Is er nog wel genoeg water

Inleiding

Een Oezbeeks gezegde luid: "Waar het water opraakt, houdt het leven op." Sommige deskundigen zullen misschien zeggen dat die woorden eerder profetisch dan spreekwoordelijk klinken. Elk jaar sterven er zo'n twee miljoen mensen als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen en besmet water. Negentig procent van de slachtoffers bestaat uit kinderen.

Vragen die rijzen

  • Hoe komt u aan water? Hoeft u alleen maar de kraan open te draaien? Of moet u, zoals in sommige landen heel gewoon is, een flink eind lopen, in de rij staan en vervolgens een zware emmer met de kostbare vloeistof naar huis dragen? Kost het u dagelijks een paar uur om water te halen, alleen al om te kunnen wassen en koken? In veel landen is het water inderdaad zo schaars en zo moeilijk verkrijgbaar. Diane Raines Ward schreef in haar boek over problemen rond waterschaarste dat 40 procent van de wereldbevolking "water uit bronnen, rivieren, vijvers of poelen haalt". (Water Wars - Drought, Flood, Folly, and yhe Politics of Thirst). In sommige landen zijn vrouwen wel zes uur bezig om water voor hun gezin te halen, waarbij ze jerrycans torsen die eenmaal gevuld ruim twintig kilo wegen.
  • Ruim een derde van de wereldbevolking heeft te maken met een ernstige water- en sanitatiecrisis. Het probleem is het ergst in Afrika waar zes op de tien mensen niet eens een behoorlijk toilet hebben - een factor die volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie bijdraagt tot "de overdracht van bacteriën, virussen en parasieten die worden aangetroffen in menselijke uitwerpselen en die (...) waterbronnen, grond, en voedsel besmetten". Die besmetting, zegt het rapport, "is een voorname oorzaak van diarree, de op een na belangerijkste doodsoorzaak van kinderen in ontwikkelingslanden, en leidt tot andere ernstige ziekten zoals cholera, schistosomiasi en trachoom".
  • Water is wel vloeibaar goud genoemd, de olie van de 21ste eeuw. Toch gaan landen vaak zo verkwistend met deze vloeistof om dat hun hoofdrivieren nauwelijks nog water in zee kunnen laten stromen. Omdat irrigatie en verdamping hun tol eisen, drogen belangrijke rivieren op. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Colorado in het westen van de Verenigde Staten, de Yanzi Jiang in China, de Indus in Pakistan, de Ganges in India en de Nijl in Egypte. Wat wordt er gedaan om de crisis te bestrijden? Wat is de uiteindelijke oplossing?

Toch iets om over na te denken...!