Wat zijn de grappigste verhalen van Donald Duck

De grappigste avonturen van Donald Duck

Hoe bepaal je wat de grappigste avonturen van Donald Duck zijn? Er zijn zoveel verhalen van Donald Duck dat het gewoon niet te doen is. Er valt niet te kiezen. Daarom heeft Walt Disney besloten om er een complete serie van te maken. In de 10 jaar die de serie bestaat, zijn er al 37 delen uitgebracht. Elk deel telt bijna 100 pagina's.

De gedachte achter de serie is simpel. In deel 1 - 30 wordt een specifieke tekenaar in het zonnetje gezet. Alle verhalen in dat deel zijn van die specifieke tekenaar. Het mooie van deze werkwijze is dat je heel makkelijk, zeker als je meerdere delen hebt, de tekenstijlen met elkaar kan vergelijken. 

Vanaf deel 31 is er een verandering in de serie gekomen. Waar deel 1 - 30 elke keer de tekenaar in het zonnetje zet, zet Disney vanaf deel 31 ook regelmatig de scenarist centraal. Want een stripverhaal heeft (meestal) naast een tekenaar ook een scenarist, oftewel de verhaalschrijver.

Hieronder het overzicht, opgedeeld in telkens 10 delen.

Overzicht deel 1-10

Hieronder volgt het overzicht van de eerste 10 delen.  De grappigste verhalen van Donald Duck 01

Deel 1: Getekend door Ben Verhagen

Deel 1 heet anders dan de rest van de serie. Hier gaat het namelijk om 'De spannende reisavonturen van Donald Duck'. Alle 6 de verhalen uit dit deel zijn van de Nederlander Ben Verhagen. Uitgebracht in 2002.

Deel 2: Getekend door Mau Heymans

Vanaf deel 2 heet de serie 'De grappigste avonturen van Donald Duck'. In dit deel staat Mau Heymans centraal. Alle 9 verhalen zijn van deze Nederlander. Uitgebracht in 2003.

Deel 3: Getekend door Sander Gulien

Wederom staat er een Nederlander centraal. Dit maal Sander Gulien. Dit deel bevat 12 verhalen van zijn hand. Uitgebracht in 2003.

Deel 4: Getekend door Bas Heymans

Inderdaad, Bas Heymans is de broer van de tekenaar uit deel 2. Alle 8 de verhalen zijn van zijn hand. Uitgebracht in 2004.

De grappigste verhalen van Donald Duck 05

Deel 5: Getekend door Fred Milton

Dit deel telt 10 verhalen en is voor de eerste keer in de serie niet getekend door een Nederlander. De verhalen zijn van de Deen Fred Milton. Uitgebracht in 2004.

Deel 6: Getekend door Marco Rota

Hoewel dit deel even dik is als alle voorgaande delen, staan er dit keer maar 5 verhalen in. Voordeel is wel dat dit dus extra lange verhalen zijn. De tekenaar is Marco Rota, een Italiaan. Uitgebracht in 2004.

Deel 7: Getekend door Mark de Jonge

11 verhalen in deel 7 en wederom een Nederlander in het zonnetje: Mark de Jonge. Uitgebracht in 2004.

Deel 8: Getekend door William van Horn

Dit keer is het een Amerikaan, William van Horn, die 9 verhalen verzorgt heeft. Uitgebracht in 2005.

De grappigste verhalen van Donald Duck 10

Deel 9: Getekend door Michel Nadorp

De Nederlander Michel Nadorp vult dit album met maar liefst 12 avonturen van Donald Duck. Uitgebracht in 2005.

Deel 10: Getekend door Daniel Branca

Deel 10 is getekend door de Braziliaan Daniel Branca. Er staan in totaal 7 verhalen in dit deel. Uitgebracht in 2005.

Overzicht deel 11-20

Deel 11: Getekend door Santiago Barreira

De serie gaat verder met Santiago Barreira uit Spanje. Een tiental van zijn avonturen over Donald Duck staan in deel 11. Uitgebracht in 2005.

Deel 12: Getekend door José Colomer Fonts

Wederom een Spanjaard die de tekeningen verzorgt heeft. José Colomer Fonts heeft deel 12 met 8 avonturen gevuld. Uitgebracht in 2006.

Deel 13: Getekend door Jan Gulbransson

Jan Gulbransson is de eerste Duitser in deze serie. Hij verzorgt in totaal 10 verhalen in dit deel van de Grappigste avonturen van Donald Duck. Uitgebracht in 2006.

Deel 14: Getekend door Jack Bradbury

Een zestal extra lange verhalen van de Amerikaan Jack Bradbury vullen deel 14. Uitgebracht in 2006.

De grappigste verhalen van Donald Duck 15

Deel 15: Getekend door José Ramón Bernadó Kneff

De derde Spanjaard alweer in deze serie. José Ramón Bernadó Kneff heeft 10 avonturen in dit deel staan. Uitgebracht in 2006.

Deel 16: Getekend door Daan Jippes

Na een aantal uitstappen naar andere landen is het nu weer tijd voor een Nederlander. Daan Jippes heeft ook 10 avonturen getekend die in dit deel opgenomen zijn. Uitgebracht in 2007.

Deel 17: Getekend door Tino Santanach Hernandez

Tino Santanach Hernandez is een Spanjaard. 8 verhalen van zijn hand staan in deel 17. Uitgebracht in 2007.

Deel 18: Getekend door Anthony Joseph Strobl

De Amerikaan Anthony Joseph Strobl heeft 'slechts' vier avonturen in deel 18 staan. Dit zijn wel wederom lange en uitgebreide verhalen. Uitgebracht in 2007.

De grappigste verhalen van Donald Duck 20

Deel 19: Getekend door Wanda Gattino

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden is Wanda Gattino een Argentijnse man. En in dit deel tekent hij 9 verhalen over Donald Duck. Uitgebracht in 2007.

Deel 20: Getekend door Paul Murry

De volgende Amerikaan in de serie. Paul Murry heeft in totaal 10 avonturen in deel 20 staan. Uitgebracht in 2008.

Overzicht deel 21-30

Deel 21: Getekend door Victor Arriagada Rios

De eerste tekenaar uit Chili. Victor Arriagada Rios (ook bekend als Vicar) heeft 8 avonturen getekend die in deel 21 gebundeld zijn. Uitgebracht in 2008.

Deel 22: Getekend door Keno Don Rosa

Keno Don Rosa, voor velen dé opvolger van Carl Barks, is een Amerikaan die veel lange verhalen heeft getekend met de Ducks in de hoofdrol. In dit deel staan 4 lange avonturen van hem. Uitgebracht in 2008.

Deel 23: Getekend door Romano Scarpa

Wederom een album met lange verhalen. Dit keer een viertal verhalen van de Italiaan Romano Scarpa. Uitgebracht in 2008.

Deel 24: Getekend door Juan Torres Perez

Er zijn veel getalenteerde Spanjaarden, zoals in deze serie blijkt. De volgende is Juan Torres Perez. Maar liefst 12 verhalen vullen het album. Uitgebracht in 2009

De grappigste verhalen van Donald Duck 25

Deel 25: Getekend door José Maria Millet Lopez

Weer een Spanjaard, José Maria Millet Lopez, heeft in dit album de meeste avonturen gestopt tot nu toe. 13 verhalen van zijn hand staan in dit deel. Vanzelfsprekend zijn het ook wat kortere avonturen. Uitgebracht in 2009.

Deel 26: Getekend door Luciano Bottaro

De Italiaan Luciano Bottaro vult dit album met 2 avonturen. Anders dan de andere verhalen in deze serie, zijn deze verhalen nog nooit eerder in Nederland uitgebracht. Nu uitgebracht in 2009.

Deel 27: Getekend door José Maria Cardona Blasi

De Spanjaard José Maria Cardona Blasi trakteert ons op 11 verhalen met de Ducks in deel 27. Uitgebracht in 2009.

Deel 28: Getekend door Pier Lorenzo de Vita

Dit is wederom een album met maar liefst 2 verhalen. Het eerste verhaal beslaat bijna het hele album! Een bijzonder lang avontuur, getekend door Pier Lorenzo de Vita, uit Italie. Uitgebracht in 2010.

De grappigste verhalen van Donald Duck 30

Deel 29: Getekend door Santiago Scalabroni Ceballos

10 verhalen van de hand van Santiago Scalabroni Ceballos uit Argentinië. Uitgebracht in 2010.

Deel 30: Getekend door Carlos Mota

De Braziliaan heeft 8 avonturen in deel 30 verzorgt. Uiteraard allemaal met Donald Duck in de hoofdrol. Uitgebracht in 2010.

Overzicht deel 31-37

Deel 31: Geschreven door Jan Kruse

De Nederlander Jan Kruse heeft alle verhalen in dit deel bedacht. Dat betekend dat de uitvoering van deze verhalen wel door verschillende tekenaars gedaan kan zijn. In dit album staan 11 verhalen. Uitgebracht in 2010.

Deel 32: Geschreven door Evert Geradts

En wederom een Nederlandse scenarist centraal. 9 verhalen van Evert Geradts staan in dit deel. Uitgebracht in 2011.

Deel 33: Getekend door Beatriz Bolster

Deel 33 heeft weer een tekenaar centraal staan. Dit maal de eerste vrouwelijke tekenaar in deze serie. 11 verhalen van de hand van Beatriz Bolster uit Argentinië. Uitgebracht in 2011.

Deel 34: Geschreven door Frank Jonker

De Nederlandse scenarist Frank Jonker staat in het zonnetje in deel 34. Er staan 10 verhalen van hem in deze uitgave. Uitgebracht in 2011.

De grappigste verhalen van Donald Duck 35

Deel 35: Getekend door Floyd Gottfredson

Dit album is er een waarin niet alleen de Ducks meer een hoofdrol spelen. Ook Mickey Mouse komt dit keer aan bod. De Amerikaan Floyd Gottfredson heeft in totaal 11 verhalen in dit album staan. Uitgebracht in 2011.

Deel 36: Getekend door Ignasi Calvet Estéban

13 avonturen, verzorgt door de Spanjaard Ignasi Calvet Estéban, zijn te bewonderen in dit deel van de serie. Uitgebracht in 2012.

Deel 37: Geschreven door Ruud Straatman

Het (op dit moment) laatste deel van de serie, hoewel er ongetwijfeld nog meer delen zullen volgen. Centraal staat de scenarist Ruud Straatman. De verhalen in dit album zijn door hem bedacht. Uitgebracht in 2012.

Afsluiting

De grappigste verhalen van Donald Duck is een prachtige serie met een grote diversiteit aan tekenaars en scenaristen. Hierdoor is het een must have voor elke Donald Duck fan. Zodra er een nieuw deel beschikbaar is, zal deze aan de lijst toegevoegd worden.