De Natuurlijke Wereldwonderen

Vooraf

Nadat New7Wonders.com de 7 huidige wereldwonderen (gemaakt door mensen) had vastgesteld, zijn ze direct verder gegaan met de 7 natuurlijke wereldwonderen. In dit onderzoek zijn ze er zelf ook steeds meer van overtuigt geraakt dat de wereld vol zit met adembenemende locaties. Locaties die eigenlijk nog heel onbekend zijn bij het grotere publiek.

De selectieprocedure

Halong BayDe top 7 van natuurlijke wereldwonderen is samengesteld door middel van een wereldwijd onderzoek. Er deden in totaal 220 landen mee aan het onderzoek, waar ze onderling streden om een plaats in de top 77. Uit deze top 77 heeft een commissie van experts een wereldwijde top 28 gekozen. Hierbij hebben ze gelet op de volgende criteria:

  • Het ecologisch belang (voor zowel eco-systemen als mensen)De unieke schoonheid van de locatie
  • De historische nagedachtenis van de locatie (voor de inheemse bevolking)
  • De plaats in de wereld (m.b.t. een evenredige verdeling over alle continenten)

Na bekendmaking van de top 28 kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen op een van deze finalisten. Het stemmen kon tot uiterlijk 11-11-11. Direct na het bereiken van de einddatum, zijn de stemmen geteld en is er een voorlopige top 7 samengesteld!

De officiële tellingen vinden momenteel plaats en de definitieve lijst van de 7 natuurlijke wereldwonderen zal begin 2012 bekend gemaakt worden!

De 28 Finalisten

Hieronder volgt de lijst van de 28 finalisten (in alfabetische volgorde). Voor de duidelijkheid heb ik er zeer kort bijgezet wat het is.

Angel Falls - Venezuela (Hoogste Waterval)

Amazon - Zuid-Amerika (Bijzondere Fauna)

Bay of Fundy - Canada (Hoogste Golven)

Dode Zee, vanaf Amman BeachBlack Forest - Duitsland (Groot Berg/Bosgebied)

Bu Tinah Island - Verenigde Arabische Emiraten (Bijzondere Fauna)

Cliffs of Moher - Ierland (Hoge Kliffen)

Dead Sea - Israel, Jordanie, Palestina (Dode/Zoute Zee)

El Yunque - Puerto Rico (Regenwoud)

Galapagos - Ecuador (Bijzondere Fauna)

Grand Canyon - Amerika (Grootste Kloof)

Great Barrier Reef - Australie, PNG (Bijzondere Fauna)

Halong Bay - Vietnam (Talloze Eilanden)

Iguazu Falls - Argentinie, Brazilie (Watervallencomplex)

Jeita Grotto - Libanon (Grot, Stalagmieten / Stalactieten)

Jeju Island - Zuid Korea (Vulcanisch Eiland)

Cliffs of MoherKilimanjaro - Tanzania (Hoogste Berg van Afrika)

Komodo - Indonesie (Bijzondere Fauna)

Masurian Lake District - Polen (Groot Merengebied)

Islands of the Maldives - Maldiven (Bijzondere koraalgebieden)

Matterhorn/Cervino - Italie, Zwitserland (Grote Bergtop)

Milford Sound - Nieuw Zeeland (Grote Fjord)

Mud Volcanoes - Azerbeidzjan (Moddervulkanen)

Puerto Princesa Underground River - Philippijnen (Ondergrondse Rivier)

Sundarbans - Bangladesh, India (Grootste Mangrovebossen)

Table Mountain - Zuid Afrika (Tafelberg, afgeplatte toppen)

Uluru - Australie (Rode Rotsformatie)

Vesuvius - Italie (Vulkaan in een Vulkaan)

Yushan - Taiwan (Hoge Berg)

De 7 Winnaars

Hieronder de 7 (voorlopige) winnaars (op alfabetische volgorde):

Amazonegebied

Het Amazonegebied. Het is een prachtig regenwoud dat ongeveer 7 miljoen vierkante kilometers beslaat en gelegen is in 9 verschillende landen! In het Amazonegebied leven bijzonder veel verschillende diersoorten. De rivier, de Amazone, is 's werelds grootste rivier.

Halong Bay

Halong BayIn de Baai van Halong zijn duizenden (kleinere en grotere) eilanden te vinden. Verscheidene van deze eilanden zijn hol en bieden steun aan de drijvende dorpjes. De grotere van deze eilanden hebben op de toppen tropische regenwouden ontwikkeld. Vanwege de onbereikbaarheid zijn de wouden nog steeds uniek en onaangetast. Er wordt in de baai veel gevist op de 200 verschillende vissoorten en de 450 verschillende soorten weekdieren. In totaal bestaat de baai uit ongeveer een 120 kilometer lange kustlijn.

Iguazu Falls

Deze groep van watervallen is één van 's werelds grootste watervallengroep. Ze zijn meer dan 2,5 kilometer breed en bestaan uit 275 afzondelijke watervallen. De grootste hiervan, The Devil Throat, is 80 meter hoog. Aan beide kanten van de watervallen bevinden zich nationale parken, beide staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er bevinden zich hier ook vele diverse diersoorten, zoals apen, exotische vogels (waaronder ook zwaluwen) en met uitsterven bedreigde vlindersoorten.

Jeju Eiland

Op ongeveer 130 kilometer van de zuidkust van Korea ligt Jejudo, een vulkanisch eiland. Het eiland heeft een oppervlakte van bijna 2 vierkante kilometer. Sinds 2007 staat het eiland met zijn lavagrotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Komodo

Het Nationale Park van Komodo bestaat uit drie grote eilanden: Komodo, Rinca en Padar. Het nationale park werd opgericht in 1980 om de Komodovaraan te beschermen. De eilanden van het nationale park zijn van vulkanische oorsprong. Sinds 1986 is het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, hoofdzakelijk ter bescherming van de komodovaraan, maar ook voor veel andere diersoorten. En niet alleen de eilanden, maar ook de onderwaterwereld van Komodo heeft veel te bieden. Zo zijn er meer dan 1000 vissoorten in deze wateren, die samen met walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden hier leven.

Puerto Princesa Ondergrondse Rivier

Het nationale park bestaat uit een berglandschap met als meest opzienbarende bezienswaardigheid een 8,2 kilometer lange bevaarbare ondergrondse rivier. Deze ondergrondse rivier is 's werelds langste. Aan het einde van de rivier, bij een mooie lagune, leven diverse diersoorten. Zoals apen, eekhoorns en varanen. Het nationale park is in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Tafelberg

De Tafelberg is een van de meest kenmerkende plaatsen van Zuid Afrika, gelegen vlakbij Kaapstad. De berg heeft bijzondere afgeplatte toppen en biedt hiermee een geschikte leefomgeving voor de bijna 1.500 verschillende soorten bloemen. Zijn unieke toppen liggen ongeveer duizend meter boven zeeniveau. Vanaf de Tafelberg heb je een prachtig uitzicht over zowel de Indische als de Atlantische Oceaan en over Kaapstad zelf.

Afsluiting

SamariakloofHet mooie van deze lijst met de 7 natuurlijke wereldwonderen is dat we duidelijk te zien krijgen hoeveel pracht en praal de wereld ons te bieden heeft.

Persoonlijk ben ik (nog) niet op elk van deze locaties geweest, maar ook ik heb een favoriet. Mijn inziens een van de mooiste plekken op aarde: De Samariakloof (Kreta).

Deze stond niet in de top 28, en al helemaal niet in de top 7, maar is ondanks dat toch een adembenemend stuk natuur.

New7wonders.com is recent begonnen met een nieuw onderzoek: De zeven mooiste steden van de wereld. Het is op dit moment mogelijk om je stem uit te brengen.