Wat is water als levenselixer voor ons lichaam

Water 

35730.jpegWater, bestaande uit twee atomen waterstof en één atoom zuurstof (H2 O), is het hoofdbestandsdeel van het menselijk lichaam en vormt maar liefst 60% van het lichaamsgewicht van een volwassene. Water bevat geen calorie of andere voedingstoffen, maar toch kunnen we er maar een paar dagen zonder.

Het levenselexir

Vitale functies

Water is essentieel voor vrijwel iedere lichaamsfunctie, zoals spijsvertering, de opname en het transport van voedselstoffen, de uitscheiding van afvalstoffen , de regulering van onze lichaamstemperatuur en andere chemische processen.Het is nodig voor de opbouw van alle lichaamsweefsels en is de basis van ons bloed en alle vloeistofsecreties, zoals traanvocht, speeksel en maagsappen, en van alle vloeistoffen die onze organen en gewrichten smeren. Water vormt een beschermlaag rond de cellen en als vruchtwater beschermt het een groeiende foetus.

Hoeveel per dag

Het menselijk lichaam heeft voldoende water nodig om te zorgen dat de urine steeds licht van kleur is en niet donker - of felgeel. Voor de gemiddelde volwassene komt dit neer op tien tot vijftien glazen vocht per dag. Het meeste ervan komt uit dranken maar ook voedsel bevat veel vocht. Groenten en fruit bijvoorbeeld bestaan voor 70 tot 95% uit water terwijl dit voor een ei 75% is. Bij vlees, gevogelte en vis 50 tot 70% en bij brood 35%.

Flessenwater

Niet alle flessenwater is gelijk. Lees dus altijd eerst de kleine lettertjes voor informatie over de bron van herkomst, samenstelling en smaak. Flessenwater kan afkomstig zijn van een bron of van een gemeentelijk waterreservoir. Veel mensen denken dat flessenwater zuiverder en gezonder is dan kraanwater. in werkelijkheid bevat flessenwater echter meer ( hetzij onschadelijke ) bacterien dan kraanwater dat een zuiveringsproces ondergaan heeft. De meeste soorten mineraalwater bevatten zelfs niet meer mineralen dan gewoon kraanwater.

Is ons water veilig

De kwaliteit van ons water is zeer hoog en wordt streng gecontroleerd. Zo wordt kraanwater vaker en op meer stoffen gecontroleerd dan gebotteld water. Kraanwater bevat mineralen die goed voor ons zijn, zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, carbonaten en sulfaten. Ondanks de strenge kwaliteitscontrole is het niet onmogelijk dat het water één enkele keer vervuild raakt met bijvoorbeeld verdelgingsmiddelen, industrie of afvalstoffen en zware metalen.

Fluoride

Net als in de meeste andere Europese landen wordt er in Nederland en Belgie al lang geen Fluoride meer aan het kraanwater toegevoegd. De toevoeging van Fluoride om tandbederf te voorkomen is al in 1973 gestopt vanwege de nadelige gezondheidseffecten. Wel bevat ons water van nature een kleine hoeveelheid  fluor ( 0.1 mg per liter ) en dit is niet schadelijk voor onze gezondheid.

Waar kunt u met vragen terecht

Als u vragen hebt over de kwaliteit van het drinkwater in uw omgeving, kunt u contact opnemen met uw waterleidingsbedrijf. De waterleidingbedrijven controleren de kwaliteit van het water in de pompstations en bovendien om de twee weken op duizenden adressen die ver van het station verwijderd zijn. Verder controleert in Nederland het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Millieu de kwaliteit van het grondwater via een net van 370 over het hele land verspreide waterputten. U kunt met vragen ook natuurlijk terecht bij verschillende millieuorganisaties.

Tot slot: Wist je dat...

  • Meer water drinken kan helpen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat water je stofwisselingssnelheid kan verhogen. In twee studies bleek dat het drinken van een half liter water het metabolisme verhoogde met 24-30% voor maximaal 1,5 uur (26, 27). Dit betekent dat het dagelijks drinken van 2 liter water uw totale energie verbranding kan verhogen met 96 calorieën per dag. De timing is ook belangrijk, en drinkwater een half uur voor de maaltijd het meest effectief is. Het kan je meer een vol gevoel geven, zodat je minder calorieën eet. In één studie, dieeters die een half liter water dronken vóór de maaltijd, 44% meer gewichtsverlies hadden, over een periode van 12 weken. Het is eigenlijk het beste om water koud te drinken, want dan zal het lichaam extra energie gebruiken (calorieën) om het water te verwarmen tot de eigen lichaamstemperatuur.