Gebruik van planten en kruiden

Planten en kruiden wat doen we er mee

35807.jpeg
Planten en kruiden vormen een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Als mens hebben we ze nodig voor basisactiviteiten zoals medicijnen, textiel, voedsel en nog veel meer en ondanks het leven in een moderne en geïndustrialiseerde samenleving, is onze afhankelijkheid van planten niet veranderd. Kruiden en planten zijn beide termen die verwijzen naar een organisme dat zonlicht gebruikt om suikers, zuurstof en andere voedingsstoffen te produceren. De term plant is een algemeen woord dat aan een lid van het plantenrijk wordt gegeven, terwijl de term kruid eigenlijk verwijst naar een plant die door mensen of dieren gebruikt kan worden voor voedsel of medicinale doeleinden. Planten zijn aanwezig op diverse plaatsen zoals scholen, tuinen, parken en zelfs in onze huizen. Hun wortels houden ze op één plaats en ze kunnen bloeien in een aantal klimatologische omstandigheden. Kruiden daarentegen vormen een soort plant dat het meest gebruikt wordt voor culinaire, medicinale of geurige eigenschappen.
 

Het gebruik van planten

Planten worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden of ook bij de productie van geneesmiddelen. Deze omvatten aloë vera, die vaak gebruikt wordt om brandwonden te verzachten en katoen die gebruikt worden bij de vervaardiging van bandages en pleisters. Planten spelen ook een belangrijke rol bij het verstrekken en begeleiden van recreatieve activiteiten en esthetiek. Boten worden bijvoorbeeld vaak gemaakt van verschillende soorten hout, terwijl een scala aan sportieve activiteiten gras nodig heeft om te spelen. Muziekinstrumenten zoals bagpipes en gitaren bevatten allemaal een vorm van plantaardig materiaal in hen.

Het gebruik van kruiden

Kruiden hebben specifiek een scala aan toepassingen, maar ze worden meestal gebruikt als schoonheidsbehandelingen, ontsmettingsmiddelen en voor te koken. Bepaalde kruiden, zoals lavendel en salie, hebben reinigingseigenschappen en kunnen worden gemengd in een kom sodium bicarbonate, die met water gemengd kan worden als schrobmiddel. Bepaalde aromatische kruiden zoals rozemarijn en munt kunnen gebruikt worden om ongedierte zoals muizen en vlooien te verdrijven. Kruiden combinaties zoals kamfer basilicum, lavendel en rozemarijn kunnen worden gecombineerd in een soort verbandgaas en in de kasten worden geplaatst om kleding te beschermen en motten af ​​te stoten. Veel kruiden zijn gebruikt als schoonheidsbehandelingen en huidversterkers. Bijvoorbeeld kruiden met antifungale eigenschappen zoals salie, rozemarijn en tijm kunnen worden gebruikt als natuurlijke shampoos die de bestrijding van roos helpen, terwijl kruiden met antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen zoals tijm, lavendel en rozemarijn kunnen worden gebruikt om acne te verzachten en te behandelen. Kruiden kunnen ook worden gebruikt voor decoratie doeleinden om rustieke of frisse uitstraling te geven aan  omgevingen. Ze kunnen gebruikt worden om keukens te versieren, centreertjes voor tafels te maken en zelfs om deuren te versieren met kruidenkransen.

Verschil tussen kruiden en planten

Planten

Een algemene groep levende organismen die behoren tot het plantenrijk dat geen bewegingskracht heeft en die eigen voedsel kan produceren. De levensduur hangt af van de plantengroep, maar ze kunnen op zowel op het land als in het water groeien en kunnen bijna overal op aarde overleven. Verdeeld in twee hoofdgroepen op basis van hun voortplantingsvermogen. Dit zijn bloeiende en niet-bloeiende planten. Gewoonlijk gebruikt voor recreatieve activiteiten, om esthetische waarde te geven en voor bouw- en geneeskundige doeleinden.

Kruiden

Een soort zachte plant met een veel kortere levensduur dan planten. Verdeeld in drie grote groepen, afhankelijk van de bloeitijd. Dit zijn eenjarigen, vaste planten en biënnale planten. Gewoonlijk gebruikt voor koken, in schoonheidsbehandelingen, in aromaten en voor medicinale doeleinden.

Juiste hoeveelheden

Door het toepassen van de juiste planten kunnen op biologische wijze ziektes en ongedierten worden bestreden. Bij het gebruik van kruiden is het van belang om ze met zorg uit te kiezen en in de juiste hoeveelheden toe te passen. Vaak geldt het gezegde: “Minder is meer”.

Er zijn heel wat soorten kruiden

Agrimonie

Vroeger werd gedacht dat die plant hielp tegen oogaandoeningen. Een hoeveelheid bladeren van de agrimonie in een heet voetbad helpt tegen vermoeide voeten.

Alsem

Aan de knoppen van alsem wordt vanouds een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het aftreksel van die knoppen heeft een bittere smaak en vormt een bestanddeel van vermout en absint. Alsem wordt ook gebruikt als ingrediënt in kraamanijs. Alsem voorkomt preimot en roestziekte van de prei en de rode bes als hij in de nabijheid wordt geplant.

Andoorn

Sommige soorten andoorn werden in het verleden medicinaal gebruikt voor de behandeling van wonden.

Basilicum

Basilicum kan toegevoegd worden aan salades, soepen, sauzen, marinades en patés. De kruid pas ook goed bij vlees, vis en gevogelte. De plant weert meeldauw en vliegende insecten bij augurken, kool en tomaten.

Betonie

In de Griekse en Romeinse oudheid werd betonie toegepast bij het stelpen van bloed. De werkzame stoffen worden tegenwoordig gebruikt bij luchtwegaandoeningen of blaasontsteking en diarree.

Bieslook

Bieslook is te gebruiken in sla of als garnering of smaakmaker bij komkommer of koud vlees. Bieslook voorkomt zwarte vlekken op rozen.

Bleekselderij

Van bleekselderij worden de stelen gegeten en ook verwerkt in een salade.

Bonenkruid

Bonenkruid geeft smaak aan bonen. Het kruid stimuleert ook de groei van bonen en weert zwarte bonenluis.

Brandnetel

Met brandnetel kan bladluis worden geweerd en brandnetel bevordert de algemene gezondheid van fruitbomen.

Citroenkruid

Citroenkruid kan toegepast worden in azijn of olie voor slagerechten. In de nabijheid van kool weert de plant koolwitjes.

Dille

Dillezaad is zeer goed te gebruiken bij vis of schaaldieren maar ook bij wortelgroenten, kool, soepen, salades en zure sauzen. De geur van dille houdt schadelijke insecten op een afstand bij kool, rode biet en wortel.

Goudsbloem

Tussen tomaten geplaatste goudsbloemen weren motluis.

Hysop

Een stukje blad van de hysop bij vette gerechten bevordert de spijsvertering. Hysop verjaagt in de tuin koolwitjes.

Kervel

Kervel wordt gebruikt als keukenkruid bijvoorbeeld in de soep. Door de kervelplant blijven luizen op afstand van de sla.

Knoflook

Knoflook doodt bacteriën tussen aardbeien en rozen.

Knolselderij

Geraspte of in stukken gesneden knolselderij geven een bijzondere smaak aan erwtensoep. Ook kan er bouillon van worden getrokken.

Lavendel

Lavendel bevindt zich wel in kruidenmengsels die bestemd zijn voor hazenpeper of konijnenpeper. Lavendel is een prima plant om luizen en mieren te verjagen uit de omgeving van rozen.

Mierikswortel

Mierikswortel moet altijd in koude gerechten worden gebruikt omdat anders de geur en smaak vervliegt. Onder fruitbomen geplant zorgt mierikswortel voor een natuurlijk antibioticum.

Maggiplant

Zowel de bladeren als de zaden van de maggiplant worden in de keuken gebruikt en hebben een selderijachtige smaak. De bladeren worden verwerkt in salades, sauzen, stoofpotten en soepen. De zaden van de maggiplant kunnen ook gebruikt worden om brood meer smaak te geven.

Munt

Munt wordt gebruikt als smaakstof en geurstof bijvoorbeeld in tandpasta, thee en snoep. De muntplant weert koolrupsen.

Oost-Indische kers

Rijpe vruchtjes kunnen fijngesnipperd in een bechamelsaus worden verwerkt. Onder jonge bomen zorgt de Oost-Indische kers voor een natuurlijk antibioticum.

Pepermunt

Pepermunt beschermt de druivenstruik en kolen tegen meeldauw en het koolwitje.

Pompoen

Pompoen wordt verwerkt in pompoentaart en pompoenbrood. De oliehoudende zaden van de pompoen zijn lekker als borrelhapje nadat ze geroosterd zijn. Sommige soorten zijn geschikt om soep van te maken en andere om in plakken te worden gebakken. Van jonge vruchten kan jam gemaakt worden.

Radijs

Radijs wekt de eetlust op en is goed voor de spijsvertering. Radijs is een goede hulp bij het bestrijden van preimot.

Rammenas

Door rammenas krijgen schimmels en krulziekten minder kans om toe te slaan.

Rozemarijn

Het aroma van rozemarijn past goed bij lamsvlees, kip, wild en paling of in soepen en bij peulvruchten. Rozemarijn verjaagt de wortelvlieg.

Salie

Salie werd vroeger gebruikt om in melk mee te laten koken. Saliemelk werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Door zijn sterke smaak overheerst salie gemakkelijk andere kruiden. De kruid werkt ontsmettend en is daardoor een uitstekend middel bij ontstekingen van de slijmvliezen. Bij salie tussen de kool wordt het koolwitje verjaagd.

Snijselderij

Snijselderij is vergelijkbaar met peterselie maar dan met een veel sterkere smaak.

Ui

Ui werkt bloeddrukverlagend, darmreinigend, bloedzuiverend en verhoogt de eetlust. De planten helpen tegen schimmels, wortelvlieg en spintmijt als ze tussen de aardbeien en wortels worden geplant.

Venkel

De zaden van de venkel zijn al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Vooral de venkelolie die uit de zaden wordt geperst. Venkelzaad kan helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen of om borstvoeding te stimuleren. In Zuid-Europa is venkel een belangrijk ingrediënt van salades.

Wijnruit

Wijnruit wordt in Noord-Italië gebruikt om grappa te aromatiseren. Het maakt vet verteerbaarder en heeft bij gebruik van een grote hoeveelheid een hallucinerende werking. Olie van de wijnruit wordt in parfums verwerkt. De plant is in de tuin goed om katten te weren.

Conclusie

Planten spelen een belangrijke rol in veel gebieden van ons dagelijkse leven en het begrijpen van het verschil tussen verschillende plantengroepen zijn van essentieel belang voor hun gebruik, en om ons het grootste voordeel te bieden. Ondanks de modernisering van onze maatschappij kan door middel van goede classificatie en het begrip onze relaties en afhankelijkheid van planten doorgaan.

Links voor planten

Links voor kruiden