Wat zijn Sjamanen

Inleiding

Sjamanisme is waarschijnlijk de oudste manier van leven en denken. Het komt in veschillende namen en vormen voor over de hele wereld en is in de geschiedenis van vele culturen terug te vinden. Om vergetelheid te voorkomen en bekendheid te vergroten heb ik dit artikel over de Sjamaan geschreven. In de hoop dat het meewerkt aan de bekendheid van de Sjamaan.

Wat is het Sjamanisme?

Het woord sjamaan is voortgekomen uit het Siberische Toengoezisch en betekent letterlijk: hij (of zij) die weet.

De tradities van volkeren in Siberië gelden als de kern van Sjamanisme, samen met sterk verwante gebruiken van de Inuit (Eskimo’s) en Noord-Amerikaanse Indianen. In Oost-Afrika, waar de nationale taal het Swahili is, worden ze waganga genoemd,van het werkwoord mganga, wat genezen of beter maken betekent. Er bestaan tussen sjamanistische gebruiken en ideeën van in ver uit elkaar liggende streken die nooit met elkaar in contact zijn geweest opvallende overeenkomsten die niet een, twee drie kunnen worden verklaard.

Een sjamaan is een soort priester die de communicatie met de geestenwereld onderhoudt en magie gebruikt om zieken te genezen, voorspellingen te doen en gebeurtenissen te beinvloeden. Dit doet hij dor het opwekken van een trance. Een vergelijkbaar begrip is medicijnman, die een vergelijkbare functie uitoefent bij de inheemse (indiaanse) volkeren in Noord-Amerika.


Wat is de rol van een Sjamaan?

De rol van de sjamaan is om medische zorg te verstrekken en om te voorzien in andere behoeften tijdens crisistijden door gebruik te maken van bovennatuurlijke middelen. De sjamaan communiceert op directe wijze met entiteiten op het "geestelijke vlak" om hun hulp te vragen om de behoeften van hun gemeenschappen te dienen. Zowel mannen als vrouwen kunnen sjamaan zijn, afhankelijk van culturele traditie.

Hoe werkt een Sjamaan?

De sjamanistische kosmos heeft als middelpunt een gigantische boom of as die drie werelden verbind:

1 een hemelse wereld van wijze geesten waar de sjamaan in trance naartoe kan vliegen;

2 een onderwereld met krachtfiguren, zielen en zielen verslindende wezens;

3 de alledaagse realiteit daartussen waar die dingen hun invloed doen gelden.

Alleen door die werelden binnen te gaan kunnen oorzaken worden ontdekt van wat er in onze wereld gebeurt. In de wereld van de sjamaan hebben mensen twee zielen, één lichaamsziel die het fysieke leven mogelijk maakt en een vrije ziel die zich buiten het lichaam kan bewegen. De sjamaan maakt voor zijn reizen gebruik van die vrije ziel. hij bijft zich echter altijd bewust en herinnert zich achteraf alles. In primitieve culturen is sjamaan worden een roeping, die zich vaak via lijden en ziekte openbaart. Sjamanen zijn 'gewonde genezers' uitverkoren door de geesten. Ze worden achtervolgd, verscheurd, meegenomen op een visionaire reis en van een nieuw lichaam voorzien. Door die initiatie krijgen ze het vermogen om te genezen en te helpen, in plaats van slachtoffer te zijn.

Door dat proces verkrijgen ze ook een enorme fysieke energie, uithoudingsvermogen en concentratie. Iedere reis naar de andere werelden, hetzij opgewekt door trommelen, dansen of hallucinogene stoffen, grijpt terug op de initiatie. Het is een terugkeer naar de tijd van de eerste voorouders en de spirituele oorsprongen. Het begin van de reis staat in het teken van het oproepen van de hulpgeesten. Zij brengen hun krachten over op zijn rituele instrumentarium, dat een altaar met magische objecten of een brug naar de geestenwereld kan omvatten. Hij kan zijn hulpgeesten uitzenden om de oorzaak van een ziekte op te sporen, verloren voorwerpen te zoeken of om hem naar een specifieke sector van de geestenwereld te brengen.

Wat draagt een traditionele Sjamaan?

De kostuums van sjamanen kunnen zeer indrukwekkend zijn, met een ingewikkelde symboliek waarin hun banden met geesten, goden en dieren wordt uitgedrukt. Het kostuum van een Siberische sjamaan is een verblijfsplaats voor de geesten. De rituele voorwerpen van de sjamaan, de trom en de kleding versterken het idee dat hij van wereld naar wereld reist.

Ze zijn versierd met botten en skeletten, vogelveren, gedroogde slangen, beelden van heilige en hulpvaardige dieren, de wereldboom, zon, maan en de poorten van de onderwereld.