stromen en niet gaat gebruiken. Echt niemand kan leven zonder water!