Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Inleiding

Een veelgehoorde klacht van startende schrijvers is dat nadat ze een artikel geschreven hebben, dit niet door de keuring komt. Als daarnaast de moderator geen tekst en uitleg geeft wat in zijn ogen voor verbetering vatbaar is, is Leiden helemaal in last.

Een gevoel van machteloosheid maakt zich dan los.

Bij mijn dagelijkse mail vond ik het navolgende artikel. De auteur heb ik persoonlijk, een aantal jaren geleden, tijdens een door hem georganiseerd seminar, leren kennen. Ik heb over dat desbetreffende seminar ook een artikel geschreven.

Het stappenplan is weliswaar gebaseerd op een artikel/blog, om reacties uit te lokken, maar zijn op zich ook zinvol voor andere artikelen. Vooral de stappen 5 tot en met 8 zijn handig.

Het stappenplan

Een 8-stappenplan voor het ultieme artikel

Lees (en schrijf...) je mee?

Stap 1: Begin met een persoonlijk algemeen verhaal.

Als je koud met tips begint zullen veel lezers afhaken. Schets om te beginnen een herkenbare situatie, zoals bijvoorbeeld: ik liep op het strand, ik las laatst een boek, ik was laatst in gesprek met… of ik zag vorige week een…

Stap 2: Zorg voor een "twist".

Door een onverwachte of plotselinge wending in je verhaal kun je je lezer als het ware in het verhaal trekken. Deze "twist" maakt het spannend. Zo kun je bijvoorbeeld de zin: ‘ik zag vorige week een stoomboot…’ spannend maken door te vervolgen met: ‘dat deed mij denken aan mijn oom, die altijd voor Sinterklaas speelde.’ Om vervolgens de brug te slaan naar: ‘Veel dienstverleners spelen ook voor Sinterklaas door geen geld te vragen voor hun advies…’

Stap 3: Maak het probleem duidelijk van een potentiële klant!

Het probleem in dit geval is dat er veel dienstverleners zijn die in de valkuil trappen dat ze onbetaald advies geven en het steeds moeilijker wordt om de klant te zeggen dat er vanaf nu betaald moet worden.

Stap 4: Zorg voor een aantal oplossingen.

Het maakt daarbij niet uit hoeveel oplossingen, maar probeer je artikel tussen één en twee kantjes te houden. Niet korter, niet langer. Het belangrijkste van een artikel is dat je waarde biedt voor je lezer. Het is geen roman…

Stap 5: Werk dit rijtje uit met een paar alinea’s.

Mensen verliezen snel hun aandacht. Een nieuwe alinea zorgt ervoor dat de aandacht opnieuw scherp wordt. Wees ook niet bang om in en rondom je artikel witte ruimten te hebben.

Stap 6: Veranker de inleiding.

Door op het eind van je artikel terug te gaan naar het begin, maak je je verhaal rond en geef je zin aan hetgeen je geschreven hebt.

Stap 7: Stel een vraag die prikkelt…

Om even terug te komen op Sinterklaas: als je niet vraagt, krijg je niets… Stel dus de vraag om te reageren!

Stap 8: Bedenk een krachtige titel!

Een titel is de meest belangrijke zin van het artikel. Begin nooit met de titel om daarna het artikel te schrijven, maar schrijf eerst het artikel om het daarna samen te vatten in één krachtige zin.

Bonus:

Zoek een bijpassende foto uit. Artikelen met een foto worden beter gelezen dan artikelen zonder foto!


Waar gaat jouw volgende artikel over?

Meer weten ?

Bron

Fred Krautwurst