Wat is een manga

Manga

Manga's zijn Japanse, meestal zwart-wit, stripverhalen die erg populair worden hier bij ons in het Westen. Manga is in Japan een echt massacommunicatie medium, qua populariteit te vergelijken met radio en televisie en stripboeken bij ons. Manga's zijn zowel bedoeld voor volwassenen als voor kinderen. Het onderwerp van een manga kan van alles zijn.

 

Wie leest manga's

 • Binnen die onderverdeling volgens leeftijdscategorie zijn er nog allerlei genres. Er zijn manga's die lijken op politieke programma’s, over het klaarmaken van visgerechten, over bordspelen of basketbal, over historische veldslagen, familiekronieken zowel als puur entertainende SF-verhalen.
 • Er zijn manga's die qua vorm en taal tot de avant-garde kunst kunnen gerekend worden, net zoals er manga's zijn die met de droogheid van de Financial Times de handelsfricties uit het begin van jaren '80 van de vorige eeuw beschrijven.
 • Ook qua omvang is er een groot verschil. Japanse stripverhalen tellen gemiddeld 300 pagina’s, sommige werken beslaan duizenden pagina’s.
 • Op de jaarlijkse verkoop wordt een cijfer geplakt van 5 miljard euro, ongeveer 10 keer de waarde van de hele Europese stripmarkt.
 • Als een manga succesvol is, gebeurt het dikwijls dat er een tekenfilmserie van komt en dat is dan een anime.
 • Een manga wordt gemaakt door een mangaka (= een striptekenaar). Meestal worden ze bijgestaan door één of meerdere assistenten.
 • Belangrijkste kenmerken van een manga:
 1. het ontbreken van inkleuring,
 2. de leesrichting: van rechts naar links,
 3. de tekenstijl: de personages zijn vaak androgyn (noch man, noch vrouw) en gebaseerd op het geïdealiseerd beeld dat de Japanner heeft over de westerse vrouw: grote, ronde, fonkelende ogen met lange wimpers, een flinke boezem, een fijne wespentaille, lange benen en een weelderige haardos die alle kleuren van de regenboog kan hebben.
 4. De layout: de tekstvakjes nemen de vreemdste vormen aan.
 5. Veel sneller te lezen dan onze strips. De actie wordt veel langer uitgesponnen en dat maakt dat de manga veel actiever, veel dynamischer is dan de westerse strip.
 6. In het Westen is het moeilijk zich voor te stellen hoe big de manga wel is in Japan. Alles wordt er verteld via het medium. Er zijn manga’s over alle mogelijke onderwerpen. Maar het gaat verder dan dat. Handleidingen worden niet geschreven maar getekend. Er zijn zelfs manga’s die uitleggen aan jonge moeders hoe ze hun pasgeboren baby moeten opvoeden, de mamanga.