Alternatieven voor soja producten : Proteine voor vegetariers

Proteïne voor vegetariërs

Je bent een vegetariër (of misschien een veganist) en je vraagt je af of er wel genoeg proteïne in je eten zit. Wellicht gebruik je al jaren verschillende soorten soja producten om de proteïne die je nodig hebt binnen te krijgen. Na zoveel jaar dezelfde soort producten wil je wel eens wat anders en ga je op zoek naar alternatieven. Het kan natuurlijk ook zijn dat je naar een alternatief zoekt om gezondheidsredenen, zoals een allergie, en je toch je vegetarische principes wilt behouden.

Wat de reden ook is, je bent op zoek naar proteïnes zonder soja die geen dierlijke bestanddelen bevatten.

Alternatieven voor soja

Hier vind je alternatieven die ervoor zorgen dat je genoeg proteïne binnen krijgt, voldoen aan vegetarisch principes en het is geen soja:

  • Tarwe korrels. Tarwe korrels zijn zeer rijk aan proteïne en dienen als een goed vegetarisch alternatief voor soja. Vegetarische broodjes gemaakt zonder zuivel kunnen ook door veganisten gegeten worden.
  • Pasta’s. Pasta’s zijn een andere geweldige optie. Kies volkoren deegwaren voor de meest gezonde optie. Voeg groenten toe aan de pasta voor extra gezondheids voordelen en een lekkerdere smaak.
  • Granen. Bepaalde granen zijn rijk aan eiwitten en bieden een geweldige manier om een goede start van de dag te krijgen. Omdat je geen sojamelk wilt gebruiken bij de granen, overweeg dan rijstmelk, havermelk, granenmelk of een ander alternatief. Eiwitrijke granen kunnen ook worden gecombineerd met noten en gedroogde vruchten tot snacks die je de hele dag kan eten.
  • Groenten. Groenten zijn gezond zolang ze goed bereid worden. Eet groenten het liefst rauw of stoom ze licht, ze zijn ook een geweldige bron van eiwitten. Groenten die veel eiwit bevatten zijn prei, peterselie, bieslook, rode en groene paprika.
  • Zeewier. Dit is eigenlijk een groente, maar zeewier verdient een eigen categorie omdat het een populair alternatief voor soja is dat ook nog eens veel eiwitten bevat. Het kan toegevoegd worden aan shakes om meer eiwitten te verkrijgen of het kan op je eigen manier klaargemaakt worden.
  • Zaden. Allerlei zaden zijn rijk aan proteïne. Ze kunnen gegeten worden als snack, in een mix met verschillende soorten zaden, toegevoegd worden aan salades en gerechten. Sesam-, zonnebloem- en pompoenpitten bevatten de meeste proteïne.
  • Walnoten, amandelen en cashewnoten. Noten bevatten niet zo veel eiwitten als zaden, maar zijn een goede keus om toe te voegen aan uw dagelijkse voeding als het om eiwit gaat. De noten die hier staan zijn het hoogst in eiwit vergeleken met anderen.
  • Abrikozen en perziken. Fruit is over het algemeen niet een grote bron van proteïne. Aangezien je toch wat fruit in je voeding wilt, kies dan voor abrikozen en perziken, deze bevatten het hoogste eiwitgehalte in hun categorie.
  • Voeding supplementen. Er zijn vele verschillende speciale producten op de markt die aangeven veel eiwit te bevatten. Bijvoorbeeld spirulina is een supplement dat mensen vaak kiezen om het idee te hebben dat ze genoeg proteïne binnen krijgen en het is makkelijker verpakt dan groenten of zeewier.

Een andere optie is om te kijken naar andere poeders of supplementen, die geen soja bevatten, die op de markt zijn. Echter, omdat er zo veel natuurlijke opties beschikbaar zijn is het niet echt nodig om te kijken naar dit alternatief.