Bollywood : Wat is een Masala film

Masala films

De Indiase filmindustrie is de grootste in de wereld als we praten over het aantal films. De sector geeft ons meer dan duizend films per jaar in verschillende talen. Het grootste aantal films wordt geproduceerd in het Hindi. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat het de belangrijkste taal is die wordt gesproken en begrepen in het noordelijke deel van India. De Hindi film industrie is gevestigd in Mumbai en is in de volksmond bekend als Bollywood. Laat ik ook nog even vertellen dat Bollywood per jaar ook een klein aantal films in het Engels produceert.

Evolutie

Door de tijden heen heeft de filmwereld een onwikkeling gemaakt en is met haar eigen genres gekomen. Denk aan musical, sci-fi, horror en tegenwoordig zijn er ook dansfilms.. Deze genres worden universeel gebruikt. Een film kan ingedeeld worden in een bepaalde genre op basis van verschillende factoren, zoals het onderwerp, stemming en formaat van de film. De meeste kunnen ingedeeld worden in een genre maar er blijven er ook altijd een paar over die vallen in meerdere genres.

Een collectie van Indiase kruiden (Masala)

De Masala film is een mix van verschillende genres, de naam komt van de kruidenmix Masala.

Wat is Masala?

Masala betekent letterlijk “Kruiden” of een mengsel van specerijen. Net als bij een goed recept is er een evenwicht van de specerijen naar alle andere ingrediënten. Zo wordt het ook gezien bij een succesvolle film, deze heeft de juiste mix van diverse genres, zoals actie, romantiek, zang en dans. Dat is vaak het idee. Het is net als het maken van je eigen curry door van een bepaalde specerij er meer in te doen zodat die smaak meer naar voren komt. Zo komt het ook voor bij de films er wordt meer actie ingedaan en de film heeft meteen een duidelijker genre. Met het verstrijken van de tijd hebben de producers een formule ontwikkeld waarvan zij denken dat het een succesvolle film wordt. Aan de andere kant vindt men het avontuurlijk als je niet volgens de formule werkt. Er bestaat natuurlijk wel het risico dat het niet zo’n succes wordt. Als u een paar Bollywood films bekijkt valt de patroon onmiddellijk te begrijpen. De films bevatten een aantal essentiële elementen die ongewijzigd blijven in de films Het enige wat kan variëren is hoeveel masala in elke film zit.

Oorsprong en ontwikkeling Masalafilm

De Indiase mensen zijn emotionele mensen . Althans de meeste zijn emotioneel op een bepaald niveau, maar er is een uniek intensiteit van de emoties in het Indiase volk. Deze emoties komen tot uiting in hun tradities, uitdrukkingen, cultuur, kunst. De wortels van de oorsprong en ontwikkeling van de Masala film komt uit die diepe innerlijk of emotie.

De Masala film: opties

Indiase legendes

Om precies te zijn, de Ramayana en Mahabharata . Deze twee kunnen beschouwd worden als de beste geschreven voorstelling van menselijke emoties. Beiden werden 4000 tot 5000 jaar terug geschreven en blijven nog steeds de Indiase ethos beïnvloeden tot op de dag van vandaag. In elke Hindoe huis is wel een exemplaar te vinden, het wordt nog steeds vereerd en vaak uitgelezen. Vroeger zag men op het podia veel invloed hieruit, tegenwoordig is het terug te vinden in films.

Volksdansen

De Indiase bevolking zijn van oudsher liefhebbers van zang en dans . Dit is ook een traditie wat al duizenden jaren aanwezig is. India heeft een rijke traditie als het gaat om danskunsten, veel ervan zijn zorgvuldig bewaard gebleven en worden nog steeds veelvuldig opgevoerd en gewaardeerd. In het dansen en de zang vind men altijd een onderliggend verhaal en heeft een element van drama en expressie.

India en theater

Volkstheater

In India is al duizenden jaren theater aanwezig . Sinds de tijd Rig Veda (rond 2000 voor Christus) bloeide het Sankriet theater in India, hier vind men het begin van de dramatische dialoog. De grootste voorstanders van het Sankriet theater waren Shudraka, Bhasha, Ashavaghosh en Kalidasa . De populariteit van de Sankriet theater daalde in de tiende eeuw na Christis door de opkomst van de populaire volkstheater als de Ramlila (Noord-India), Yatra (Bengalen), Tamasha (Maharashtra) en Terukkuttu (Tamilnadu).

Parsi-theater

De Parsi mensen kwamen in India nadat ze op de vlucht waren voor de vervolging in Perzië. Zij begonnen op hun eigen manier invloed te krijgen in de populaire cultuur . Een van de belangrijkste bijdrage was op het gebied van theater. De Parsi gemeenschap heeft veel invloed gehad op de evolutie van de moderne Indiase theater. Aangezien de Parsi meestal gevestigd waren in en rond Mumbai was het onvermijdelijk dat zij tot op zekere hoogte ook invloed hadden op de filmindustrie. De Parsi theater was vooral een mengeling van realisme, fantasie, muziek, dialoog, dramatische voorstelling, humor, zang en dans techniek. Dit drukte ook zijn stempel op de Indiase films en dan vooral de Hindi films oftewel Bollywood.

Hollywood

We kunnen natuurlijk niet onder Hollywood uit. De naam Bollywood is afgeleid van Bombay en Hollywood. Om eerlijk te zijn is Bollywood beïnvloed door verschillende elementen van de wereldcinema, waaronder de Europes, Iraanse en Japanse cinema, maar Hollywood heeft de meeste invloed. Van technologie tot verhalen, van muziek tot teksten er is een opmerkelijke invloed van Hollywood te bekennen in Bollywood.

Ingrediënten van een Masala film

Zoals eerder in dit artikel vermeld stond, de Indiase Masala film is een mengeling van verschillende genres. Neem een hoeveelheid drama, dans, actie, dans, muziek en emotie verdeel het gelijk over elkaar en de film heeft al snel het beroemde patroon.

De hoofdingrediënten van een Masala film

  • Een Bollywoodster
  • Karakters

De hoofdkarakters in een typische Bollywood film zijn: De hoofdrolspeler, een slechterik, een komediant, ondersteunende personen.

  • Verhaallijn

Het script is niet het meest belangrijke in een masala film. Een liefdesverhaal is het meest succesvol in Bollywood.

  • Zang en dans

Zonder dit is een Bollywood film niet succesvol, dus dit is er altijd in te vinden. Laten we eerlijk zijn zonder zang en dans is het niet eens echte een Bollywoodfilm.

  • Actie

Net als over de hele wereld heeft een actiefilm altijd wel succes. In Bollywood is het niet anders. Er zijn niet veel Bollywood actie films, maar als onderdeel in een masala film is het altijd te vinden.


Links

Zoek hier uw Bollywood film