Ginseng, wat is het

Inleiding

In het verre oosten, in China en Korea weten ze het al eeuwen, Ginseng houd je fit, vitaal en jong. Ginseng is een natuurlijk geneesmiddel dat door de oude keizers in China al werd gebruikt om zo lang mogelijk te leven. Ginseng heeft een zeer brede en positieve werking op heel veel aandoeningen en klachten. Ook in Nederland wordt dit natuurlijke geneesmiddel steeds populairder.

Wat is Ginseng?

Wanneer we het over Ginseng hebben als natuurlijk geneesmiddel, dan hebben we het niet over de plant maar over de wortel van de ginsengplant. Panax Ginseng, ook wel Chinese of Koreaanse Ginseng genoemd, is de wetenschappelijke naam voor een plant uit de familie waartoe ook onze klimop behoort. Volgens de Aziatische overlevering bevat de wortel van de ginsengplant geneeskrachtige eigenschappen. De wortel groeit erg langzaam en is pas na drie jaar te oogsten, echter, hoe langer je wacht met oogsten van de wortel, hoe hoger de kwaliteit zal zijn. Dit betekent natuurlijk ook dat de prijs aanzienlijk zal stijgen. De Koreaanse Ginseng wordt gezien als de allerbeste. Dit komt door de ideale klimatologische omstandigheden en de bijzondere bodemgesteldheid waarin de ginseng wordt geteeld. Men heeft ook in andere landen geprobeerd ginseng te kweken maar de die pogingen zijn mislukt omdat de kwaliteit erg onder de maat bleef in vergelijking met de Koreaanse Ginseng. De Ginsengwortel bevat verschillende vitamines (B-complex), minerale zouten (calcium, magnesium, koper, ijzer, zink), sporenelementen en aminozuren.

Waarvoor gebruik je Ginseng?

De brede werking van Ginseng schrijft men toe aan de ginsenosiden. Dit zijn stoffen die bestaan uit chemische verbindingen die van nature in ginsengplanten voorkomen. Ginseng heeft verschillende varianten van deze ginsenosiden Dit zou de brede werking van de ginseng kunnen verklaren. In verschillenden onderzoeken hebben proefpersonen aangegeven dat ginseng een positieve uitwerking heeft op de klacht of kwaal. Dit kan variëren van kloven of een droge huid tot het verminderen van stress en zelfs het voorkomen van griep. In Azië wordt Ginseng in heel veel produkten verwerkt. Je vindt het bijvoorbeeld in thee, zeep, tandpasta, en snoepgoed, maar ook in sterke drank en sigaretten. In het westen wordt het vooral verwerkt in energiedrankjes en huidcrèmes. Ginsengprodukten/huidcrèmes worden bijvoorbeeld gebruikt tegen kalknagels, zweetvoeten, kloofjes, koude handen en voeten, littekenweefsel, zuivere huid, eczeem aandoeningen, insectenbeten, cellulitis en after-sun. Het is natuurlijk geen wondermiddel dat overal tegen helpt, maar hier geldt ook hoe hoger de kwaliteit van de Ginseng, hoe beter de crème werkt.

Inmiddels wordt ook wereldwijd onderzoek naar Ginseng verricht. Er wordt daarbij bijvoorbeeld gekeken naar; - Bloeddrukregulatie: het blijkt dat Ginseng de bloeddruk kan normaliseren. Het is zowel bij een te hoge als een te lage bloeddruk werkzaam. - Invloed op bloedsuikerspiegel: het geeft een verlaging van de bloedsuikerspiegel bij mensen met  ouderdomsdiabetes. - Vergroten van sportprestaties: het lichaam herstelt sneller na maximale inspanning. - Invloed op immuniteit: Ginseng heeft een positieve werking op het immuunsysteem waardoor het de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker kan verminderen.

Bijwerkingen

Ginsengprodukten zijn vrij verkrijgbaar. Dat betekent dat de gebruikersrisico's laag zijn. Over het algemeen verdragen veel mensen Ginseng goed. Overmatig gebruik kan leiden tot klachten als misselijkheid, diarree, slapeloosheid en hoofdpijn. Het is natuurlijk aan te bevelen bij twijfel je huisarts te raadplegen.

Waar te koop

Je kunt Ginseng kopen in diverse online winkels op internet maar ook in natuurwinkels en drogisterijen Het is verkrijgbaar in poeder, tablet of capsule maar ook in thee. Ook zijn er diverse soorten crèmes verkrijgbaar

Tot Slot

Ginseng is een plant die zeker tot de verbeelding spreekt. Er is al veel onderzoek naar de plant gedaan. Die onderzoeken hebben dan ook laten zien dat de plant diverse geneeskrachtige eigenschappen bezit.