Isabel Allende!

Inleiding

Isabel Allende, wie kent haar niet. Een bekende Chileense schrijfster die vele boeken op haar naam heeft staan die wereldwijd zijn vertaald en uitgegeven. Isabel Allende is voor vele een bron van inspiratie. Om die reden wil ik dit artikel over haar schrijven, een beeldschetsen van de vrouw achter de boeken.

Wie is Isabel Allende?

Isabel Allende werd geboren in Lima op 2 augustus 1942. Ze is een Chileens journaliste en schrijfster. Haar vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Haar eerste levensjaren woonde zij door het beroep van haar vader (de man die als een vader voor haar was) in Libanon en Boloivia. Later terug in Chili rondde zij haar middelbare school af en ontmoette ze haar inmiddels ex man, Miguel Frías. Later werkte Allende in Santiago voor de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter Paula geboren. Tevens verbleef Isabel Allende geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon Nicolás geboren. Vanaf 1967 was Isabel Allende redactielid van het blad Paula en later werkte zij mee aan het kinderblad Mampato. Zij gaf twee kinderverhalen uit: La abuela Panchita en Lauchas y lauchones, net als een verzameling artikelen: Civilice a su troglodita. Ook was zij een welbekende gast in uitzendingen van de Chileense televisie. In 1973 wordt haar toneelstuk El embajador in Santiago opgevoerd.

Het vertrek van Isabel Allende uit Chili.

De staatsgreep van 11 september 1973 door generaal Pinochet, en de daaropvolgende mysterieuze dood van de president Salvador Allende, maakte Isabel Allendes toestand erg moeilijk en in 1975 vertrok zij naar haar familie in Venezuela. Daar vebleef 13 jaar en werkte er voor het dagblad El Nacional te Caracas. Na haar scheiding in 1978 leefde ze twee maanden in Spanje. Ze werkte op een middelbare school tot 1982. Isabel Allende hertrouwde op 7 juli 1988 in San Francisco met Willie Gordon en woont sindsdien in San Rafael, Californië. Haar dochter Paula stierf in 1992 aan porfyrie. Momenteel werkt Isabel als schrijfster en journaliste in San Francisco. Ze ontving verschillende literaire prijzen en sinds 2004 is zij ambassadrice van de Hans Christian Andersen-stichting.

Het ontstaan van het eerste boek van Isabel Allende.

In 1981 hoorde Isabel Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die uiteindelijk in een manuscript voor een roman ontaardde: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door Bille August.

De boeken van Isabel Allende.

Het genre van haar boeken vallen voornamelijk binnen het magisch realisme. Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit haar ervaringen uit het heden en het verleden. De volgende boeken van Isabel Allende zijn in het Nederlands verschenen:

  1. Het huis met de geesten, La casa de los espíritus, verscheen in 1983. Het boek werd verfilmd in 1993, The House of the Spirits
  1. Liefde en Schaduw, De amor y de sombra, verscheen in 1984.
  1. Eva Luna verscheen in 1987.
  1. Het goud van Tomas Vargas, Cuentos de Eva Luna, verscheen in 1989.
  1. Het oneindige plan, El plan infinito, verscheen in 1991.
  1. Paula verscheen in 1994.
  1. Afrodite, Afrodita, verscheen in 1997.
  1. Fortuna's Dochter, Hija de la fortuna, verscheen in 1999.
  1. Portret in Sepia, Retrato en sepia, verscheen in 2000.

10. De stad van de wilde goden, La ciudad de las bestias, verscheen in 2002.

11. Herinneringen aan mijn Chili, Mi país inventado, verscheen in 2003.

12. Het rijk van de Gouden Draak, El reino del dragón de oro, verscheen in 2004.

13. Zorro, El Zorro, verscheen in 2005.

14. Woud van de pygmeeën, El bosque de los pigmeos, verscheen in 2005.

15. Inés, vrouw van mijn hart, Inés del alma mía, verscheen in 2006.

16. De som der dagen, La suma de los días, verscheen in 2008.

17. Het eiland onder de zee, La Isla bajo el mar, verscheen 2010.