Wonderen van de Wereld

De Wereldwonderen

Iedereen heeft er weleens van gehoord: "De 7 wonderen van de wereld". Stuk voor stuk mooie en bijzondere bouwwerken die door mensen gemaakt zijn.

Er bestaat een lijst van de wereldwonderen uit de oudheid, die in deze moderne tijd nog steeds onveranderlijk wordt aangehouden, en er bestaan diverse lijsten van wereldwonderen van de hedendaagse wereld. Hieronder een overzicht van zowel de wereldwonderen uit de oudheid als de moderne wereldwonderen.

Naast bovengenoemde lijsten is er nog een persoonlijke lijst van 7 wereldwonderen toegevoegd. Wonderen die niet in de officiële lijsten te vinden zijn, maar die zeker het benoemen waard zijn.

Oudheid

Op deze lijst staan de 7 wereldwonderen van de oudheid. Er staan voornamelijk Griekse bouwwerken op, met uitzondering van de Hangende Tuinen (Babylon, hedendaags Irak) en de Piramides van Giza (Egypte). Deze twee wereldwonderen bevonden zich, ten tijde van het maken van de lijst, overigens wel op Grieks grondgebied.

 1. Beeld van Zeus
 2. Vuurtoren van Pharos
 3. Piramide van Cheops
 4. Hangende Tuinen van Babylon
 5. Kolossus van Rhodos
 6. Mausoleum van Halicarnassus
 7. Tempel van Artemis

De lijst is opgesteld door Griekse schrijvers en er is bewust gekozen voor het aantal 7. Voor de Grieken was dit namelijk het getal van de volheid.

Helaas hebben deze wereldwonderen de tand van de tijd niet doorstaan. De enige uitzondering hierop is de Piramide van Cheops. Deze is nog steeds in Egypte te bezichtigen en te bewonderen.

Hedendaagse Wereld

 

Na de oudheid heeft de mensheid niet stil gezeten. Er zijn verscheidene nieuwe imposante bouwwerken en wereldwonderen gebouwd. Maar wat zijn nu de meest bijzondere van deze bouwwerken. Hierover is eigenlijk niemand het eens. Er zijn daarom verschillende lijsten in omloop over wat nou precies de hedendaagse wereldwonderen zijn.

New7WondersColosseum (Rome)

De meest betrouwbare en recente lijst is van new7wonders.com. Zij hebben via een wereldwijde internetpoll in 2006 / 2007 onderstaande lijst van wereldwonderen kunnen samenstellen.

 1. Chichén Itzá (Mexico)
 2. Machu Picchu (Peru)
 3. Cristo Redentor (Brazilië)
 4. Chinese Muur (China)
 5. Taj Mahal (India)
 6. Rotswoningen in Petra (Jordanië)
 7. Colosseum (Italië)

In eerste instantie deed de Piramide van Cheops ook mee in de huidige verkiezing, maar dit werd niet als juist ervaren. De reden hiervan is dat de piramide het enige overgebleven wereldwonder van de oudheid is, daarom is ervoor gekozen om deze als 8e hedendaagse wereldwonder toe te voegen.

Eiffeltoren (Parijs)

Quest

Daarnaast heeft het maandblad Quest in 2006 verschillende (voornamelijk Nederlandse) wetenschappers gevraagd om een lijst van wereldwonderen samen te stellen. Zij kwamen uit op onderstaande 7:

 1. Deltawerken (Nederland)
 2. Golden Gate Bridge (Verenigde Staten)
 3. Panamakanaal (Panama)
 4. Sagrada Família (Spanje)
 5. Eiffeltoren (Frankrijk)
 6. Sydney Opera House (Australië)
 7. Viaduct van Millau (Frankrijk)

Overige wonderen

St. Pietersplein (Vaticaanstad)Bovenstaande lijsten bestaan elk uit 7 wereldwonderen, maar er zijn natuurlijk talloze grandioze prestaties te noemen in deze wereld. Daarom is hieronder mijn persoonlijke lijst van een zevental wereldwonderen benoemen die niet in de andere lijsten genoemd worden. Deze bouwwerken zijn, naar mijn bescheiden mening, wel een vernoeming waard:

 • De Nazca-lijnen (Peru)
 • Het Kremlin (Rusland)
 • Hradcany - Burcht van Praag (Tsjechië)
 • St. Pietersplein en St. Pietersdom (Vaticaan)
 • Hagia Sophia (Turkije)
 • Angkor Vat (Cambodja)
 • Oude Stad van Jeruzalem (Israël)

Afsluiting

Alle wereldwonderen die hierboven worden benoemd zijn bouwwerken die door mensen gemaakt zijn. Er is ook door new7wonders.com een wereldwijde poll gehouden over de 7 natuurlijke wereldwonderen zijn. Daar kun je over lezen in dit artikel: De Natuurlijke Wereldwonderen.

Daarnaast is New7wonders.com recent begonnen met een nieuw onderzoek: De zeven mooiste steden van de wereld. Het is op dit moment mogelijk om je stem uit te brengen.