Halloween wordt ook gevierd in Amerika

Haloween en het stijve geloofsstelsel

35683.jpegHet vieren van Halloween was extreem beperkt in koloniaal New England door het stijve protestantse geloofsstelsel daar. Halloween kwam veel voor in Maryland en de zuidelijke kolonies. Naarmate de overtuigingen en gewoontes van verschillende Europese etnische groepen evenals de Amerikaanse Indianen samen gingen, is er een duidelijke Amerikaanse versie van Halloween ontstaan. De eerste vieringen omvatten speelfeesten, dit waren openbare evenementen die gehouden werden om de oogst te vieren. Op die openbare speelfeesten vertelden buren de verhalen van de doden, dansten en zongen. De koloniale Halloween festiviteiten beschikten ook over het vertellen van spookverhalen en allerlei soorten kwaadwilligheid. In het midden van de negentiende eeuw waren jaarlijkse herfstfeesten gebruikelijk, maar Halloween werd nog niet overal in het land gevierd.

De nieuwe immigranten van 1846

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd Amerika overspoeld met een nieuwe golf van immigranten. Deze nieuwe immigranten, met name de miljoenen Ierse vluchtelingen van Ierland in 1846, hebben geholpen om de feestdag van Halloween nationaal te populariseren. Vanuit de Ierse en Engelse tradities begonnen de Amerikanen zich kostuums aan te doen en van huis tot huis te gaan om te vragen naar eten of geld, een praktijk die uiteindelijk de traditie van de "trick-or-treat" genoemd werd. Jonge vrouwen geloofden dat ze op Halloween de naam of verschijning van hun toekomstige echtgenoot konden te weten komen door trucs te met garen, appelschillen of spiegels.

Halloween in de jaren 1920 tot 1930

In de jaren 1920 tot 1930 was Halloween een seculiere, maar community centered feest geworden, met parades en stadsfeesten als het gerenommeerde entertainment. Ondanks de beste inspanningen van veel scholen en gemeenschappen begon vandalisme tijdens deze tijd de feestdagen van Halloween in veel gemeenschappen te plagen. In de jaren 1950 hadden de stadsleiders succesvol het vandalisme beperkt en was Halloween uitgegroeid tot een feest die vooral gericht was op de jonge generatie. Tussen 1920 en 1950 werd ook de eeuwenoude praktijk van trick-of-treating in het leven geroepen. Trick-of-treating was een relatief goedkope manier voor een hele gemeenschap om de Halloween viering te delen. In theorie kunnen gezinnen ook voorkomen dat trucs op hen worden gespeeld door de buurtkinderen kleine lekkernijen te geven. Een nieuwe Amerikaanse traditie is geboren, en het is blijven groeien. Vandaag de dag geven Amerikanen jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar uit op Halloween, waardoor het de tweede grootste commerciele feestdag van het land is.

De Amerikaanse Halloween traditie

De Amerikaanse Halloween traditie van trick-or-treating komt waarschijnlijk voort van de vroege All Souls Day parades in Engeland. Tijdens de feestdagen zouden arme burgers bedelen voor eten, en gezinnen zouden hun broodjes die we zielcakes noemen "soul cake" geven in ruil voor hun belofte om te bidden voor de familie’s. De verdeling van zielcakes werd door de kerk aangemoedigd als een manier om de oude praktijk van eten en wijn voor ronddwalende geesten te vervangen. De praktijk, die werd aangeduid als "going a souling", werd uiteindelijk opgetrokken door kinderen die de huizen in hun buurt zouden bezoeken en bedelden om eten en geld.

De traditie van de Halloween kostuums

De traditie van het dragen van kostuum voor Halloween heeft zowel Europese als Keltische wortels. Honderden jaren geleden was de winter een onzekere en angstaanjagende tijd. Voedingsmiddelen waren vaak schaars en voor de vele mensen die bang waren voor het donker waren de korte dagen van de winter vol met constante zorgen. Op Halloween, toen men geloofde dat spoken terugkwamen naar de aardse wereld, dachten mensen dat ze spoken zouden tegenkomen als ze hun huizen verlieten. Om te voorkomen dat deze spoken ze zouden herkennen, zouden mensen maskers dragen als ze hun huizen na het donker verlieten, zodat de spoken hen niet zouden herkennen. Op Halloween, om spoken weg te houden van hun huizen zouden mensen hun voedselbakken buiten hun huizen plaatsen om de spoken te verleiden en te voorkomen dat de spoken zouden proberen binnen te komen

Het bijgeloof verweven met Halloween

Halloween is altijd al een feest geweest, gevuld met mysterie, magie en bijgeloof. Het begon als een Keltische eind-van-zomer festival, waarin mensen zich vooral dicht bij overleden familieleden en vrienden voelden die tijd van het jaar. Voor deze vriendelijke geesten maakten ze plaats aan tafel voor het avondeten, zelfs legden ze eten aan de deur en langs de kant van de weg. Ze verlichten de kanten van de weg met kaarsen om hun geliefden te helpen hun weg terug te vinden naar de geestenwereld. De Halloween geesten van vandaag worden vaak afgebeeld als meer angstaanjagend en kwaadaardig, en onze kostuums en bijgeloof zijn ook ruwer. We vermijden kruisende paden met zwarte katten, bang dat ze ons ons ongeluk zouden kunnen brengen. Dit idee heeft zijn oorsprong al in de middeleeuwen, toen veel mensen geloofden dat heksen zichzelf in katten konden veranderen. We proberen om dezelfde reden niet onder ladders te lopen. Dit bijgeloof zou kunnen zijn van de oude Egyptenaren, die geloofden dat driehoeken heilig waren; het kan ook iets te maken hebben met het feit dat het lopen onder een leunende ladder vrijwel onveilig is. En vooral rond Halloween proberen we te voorkomen dat we spiegels breken, op scheuren in de weg stappen of zout morsen.

Halloween tradities en hun overtuigingen

Maar hoe zit het met de Halloween tradities en overtuigingen dat de trick-of-treaters van vandaag al vergeten zijn? Veel van deze verouderde rituelen richten zich op de toekomst in plaats van het verleden en op de levenden in plaats van de doden. In het bijzonder had het ook heel veel te maken met voorspellingen, het helpen van jonge vrouwen om hun toekomstige echtgenoten te identificeren en hen gerust te stellen dat ze ooit zouden gehuwd zijn “met geluk, dat ze voor volgende Halloween getrouwd zouden zijn”. In het 18de eeuwse Ierland kon een koekjesmaker een ring in haar deeg op Halloween nacht begraven, in de hoop dat het ware liefde zou brengen aan degene die het heeft gevonden. In Schotland vertelden de fortuinvertellers dat het aanbevolen was dat een in aanmerking komende jonge vrouw een hazelnoot naar elk van haar aanbidders noemt en vervolgens de noten in de open haard gooit. De noot die in de as brandde, in plaats van te exploderen vertegenwoordigde dan de toekomstige echtgenoot van het meisje. In sommige versies van deze legende, “een beetje verwarrend nu”, was het tegendeel waar: de noot die verbrand werd, symboliseerde een liefde die niet zou duren. Een ander verhaal had het dat: als een jonge vrouw een suikerachtige substantie at, die gemaakt was van walnoten, hazelnoten en nootmuskaat voor het naar bed gaan op Halloween nacht, dan zou ze dromen over haar toekomstige echtgenoot. Jonge vrouwen wierpen appelschillen over hun schouders, in de hoop dat de schillen op de vloer zouden vallen in de vorm van de voorletters van hun toekomstige echtgenoten; zo probeerden ze ook te leren over hun toekomst door het kijken naar eidooiers die dreven in een kom water; en stonden voor spiegels in verduisterde ruimtes, en bij kaarslicht keken ze dan over hun schouders voor het gezicht van hun toekomstige man te zien. Andere rituelen waren zelfs competitie gericht, bij sommige Halloween feesten zou de eerste gast die een ​​kastanje op een kastanje jacht te vond, ook de eerste zijn die trouwt,  bij anderen zou de eerste succesvolle appelplukker de eerste die trouwt zijn.

Tot slot: Het geloof in de voorspellingen

Natuurlijk, of we nu vragen om romantisch advies of proberen om zeven jaar ongeluk te vermijden, het vertrouwen in het bijgeloof of in de voorspellingen berust op je eigen ingesteldheid van geloof en van de goede wil van de vriendelijke geesten die de vroege Kelten zo goed aanvoelden.

Link

Foto credit: Wikimedia: Halloween card mirror